Sami Saari viihtyy uuden asuinalueensa ravintoloissa Helsingin Töölössä. Hänet kuvattiin paikallisessa klassikkoravintolassa Mamma Rosassa. KUVA Olga Viljakainen

Muusikko Sami Saari viihtyy uuden asuinalueensa ravintoloissa – ”On kiva, että läheltä löytyy kaupunkikulttuuria”

Suomi-soulin sanansaattaja Sami Saari on kiertänyt ravintoloita muusikkona jo 45 vuotta. Hyvän ruoan ystävänä hän käy ravintoloissa syömässä myös vapaa-ajallaan.

Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta. Vuorossa on muusikko Sami Saari.

Sami Saaren vuosi on kulunut keikkailun merkeissä. Lokakuussa hän kiersi Suomea Aki Sirkesalon musiikkia juhlistavalla tribuuttikiertueella.

Hänen oma yhtyeensä Sami Saari ja Jazzpojat kiertää keikoilla vielä vuoden loppuun saakka. Pitkän keikkaputken päätteeksi hän lähtee ansaitulle lomalle etelän lämpöön.

Hyvän ruoan ystäväksi tunnustautuva Saari viihtyy vapaa-ajallaan ruokaravintoloissa, joissa on rento tunnelma ja luonteva palvelu.

Käytkö usein ravintoloissa?

Tykkään hyvästä ruoasta, ja käymme aika usein ulkona kokeilemassa uusia ravintoloita.

Olen soittanut ammatikseni 45 vuotta, ja suurin osa keikoista on ollut ravintoloissa, joten siinäkin mielessä minulla on aika läheinen suhde ravintoloihin ja ravintolaruokaan.

Kun on kiertänyt Suomea näin pitkään, niin monista kaupungeista löytyy lemppariravintoloita.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?

Italialaisen ruoan ohella aasialaiset maut kiinnostavat.

Myös suomalainen perusruoka maistuu. Hyvin tehty lohikeitto, perunamuusi ja lihapullat ovat valtavan hienoa perinneruokaa, joka ei saa hävitä.

Tampereella kasvaneena minun on pakko syödä mustaa makkaraa aina, kun olen Tampereella.

Samalla tavalla kuin muusikkona olen kiinnostunut musiikin historiasta ja ammennan sieltä, kun soitan jazzia, bluesia ja soulia, minua kiinnostaa myös ruokakulttuurien historia. Kun matkustan uuteen paikkaan, haluan tietää, millaista sen paikan perinneruoka on.

Sami Saari
Sekä musiikin että ruokakulttuurin historia inspiroivat Sami Saarta. KUVA Olga Viljakainen

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Asuin Helsingin Jollaksessa 24 vuotta, jolloin kävimme lasten kanssa usein Herttoniemen nepalilaisessa ravintolassa Gurkhassa. Käyn muutenkin paljon etnisissä ravintoloissa.

Nyt asumme Töölössä, jossa lähiravintolani on Chicco. Siellä on pieteetillä tehtyä oikeaa italialaista ruokaa, mukava henkilökunta ja kiva atmosfääri.

Ravintolassa tunnelma on tärkeä. Chiccossa soi italialainen perinnemusiikki, joka sopii sinne hyvin.

Muusikkona tykkään sellaisista ravintoloista, joissa ei soi turha taustamusiikki. Kun kuulen musiikkia, menen helposti työmoodiin ja jään miettimään bassolinjoja ja rumpukomppeja.

Mihin viet kaverisi syömään?

Jos meillä on palavereita tai illanistujaisia, valitsen jonkun kivan ravintolan, johon mahtuu ja josta saa hyvää ruokaa.

Tuoreena töölöläisenä olen löytänyt uusia lähiravintoloita. Esimerkiksi Töölöntorilla hyviä lounaspaikkoja ovat Mamma Rosa ja Green Hippo.

On kiva, että läheltä löytyy kaupunkikulttuuria ja kivoja paikkoja, joissa voi käydä. Voi vain yhtäkkiä päättää, että lähdetäänkö johonkin syömään.

Millainen asiakaspalvelu sytyttää?

Ammattitaitoinen henkilökunta osaa katsella ympärilleen. Pitää olla sen verran hereillä, että kun takapöydässä päät pyörivät, katsotaan, että puuttuukohan sieltä jotain.

Olen ollut nuorena poikana myös tarjoilijana ja nähnyt ravintoloita tiskin toiselta puolelta. Hyvä palvelu ja hyvä ruoka ovat ravintolan paras mainos.

Yleensä tulen käymään ravintolassa toisenkin kerran, jos minua palvellaan välittömästi ja rennosti, mutta ei ylimyydä mitään.

Muistan, kun vuosia sitten alkoi tulla ketjuravintoloita ja niiden mukana yltiöpositiivista palvelua. Ihmisiä opetettiin palvelemaan Amerikan tyyliin, enkä tykännyt siitä, että tultiin monta kertaa kysymään, että maistuuko. Kerran saa kysyä, mutta ei koko ajan.

Sami Saari
Sami Saari arvostaa eläväistä ravintolakulttuuria. KUVA Olga Viljakainen

Millaisissa baareissa viihdyt?

Töölössä hauska paikka on Laiska Karhu. Siellä on oma jalkapallojoukkue FC Laiska Karhu, screeniltä tulee jalkapalloa aamusta iltaan ja joka torstai on baarivisailu. On parempi, että baarissa on tuollaista yhdessäoloa ja tekemistä, ettei sinne mennä vaan nurkkaan ryystämään hanabisseä.

Tampereella taas on perinteinen Ohranjyvä, siellä on helvetin hyvää ruokaa edelleen. Kolmas tärkeä aspekti baareissa on musiikki. Suomessa on paljon tosi kivoja pikkubaareja ja ravintoloita, joihin tullaan kuuntelemaan livemusaa ja tanssimaan, ja toivottavasti baareissa soi livemusiikki myös jatkossa.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Saan näppyjä siitä, jos palvelu on tympeää, henkilökunta ei ole ajan tasalla ja ruoan laatu vaihtelee. Sen näkee usein jo päältä päin, kannattaako ravintolaan mennä. Jos ruoka on mautonta, kallista ja palvelu huonoa, niin se jää kyllä helposti viimeiseksi kerraksi siinä paikassa.

Ihmiset äänestävät jaloillaan, missä ravintoloissa viihdytään.

Mitä kokeilet seuraavaksi?

Lehtovaara on yksi Helsingin vanhimmista ravintoloista, mutta se on minulta vielä käymättä. Koko ajan tulee myös uusia ravintoloita, joista pyrin ottamaan selvää.

Lue myös: Tommi Korpela käy paljon ravintoloissa, vaikka palvelu välillä huvittaa ja musiikki turhauttaa

Lue myös: Meeri Koutaniemi on ravintoloissa kahden ääripään maistelija

Lue myös: Turkulaisravintolan ankka sai muusikko A. W. Yrjänän kyyneliin