Gastro-messut

Kuvat: Mitä ravintoloitsija bongasi? Avec kiersi Roope Kotilan kanssa Gastro-messuilla

Avec teki kierroksen Gastro-messuilla rovaniemeläisen Gustav Kitchen & Barin ravintoloitsija Roope Kotilan kanssa. Horeca-alan ammattilaisten Gastro-messut ovat käynnissä keskiviikosta perjantaihin 18.–20.5. Helsingin Messukeskuksessa.

Kuvat: Vilma Välimäki

Päivä käyntiin kahvilla

Roopen ensimmäinen stoppi osui Robert Paulig Roasteryn ständille (messutunnus 7d124). ”Hyppäsin Rovaniemellä koneeseen aamuviideltä, joten nyt on saatava tummaa kahvia”. Roope tunnustautuu tumman paahtoasteen ystäväksi ja oli iloinen saadessaan mukillisen paahtoaste nelosen kahvia, joka sai koneet käyntiin. Paahtimolähettiläs Jarkko Issukka kertoi, että espressopohjaiset kahvijuomat ovat nyt kahvi- skenen kuuminta hottia.

Lautanen inspiroi annossuunnittelua

Seuraavaksi Roopen katse kiinnittyi Dietan (ständi 6d50) näyttäviin astiastoihin. ”Astiastolla on itselleni yllättävän suuri merkitys. Ravintolan uudet astiat ovat kokin karkkipäivä”, Roope paljastaa. Inspiraatio annossuunnitteluun voi Roopen mukaan lähteä lautasesta, jonka värimaailma saa ideat lentämään. ”Näen annokset yleensä ensin visuaalisena kokonaisuutena. Lautasen struktuurikin voi toimia inspiraation lähteenä.”

Pohjoisen makuja pullossa

Villin ständillä (6b80) oli tarjolla freesiä makuvettä, jonka sitruuna–katajanmarja-makuyhdistelmä puhutteli Roopea. ”Katajanmarja on pohjoisen makumaailmaa, joten se vetoaa rovaniemeläiseen. Pullot on näköjään valmistettu kierrätetystä muovista. Ympäristöystävällisyys kiinnostaa etenkin nuorempia ravintola-asiakkaita, ja siitä saa saa hyvää tarinaa aikaan – kunhan sen osaa kertoa.”

LUE MYÖS: Mitä vastuullinen baari myy? Ja miten kertoa vastuullisuudesta asiakkaalle – ilman moraaliposeeraamista?

LUE MYÖS: Kuinka viestit vastuullisuudesta asiakkaalle? Vihreä merkki kiinnittää huomion ruokalistassa

Tanskalainen halloumin korvike

Would you like to try cheese fries? Huikkaus sai Roopen pysähtymään ständille 7h108, jossa oli tarjolla tanskalaista lehmänmaidosta valmistettua halloumi-tyyppistä juustoa. ”Hm, ihan hyvä koostumus ja hyvä suola. Voisin harkita tätä salaatin raaka-aineeksi”, Roope tuumii. Tanskalainen juusto ei tosin lähtökohtaisesti mahdu Roopen raaka-ainekartalle. ”Suosin lähiruokaa, mikä tarkoittaa kotimaisia raaka-aineita.”

Simppeli kimchi

Roope tunnustautuu korealaisen keittiön ystäväksi, joten virolaisen Gotsun kimchi-ständiä (6a60) ei voitu ohittaa. ”Teemme Gustavissa itse kimchiä, joten kriteerit ovat korkealla. Korealainen keittiö on onneksi saanut jo nostetta pohjoisessakin ja toivon, että paikalliselle ravintolakartalle tulisi yhä enemmän tarjontaa. Kilpailu tekee aina hyvää”. Virolaisen valmistajan kimchi saa Roopelta hyvät arviot. ”Hyvä koostumus ja resepti on maltettu pitää tarpeeksi yksinkertaisena.”

LUE MYÖS: Ravintola Gustav Kitchen & Bar on Rovaniemen uusi olohuone (marraskuulta 2020)

Kypsennetäänkö ultraäänellä?

Gastro-messut ovat Roopen mukaan hyvä paikka bongata ammattikeittiölaitteiden uusia tuulia. Roope vedettiin Metoksen ständillä (6a50) ultraäänikypsennyslaitteen äärelle, joka edustaa laiterintamalla uusinta uutta. ”Kertoivat, että se nopeuttaa kypsennystä ja mureuttaa lihaa. Laitteet ovat aina iso investointi. Jokainen uusi laite vaatii keittiössä myös tilaa, joten ostopäätöstä ei voi tehdä ihan lonkalta.”

LUE MYÖS: Oikea kone säästää rahaa, luontoa ja auttaa työvoimapulan keskellä – tässä ammattikeittiön konetrendit juuri nyt

Melkein kuin lihaa

Kierroksen päätteeksi Roope pysähtyy maistelemaan vegaanipohjaisesta ”lihasta” valmistettuja annoksia New Meat -ständillä (6f30). ”Uskon itse aitoihin raaka-aineisiin ja proteiineihin, mutta maistellaanpa miltä annokset maistuvat”. Alkuperäisen raaka-aineen makua on Roopen mukaan haastava hahmottaa, koska maisteluannoksen mausteet jyräävät päälle. ”Ihan ookoo maku ja varmasti monikäyttöinen raaka-aine. Vastaavia vaihtoehtotuotteita on nyt todella paljon markkinoilla, joten on mielenkiintoista seurata, onko aallonharja jo saavutettu.”

Avecmedia kiittää ravintoloitsija Roope Kotilaa hyvästä seurasta Gastro-messujen avauspäivänä. Tervetuloa moikkaamaan Avecmedian, Aromin ja Shakerin tiimiä ständille 7b100!

LUE MYÖS: Gastro-viikko! Avec on paikalla Gastro-messuilla keskiviikosta perjantaihin


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi