Baarimestarit

”Shotti kylkeen?” on väsynyttä – baarimestari Liisa Lindroos ei hae työssään pikavoittoja

Salosta kotoisin oleva Liisa Lindroos, 27, aloitti ravintolatyöt osa-aikaisena tarjoilijana vuonna 2010. Lukion jälkeen edessä oli muutto Turkuun ja sieltä edelleen restonomiopiskelijaksi Tampereelle. Opintojen kautta syntyi rakkaus cocktaileihin. Urapolku vei nuoren naisen mennessään.

Valmistuttuaan restonomiksi vuonna 2017 Lindroos työskenteli Tampereella Saunaravintola Kuumassa vuoropäällikkönä ja pääbaarimestarina. Kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin Suomen edustajaksi Diageo World Class Bartender of the Year -kilpailuun Glasgow’hun.

Kilpailussa saadun näkyvyyden siivittämänä Lindroos muutti Helsinkiin ja aloitti työt tuolloin vastikään avatussa Bar Bardemissa lokakuussa 2019.

”Mimmienergiaa sekä laadukkaita juomia omaperäisellä ja ronskilla asenteella tyylikkäässä miljöössä”, tiivistää Lindroos.

Hän täsmentää, että Bardem on Helsingin, ehkä koko Suomen ainoa cocktailbaari, jota pyörittävät pelkästään naiset.

Sovinnaisuuksia rikkova asenne ja omintakeinen huumori näkyvät kotisivujen eroottissävytteisestä kuvituksesta cocktaillistaan, jolta voi tilata muun muassa Pussy Fartin tai Tramp Stampin.

Lindroos painottaa baarimestarin roolia pienten mutta unohtumattomien elämysten tuottajana. Koska jokainen asiakas on uniikki, pitää jokaiselle tarjota yksilöllinen palvelukokemus. Toisin sanoen hyvä baarimestari taitaa juomasekoitusten lisäksi myös ihmisten lukemisen ja salamannopean reagoinnin jokaisessa palvelutilanteessa.

Houkuttele asiakas uudelle käynnille

Hyvää palvelua ei opita ohjekirjoista ja manuaaleista vaan työn ja kokemuksen kautta.

”En ole koskaan uskonut siihen, että määritellään konsepti tai tietty tapa palvella. Hyvä palvelu on sisäsyntyistä. Se lähtee siitä, että halutaan olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja halutaan luoda heille ainutkertaisia kokemuksia.”

Resepti on pohjimmiltaan varsin helppo. Kun asiakkaan kanssa on ensin päästy samalle aaltopituudelle, loppu on pelkkää rutiinia ja ammattitaitoa. Tottahan se aluksi kysyy taitoa kuunnella asiakasta, ymmärtää häntä, myötäelää ja kykyä reagoida erilaisiin signaaleihin, mutta viime kädessä ne ovat ihan samoja taitoja, joita jokainen meistä tarvitsee arkielämässään.

Sama ohjekirjojen ohittaminen pätee myös lisämyyntiin. Shotti kylkeen -tarjousten asemesta Lindroos pyrkii aina tunnustelemaan, millainen ilta milläkin seurueella on tiedossa, ja etenee myyntitilanteessa sen mukaan. Lisämyynnin tarkoituksenahan on tuottaa lisäarvoa sekä ravintolalle että asiakkaalle.

”Yhdelle seurueelle voi tarjota vaikka pientä syötävää juoman kylkeen ja toiselle parin viinilasillisen sijaan koko pulloa. Tavoitteena on, että asiakas viihtyy ja nauttii saamastaan palvelusta. Pikavoittojen asemesta tähtään siihen, että asiakas palaa aina takaisin ja kuluttaa rahaa useammalla käyntikerralla.”

Kun baarimestari viihtyy, myös asiakas viihtyy

Yksi keskeinen teema toistuu Lindroosin puheessa läpi haastattelun, ja se on työssä viihtyminen. Työ pitää aina ottaa vakavasti, mutta samalla sen pitää olla kivaa. Hauskuus ja vastuuntunto eivät sulje pois toinen toistaan.

”Työssä kuuluu olla hauskaa, koska oma tunnetila välittyy myös asiakkaalle. Asiakas nauttii illastaan paljon enemmän, kun hän näkee, että baarimestari viihtyy työssään”, Lindroos painottaa.

Omassa työssään Lindroos nauttii asiakkaiden kohtaamisesta ja siitä, että saa olla kaikissa tilanteissa oma itsensä.

”Luonteeltani olen heittäytyvä ja minulla on aika ronski huumorintaju. Se sopii hyvin tähän työympäristöön.”

Kiitokset ja hyvät palautteet antavat virtaa ja auttavat jaksamaan. Samoin se, kun asiakas ilahtuu saamastaan kohtelusta niin paljon, että tulee paikalle yhä uudestaan.

Toinen jaksamisen moottori on itsestään huolehtiminen. Sosiaalinen, hektinen ja kuormittava työ vaatii vastapainokseen keskittymistä omaan hyvinvointiin, muuten ote alkaa helposti lipsua. Moni löytää tasapainon liikunnasta ja harrastuksista, tai kaikessa yksinkertaisuudessaan hiljaisuudesta.

”Minulle paras vastapaino työlle on oma aika. Toisinaan tekee hyvää laittaa puhelin kiinni ja ihan vaan olla yksin. Jos takana on pitkä ja raskas viikko, se vaatii sitä, että voi hetken hengähtää omassa rauhassa.”

LUE MYÖS: Suomalainen, juo vähemmän mutta parempaa! Alkoholittomat isosti esillä cocktailmessuilla


Liisa Lindroos

Liisa Lindroos

 • Baarimestari, Bar Bardem
 • Syntynyt 1994 Salossa
 • Kotikunta: Helsinki
 • Koulutus: restonomi, TAMK
 • Esikuva: ravintoloitsija Monica Berg
 • Lempijuoma: Mezcal Last Word. ”Se on jyty, mielenkiintoinen, eikä ihan kaikkien juttu. Lyhyt, tiukka ja fressi, vähän savuinen.”
 • Motto: Take it or leave it – takki tai liivit.
P***H Please!. KUVA Peter Tammenheimo

P***h please!

2,5 cl Jameson Black Barrel

1,5 cl Merlet Peche

4 cl hunaja-currykordiaalia*

1 tl turkkilaista jogurttia

*Hunaja-curry-kordiaali

1 l vettä

500 g sokeria

500 g hunajaa

5 tl curry-maustetta

5 rkl sitruunahappoa

Valmistustapa ravistus

Lasi America 20’s -pikari

Koriste kuivattu kehäkukka

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin ja ravista jäiden kanssa. Tuplasiivilöi juoma jäähdytettyyn lasiin ja tarjoile jääpallon kanssa. Koristele kuiva-tulla kehäkukalla.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker