Koulutusohjelman rehtori Sofia Lind on tyytyväinen siihen, miten koulutusohjelman opit konkretisoituivat ja kaikki eri osa-alueet kiteytyivät kolmessa pop upissa, jotka opiskelijat toteuttivat mentorit apunaan. Ilkka Lääveri Le Ankassa, Veera Valtonen BasBas Kulmassa ja Mikael von Lüders Finnjävel Salissa ohjasivat tiimejä toimimaan omissa keittiöissään.
Ennen loppuhuipennusta nuoret kokit olivat perehtyneet Sofia Lindin ja Tommi Tuomisen kokoamassa koulutuksessa ravintolan konseptointiin ja kokonaisuuteen. He saivat tänä vuonna oppia trendeistä ja kuluttajien toiveista, ruoan ja juoman yhdistämisestä, juomasekoitusten rakentamisesta sekä äänen vaikutuksesta ravintolan kassavirtaan. Kouluttajina toimivat muun muassa Alex Nurmi, joka puhui food stylingista, ja Henri Alén, jonka aiheena oli ideointi ja liikeideoiden luominen.
Koulutusohjelman johtaja Tommi Tuominen on erityisen ilahtunut siitä, miten hyvää oppilasainesta kurssille hakeutuu. Kurssille valittavat nuoret kokit ovat idearikkaita ja osaavia.
”Voittajajoukkueen pop upissa vakuutti tasaisen varma suorittaminen läpi linjan. Tupa pop upissa ruoka oli kunnossa, palvelu toimi ja kaikki näytti sujuvan hyvin”, suorituksia yhdessä muun raadin kanssa arvioinut Lind kertoo.
Kilpailussa tuli noudattaa määriteltyä budjettia, toimia annetuissa aikarajoissa ja luoda hyvä somepresenssi.
”Tupa pop upissa oli todella herkulliset, annoksiin sopivat mocktailit. Näkyi että Jan Lindgrenin opit ruoan ja juoman yhdistämisestä ja juomasekoitusten tekemisestä olivat menneet perille.”
Voitokas joukkue saa messevän palkinnon:
”Viemme voittajat ja heidän mentorinsa tammikuussa PRO-gaalaan!”

Näin syntyi Tupa
Café Savoyssa työskentelevä Tupa pop upin projektipäällikkö Alice Laasonen ilahtui koulutuksen monipuolisuudesta.
”Koulutus antoi paljon työkaluja tulevaisuuteen. Se avasi ovia ja näytti, miten paljon pienimmätkin asiat voivat vaikuttaa.”
Projekti ideasta pop upiksi sujui helposti. Laasonen arvioi ryhmän onnistuneen erityisen hyvin kommunikaatiossa. Projektipäällikkönä hän piti palaverit napakoina ja huolehti, että tieto kulki kaikille. Hän halusi, että jokaisen vahvuudet pääsevät esiin.
”Emme lähteneet voittamaan vaan rakentamaan omaa polkua.”
Laasonen paljastaa Tupa pop upin salaisuuden:
”Pidimme asiat yksinkertaisina. Meillä ei ollut mitään erikoisia wow-juttuja. Kaikki oli simppeliä, palvelu kulki ja ruoka oli hemmetin herkullista.”
Hän innostui Atria 100 nuorta kokkia -koulutuksesta alun perin sen takia, että kollega Annika Arolainen kertoi koulutuksen olevan ”vörtti”.
”Parasta oli, että sai luotua yhteyksiä ja nähdä muita alan ammattilaisia. Pop upissa pääsi oikeasti työskentelemään ja oppimaan muilta. Suosittelen osallistumaan koulutusohjelmaan”, Laasonen vinkkaa.
Pop up oli innostava kokemus myös mentorille
Voittoisan pop upin toteuttaneen joukkueen mentorina toimi Finnjävel Salin keittiömestari Mikael von Lüders. Tämä oli hänelle ensikosketus Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelmaan, ja hän piti kokemusta positiivisena.
”Siistiä olla mukana tällaisessa!”
Mentorin rooli oli von Lüdersille helpohko, hän sai toimia ensisijaisesti henkisenä tukena.
”Heitin tietoa raaka-ainekustannuksista. Pohdimme yhdessä, että kun budjetti on 25 euroa per henkilö, kannattaako ottaa sisäfilettä vai edullisempaa ruhonosaa. Lisäksi annoin vinkkejä ja rakentavaa palautetta, kun maistelimme yhdessä annokset. Autoin myös tekemään korjausliikkeitä.”

Joukkue hitsautui hienosti yhteen jo ensimmäisen päivän aikana.
”Heillä oli hyviä ideoita ja esimerkiksi pääraaka-aineeksi he valitsivat käymiemme keskustelun pohjalta possun posken. Koko menu oli erittäin hyvän makuinen ja tasapainoinen. Kaikki oli hyvin mietitty: hapot, suolaisuus, raikkaus”, mentori kehaisee.
Lisäksi hän näki metsätupateeman toimivan; siinä oli otettu hyvin kauden sienet mukaan ja musiikkimaailmakin oli metsähenkinen. Von Lüders ihastui juomapaketissa erityisesti possun parina tarjottuun, ginger alella pidennettyyn omena-fenkolijuomaan.
Von Lüders kiittää joukkuetta hyvästä yhteistyöstä.
”Heillä oli hyvä insta-tili, jossa myös Finnjävel sai näkyvyyttä. Pääsin esittelemään vieraille sekä Salin että Salongin puolta”, keittiömestari toteaa.
Erityisen kivaa oli nähdä, miten innoissaan nuoremman sukupolven kokit olivat koulutuksesta.

”Hienoa nähdä tällaista innokkuutta alallamme! Todella positiivinen ja taitava porukka. Tiimi pelasi hyvin yhteen; olen ylpeä siitä, miten he komppasivat toisiaan ja suoriutuivat vain yhden misapäivän jälkeen”, Mikael von Lüders kehaisee vielä.
Hän kannustaa kaikkia alle 30-vuotiaita kokkeja hakemaan koulutusohjelmaan. Von Lüders itse odottaa innolla tammikuun PRO-gaalaa, jossa pääsee juhlimaan joukkueen kanssa.












