Cocktailit

Mitkä makuparit innostavat Suomen lopputalvessa? Neljä baarimestaria kertoo

Millainen cocktail on hyvä valinta, kun talvi alkaa väistyä kevään tieltä? Tässä vinkit!

Appelsiini. KUVA Istock

Matias Pietarinen

Chihuahua Julep, Helsinki

”Talven lopussa maistuvat vielä tuhdit ja lämpimät juomasekoitukset. Raaka-aineiden puolella erilaiset sitrukset, kuten appelsiini, mandariini ja veriappelsiini, ovat parhaimmillaan, joten niitä ei kannata unohtaa uusia cocktaileja luodessa.

Itse tehty munatoti on talvikauden villi kortti. Kyseisessä juomasekoituksessa kannattaa kokeilla maidon ja kananmunan lisäksi vaikka karamellisoitua kondensoitua maitoa. Rommin tai konjakin voi puolestaan korvata tynnyrikypsytetyllä ginillä, joka tuo juomaan paahteisuutta ja syvyyttä.

Sitruksisten cocktailien puolella Penicillin on varma valinta lopputalveen, sillä skotlantilaisen blended-viskin, savuisen Islay single malt -viskin, sitruunan, inkiväärin ja hunajan mausteinen, raikas ja hennon savuinen yhdistelmä tuo varmasti iloa iltoihin.”

Kirsikka. KUVA Istock

Krista Holopainen

Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio

”Tässä vaiheessa vuotta päivät alkavat pidentyä ja aurinkokin alkaa taas ilmoitella itsestään. Kevättalvella monet tuontihedelmät ovat parhaimmillaan, joten juomissakin saa erottua raikkaita tuulahduksia. Viskin ja ginin makupareiksi suosittelen mandariinia ja päärynää. Myös pirskahteleva kiivi on ihana yhdistettävä mausteisen ginin kanssa.

Lopputalvi on myös säilöttyjen raaka-aineiden aikaa. Omista varastoista löytyy esimerkiksi erilaisia marjoja, kuusenkerkkää, luumuja, kotipuutarhan päärynää ja hapankirsikkaa. Näitä on kuivattuna, pakastettuna, hillottuna sekä sokerin kanssa alkoholiin säilöttynä. Usein lisään lisäpotkuksi mausteita, kuten tähtianista, neilikkaa, kardemummaa tai vaniljaa. Jos sinulla ei ole talven varalle jemmattuja raaka-
aineita, niistä kannattaa innostua tulevaisuudessa!”

Viikuna. KUVA Istock

Riina Uusimäki

Bank Food & Wine, Vaasa

”Itse tykkään käyttää lopputalvesta viskin ja ginin kanssa esimerkiksi omenamehua, joka on todella monikäyttöinen juoma. Käytän talvijuomiin mielelläni kesäisiä makuja, jotka muistuttavat asiakkaita kuumista kesäpäivistä. Esimerkiksi mansikka toimii hyvin sourina, tosin hieman viskistä riippuen.

Ginin kanssa olen monesti käyttänyt viikunaa esimerkiksi siirappina. Viikunan maku on ihanan pehmeä, ja se tasapainottaa jopa vahvempien ginien makua.”

Rosmariini. KUVA Istock

Greta Grönholm

Loimaan Seurahuone, Loimaa

”Rakastan viskisoureja ja lopputalvesta lorautan sekaan hieman ’aurinkoa’ vaikka puristetun appelsiinimehun muodossa. Viskicocktaileihin sopivat hyvin erilaiset lämmittävät mausteet, kuten kardemumma tai rosmariini siirapin muodossa. Fireball-tyyppiset viskijuomat toimivat hyvin talvella, ja jos tämän tyyliseen juomaan lisää hieman kanelia ja kardemummaa, siitä tulee ihan porkkanakakun makuinen!

Ginin kanssa käytän usein erilaisia maustettuja teelaatuja ja nimenomaan lämpimänä. Esimerkiksi erilaiset talviset teet ovat aivan ihania. Samoin inkivääri ja tähtianis ovat erinomaisia ginin seuralaisia sekä lämpimissä juomissa että soureina. Lämpimissä ginijuomissa käytän usein passiohedelmää. Lisäksi yksi suosikeistani on gini-punajuurisour!”

LUE MYÖS: Näin myyt viskiä – ja unohda jo väärinymmärrys vedestä, neuvoo baarimestari Linnea Stenberg

LUE MYÖS: Janoatko baarialalle tai haluatko syventää osaamistasi? Tietopaketti koulutuksesta

Kaneli ja tähtianis. KUVA Istock


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker