Täytettyä focacciaa muistuttava schiacciata-leipä yleistyy Helsingissä

Jari Lönnberg kävi ammentamassa sciacchiata-tietämystä Firenzestä.
Reima Mäenpää ja Jari Lönnberg alkavat myydä uusia leipiä Kallion Izzassa 8. lokakuuta. KUVA Urho Lönnberg

Monet helsinkiläiset ravintolat ovat alkaneet myydä parin viime vuoden aikana premium-tason täytettyjä leipiä. Vaikutteita on otettu muun muassa Aasiasta ja Italiasta. Helsingin Uutiset kertoi viime kesänä Korkeavuorenkadun Ester’s Grocerystä, joka on erikoistunut täytettyä focacciaa muistuttavaan schiacciata-leipään.

Lokakuussa schiacciataa alkaa myydä myös palapizzoihin erikoistuneen Izza-ketjun Kallion ravintola. Taustalla ovat Döner Harjunkin perustaneet Reima Mäenpää ja Jari Lönnberg.

”Meidän schiacciata-projekti alkoi jo keväällä 2023, kun oltiin Reiman kanssa Roomassa hakemassa oppia palapizzoihin. Samalla reissulla piipahdettiin myös Milanoon tutkimaan schiacciata-leipiä ja siitä lähti kipinä. Viime kesänä päätettiin, että nyt kun Izzat pyörivät hyvin niin lähdetään kunnolla viemään tätä eteenpäin ja suuntasinkin Firenzeen, Lönnberg kertoo Helsingin Uutisille.

Firenzen reissulla Lönnberg kiersi kaupungin tunnetuimmat schiacciata-paikat.

”Tärkein hetki oli päivä Alessandro Frassican kanssa. Alessandro on yksi Italian suurimmista nimistä ja modernin panino-kulttuurin suunnannäyttäjä. Oli arvokasta päästä hänen keittiöönsä ja imeä kaikki oppi Alessandrolta ja Ino ravintolasta, ja uskon että se näkyy nyt meidän lopputuloksessa.”

Schiacciata on Lönnbergin mukaan kasvava trendi maailmalla. Lönnberg sanoo, ettei hän lähtenyt kuitenkaan vain trendin perässä tekemään leipiä.

”Jenkeissä, Lontoossa, Tukholmassa on avattu uusia leipäpaikkoja. Me todella ihastuttiin näihin rapeisiin, ilmaviin ja kertakaikkisen herkullisiin leipiin. Kun kaikki herkulliset italialaiset raaka-aineet yhdistetään meidän omaan hapanjuuri-schiacciataan ja syntyy täydellinen yhdistelmä.”

Suomalaista voi olla vaikea saada maksamaan ”voileivästä” saman verran kuin pizzasta tai hampurilaisesta. Miksi sandwich-buumi on nyt niin vahva?

”Ihmiset haluavat nykyään ruokaa, joka on yhtä aikaa helppoa ja laadukasta. Street food, artesaanileipä ja kunnolliset raaka-aineet osuvat tähän täydellisesti. Sandwich on tuttu ja helposti lähestyttävä muoto. Kun se tehdään intohimolla ja käsityönä, siitä tulee elämys.”

Juusto venyy! Kuvassa Three Cheese Truffle -leipä. KUVA Urho Lönnberg
Mortadella Pistacchio. KUVA Urho Lönnberg
Schiacciata tehdään hapanjuuritaikinaan. KUVA Izza
Jari Lönnberg ja panino-kulttuurin guru Alessandro Frassica Firenzessä. Jari Lönnberg ja panino-kulttuurin guru Alessandro Frassica Firenzessä. KUVA Izza

Lue myös: Kallioon ilmestyi nimekkäiden tekijöiden ravintola, jossa on kekseliäitä ruokia ja halpa pikkunegroni

Lue myös: Tästä voi povata hittiä: Helsinkiin avattiin Japanin muhkeaan sando-kerrosleipään erikoistunut kahvila