Ravintolat

Ravintola Gustav Kitchen & Bar on Rovaniemen uusi olohuone

Julkaistu Aromissa 9/20.

Neljä kylmää ruokaa, neljä lämmintä ruokaa ja kolme jälkiruokaa. Säännöllisesti päivittyvä lounaspöytä, jossa erilaiset, toisaalta tutut ja toisaalta eksoottiset aromit kietoutuvat toisiinsa rohkean kokeilevaan tyyliin. Juureen leivottua, rapeakuorista leipää, jonka rinnalle passaa niin kananmaksamousse, täyteläinen tuorejuusto, eteläeurooppalainen leikkelevalikoima kuin juustovalikoima kera herkullisen hillokkeen.

Rovaniemelle elokuussa avatun Gustav Kitchen & Bar -ravintolan menu komppaa komeasti konseptin perimmäistä ideaa: kyseessä on huipputasokas ravintola astetta rennommalla otteella.

Valttikortteina ovat leppoisa tunnelma, tasokas ruoka- ja juomavalikoima sekä rautaisen ammattitaidon omaava supertiimi.

”Meillä ei ole pieniä tai isoja annoksia, vaan lämpimät ja kylmät. Annokset ovat samankokoisia ja mahtuvat saman, noin 11–16 euron hintahaitarin sisään. Annoksia suositellaan tilattavan kahdesta neljään kappaletta ja osa sopii myös jaettavaksi”, Gustavin keittiömestari ja osaomistaja Roope Kotila määrittelee.

Gustav Kitchen & Bar: paistettu rautu ja hävikkikalasta tehty kroketti.
Paistettua rautua ja hävikkikalasta tehty kroketti.
Ei jätettä -politiikkaa sovelletaan Gustavissa. KUVA Maria Paldanius

”Ruokalista on tarkoituksellisen suppea, mutta tarkkaan harkittu. Halusimme panostaa ammattitaitoon ja välttää sitä, että lista lähtisi rönsyilemään,” yrittäjä Juha Eskelinen täydentää.

Hyllyssä patsastelee yli 30 viinivaihtoehtoa ja kaksi samppanjaa. Löytyypä joukosta myös viinejä, joita ei muista Lapin ravintoloista saa. Kaikki pullot on selkeästi ja näkyvästi hinnoiteltu. Valikoimissa on myös portviiniä, sekä pitkä lista cocktaileja ja mocktaileja monipuolista holittomien vaihtoehtojen listaa unohtamatta. Kahvin tai teen kylkeen sopii vaikka pariisilainen croissant tai tanskalainen smörrebröd.

Mutta mikä yllättävintä: tyypillisimmät Lappi-kliseet loistavat poissaolollaan.

”Pyrimme eroon paitsi jäykkyydestä, myös Lappi-keskeisyydestä. Meillä paikalliset maut ja raaka-aineet yhdistyvät monipuolisesti kansainvälisiin makuihin ja aineksiin,” maailmaa pitkin poikin reissannut ja yli 10 vuotta Lapland Hotels -ketjun palveluksessa toiminut Kotila tähdentää.

Koronan läpi voittajina

Noin puolitoista vuotta sitten aloitetun ja koronakesän aikana maaliin saatetun hankkeen takana on rovaniemeläinen yrittäjäpariskunta, Elisa Honkavuori ja Juha Eskelinen. Heidän ”lapsiaan” ovat myös kaksi Rovaniemen suosituimpiin lukeutuvaa kahvilaravintolaa, Cafe21 ja Yuca. Molemmat olivat auki läpi korona-ajan sopeutetuin ja mukautetuin metodein – ja porskuttavat jälleen täydellä kapasiteetilla.

”Kevät oli haastavaa, mutta ovien sulkemisen sijaan halusimme yrittää tuoda hyvää mieltä itsellemme ja muille. Pysyäksemme ihmisten mielissä räätälöimme esimerkiksi erilaisia tuotepakkauksia yhteistyössä muiden paikallisten yrittäjien kanssa. Koen, että se oli meille myös henkisesti tärkeää,” Honkavuori pohtii.

Koronan ei annettu muodostua myöskään uuden ravintolan perustamisen esteeksi. Oikeastaan se ei ollut edes hidaste. Hanketta edistettiin samalla palolla kuin ennen korona-aikaa luottaen siihen, että kyseessä on väliaikainen poikkeustilanne, jonka jälkeen ihmiset kaipaavat taas ulos syömään. Niin tapahtui.

”Laitoimme kaikki paukut tähän ravintolaan ja teimme todella pitkää päivää läpi koko kesän. Siinä ei edes ehtinyt hirveästi miettiä tulevaa. Oli mahtavaa, kun pääsimme vihdoin avaamaan. Nyt seurataan uutisia ja mukautetaan toimintaa koronatilanteen mukaan,” Honkavuori ynnää.

Synkkiä sävyjä ja superstaratiimi

Gustav Kitchen & Bar työntekijät ovat rautaisia ammattilaisia.
Ravintolan avaaminen sai aikaan myös
muuttoliikettä etelä-pohjoinen-akselilla. Osa
Gustavin työntekijöistä on paluumuuttajia, osa
taas muutti Rovaniemelle ensimmäistä kertaa.
Kuvassa kourallinen rautaisten ammattilaisten
tiimiä: Mathias Kassik (vas.), Emilia Saukkoriipi,
Magdalena Ojeda-Parkkila, Essi Leivo ja
Jussi Talikka. KUVA Maria Paldanius

Rovaniemen ydinkeskustaan, OP Pohjolan rakennuksen yhteyteen noussut ravintola poikkeaa yrittäjien aiemmista ravintoloista paitsi menun, myös miljöön ja tunnelman osalta.

”Siinä missä Cafe21 ja Yuca ovat tunnelmaltaan valoisampia ja niiden sisustuksessa on käytetty enemmän värejä, tänne pyrimme luomaan tietyllä tavalla synkemmän ja vanhaa henkeä huokuvan tunnelman. Itselleni lattia oli kaikkein tärkein, siitä lähdettiin liikkeelle”, Eskelinen naurahtaa.

Turkoosien ja punaisten yksityiskohtien somistama valkoinen mosaiikkilattia, samoin kuin taustalla soivat jazz- ja swing-saundit tuovat sopivan annoksen eloa ja valoa muutoin tummasävyiseen ympäristöön. Värimaailma on yhtenäinen aina kalusteita ja henkilökunnan vaatetusta myöten. Se ei ole sattumaa: sisustuksesta vastasi Yo Zen Design ja graafisesta suunnittelusta graafikko Kaisa Kartela.

”Ravintolamme takana on vahva ammattilaisten joukko aina sisustuksesta henkilökuntaan asti. Keittiössä meillä on todellinen superstaratiimi, josta moni muutti Rovaniemelle ihan tätä varten. Luulen, että korona on muuttanut ihmisten ajattelua ja Lappi koetaan nyt turvalliseksi paikaksi asua ja elää”, Eskelinen arvelee.

Gustavin vuoropäällikkö Antti Salli
Gustavin vuoropäällikkö Antti Salli
työskenteli aiemmin muun muassa
Michelin-ravintola Olossa sekä Hans Välimäen
ravintola Penelopessa. KUVA Maria Paldanius

Gustav Kitchen & Bar:in vuoropäällikköinä työskentelevät Helsingin fine dining -ravintoloissa pitkään vaikuttaneet Magdalena Ojeda Parkkila ja Antti Salli. Ravintolapäällikön pestistä otti puolestaan koppia Australiasta Rovaniemelle paluumuuttanut Emilia Saukkoriipi ja pääbaarimestarina toimii kansainvälisesti palkittu, pääkaupungissa uraa pitkään luonut cocktail-virtuoosi Jessi Leivo.

”Oli ihan mahtavaa palata tänne pohjoiseen, ja kaupunkiin, jonka tunnen hyvin entuudestaan. Olen tosi innoissani kehittämässä uusia cocktail-reseptejä ja luomassa Rovaniemelle jotain ihan uutta”, Leivo intoilee.

”Ennen Rovaniemelle tuloa koulutin työkseni Finnairin lentoemäntiä ja stuertteja. Koronan takia työt loppuivat. Kun kuulin Gustavista, päätin heti laittaa viestiä Elisalle. Yllättäen yrittäjät muistivat minut vielä ja pääsin töihin”, aikaisemmin Cafe21:ssa työskennellyt Parkkila kertaa.

Viihtyisä, viiksekäs Gustav

Graafikko Kaisa Kartela on suunnitellut  Gustav Kitchen & Bar:n logon.
Gustav-herran hahmon ikkunassa on suunnitellut
graafikko Kaisa Kartela. KUVA Maria Paldanius

Melkoista suosiota ja some-hehkutusta jo avajaisviikolla osakseen saaneen Gustav Kitchen & Barin ikkunoissa hymyilee muhkeaviiksinen, lempeänoloinen vanha herra. Kyseessä on ravintolan ”nimikkohahmo” ja päähenkilö, eli Gustav itse. Piirroshahmo on Kaisa Kartelan käsialaa.

”Pitkään mietimme ravintolalle sopivaa nimeä. Halusimme nimen, joka ei olisi liian suomalainen, ettei ihmisille tulisi mielikuvaa vain suomalaista ruokaa tarjoilevasta ravintolasta”, Eskelinen kertoo.

Aikansa asiaa pähkäiltyään yrittäjät törmäsivät Lapissa aikoinaan eläneeseen Gustav-nimiseen herraan, joka vaikutti olevan todellinen seikkailijasielu. Nimi tuntui nappiosumalta myös Rovaniemelle sijoittuvalle ravintolalle, jonka ovet ovat auki yhtä lailla paikallisille asiakkaille kuin Lapin matkailijoillekin.

”Mutta meidän Gustavimme on mielikuvitushenkilö. Samoin hänen isänsä Knut, jonka mukaan nimesimme juureen tehdyn leipämme, Knut-leivän”, Eskelinen ynnää.

Ravintolan verkkosivuilta ja ruokalistoilta löytyy värikkäin ja nokkelin sanankääntein kirjoitettuja tarinoita kaikesta siitä, mitä Gustav on matkoillaan oppinut – tärkeimpänä sen, että yksinkertainen, laadukkaista raaka-aineista valmistettu ruoka on ajankohtaista aina ja kaikkialla, sekä sen, että uteliaisuus on kokkailun korkein hyve. Samat ajatukset luovat perustan myös Gustav Kitchen & Barin toiminnalle:

”Gustav on rento ja viihtyisä ravintola, jossa pääsee kokeilemaan uudenlaisia makuja ja jossa asiakkaita palvellaan vahvalla ammattitaidolla. Voin sanoa, että kyllä me lähdemme kilpailemaan Rovaniemen ravintolakentän ykköspaikasta”, Kotila vakuuttaa hymyilen.

Julkaistu Aromissa 9/20.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi