
Tampereen tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluva Bertha vaihtaa omistajaa.
Bertha on nykyisessä muodossaan viimeistä kertaa auki lauantaina 1. marraskuuta.
Sen jälkeen henkilökunta siirtyy väistyvien omistajien Mika Roiton ja Pekka Salmelan mukana näiden omistamiin ravintoloihin Huberiin ja Haarlaan.
Bertha aukeaa uusien omistajien vetämänä asiakkaille 6. marraskuuta.
Uusista omistajista Noona Rissanen tunnetaan Lempäälän kartanohotelli Vaihmalan Hovista, jonka ravintolassa Pasi Viitala puolestaan on aikaisemmin työskennellyt keittiömestarina. Berthan kolmas uusi omistaja on Sami Rissanen.
Uusi henkilökunta on pitkälti jo valmiina, Noona Rissanen kertoo. Berthan keittiön ottavat komentoonsa Pasi Viitala ja toinen Vaihmalan Hovissa työskennellyt keittiömestari Paavo Pekonen.
”Meidän porukkamme on etsinyt sopivaa tilaa jo melkein pari vuotta, tämä taisi olla neljäs ehdokas. Alusta asti on ollut selvää, että Paavo ja Pasi hyppäävät keittiöön. Tiimi on muilta osin kasassa, mutta hovimestari vielä puuttuu”, Noona Rissanen toteaa Avecmedialle.
Rissasen oma päätyö on jatkossakin hänen perheensä pyörittämässä Vaihmalan Hovissa.
Uudet omistajat haluavat pitää kiinni Berthan rennosta ilmapiiristä ja korkeasta laadusta. Ravintola remontoitiin vuonna 2022, joten miljöökään ei kaipaa uusimista.
”Sillä tavalla tuuletamme konseptia, että menemme hyvin vahvasti ruoan ja viinin liitto edellä. Jokaisella viinillä on parinaan oma ruoka ja jokaisella ruoalla oma täydellisesti mätchätty viini”, Rissanen kertoo.
”Meille on tärkeää, että ruokalistan suunnittelu lähtee viinistä. Emme lokeroi mitään tiettyyn kategoriaan tai tyylisuuntaan, vaan haluamme pitää vaihtoehtomme avoimina. Tarjoilemme modernia skandinaavista ruokaa, mutta lähtökohtana on aina viini.”
Uuden Berthan erikoisuus tulee olemaan yllätysmenu, jossa yhden viinin ympärille on paritettu viisi ruokalajia.
Hinnat kurissa
Viinit tulevat oman maahantuontiyrityksen valikoimista Italian, Ranskan ja Portugalin alueelta, Rissanen kertoo.
”Johtoajatuksena ovat pientuottajat ja hyvä hinta-laatusuhde. Listalla ei ole yhtään viiniä vain siksi, että se olisi tunnetun tuottajan tai tunnetun alueen viini.”
Palvelussa korostetaan rentoa otetta.
”Haluamme välttää elitistisyyttä. Asiakkaan ei tarvitse tietää burgundilaisviinin apellaatiota. Meille voi tulla nauttimaan, vaikka ei tietäisi viineistä yhtään mitään.”
Hinnat pidetään maltillisina, Rissanen lupaa.
”Kolmen ruokalajin menun saa alle viidelläkympillä. Viinin pullohinnat asettuvat noin viidenkymmenen ja sadan euron välille. Haluamme pitää kynnyksen matalana myös sille, että voi tulla ottamaan rennosti vain yhden ruoka-annoksen ja yhden lasin viiniä.”

Nykyiset omistajat Mika Roito ja Pekka Salmela perustivat Berthan 15 vuotta sitten.
“Nämä ovat olleet hienoja vuosia”, Roito kertoo lähettämässään tiedotteessa.
”Loimme Pekan kanssa Berthasta aluksi vain itsellemme työpaikan. Mutta Bertha on mahdollistanut sen, että olemme voineet avata myöhemmin Tampereelle myös kaksi muuta ravintolaamme, ravinteli Huberin ja ravinteli Haarlan. Kiitos kaikille asiakkaille luottamuksesta ja näistä vuosista! Nyt on aika siirtyä eteenpäin ja meillä on jo suunnitelmissa uusia projekteja koskien Haarlaa ja Huberia.”
Lue myös: Sävelen tilalle Hakaniemeen avautui uusi ravintola, joka on Ville Rainion vapaa pelikenttä
Juttua muutettu 14.10.25 kello 17.20: Yhden viinin ympärille rakennetussa yllätysmenussa ei ole kolme vaan viisi ruokalajia.











