Sidecar
Anna Laknerin mukaan yhdysvaltalainen kirjailija Ernest Hemingway oli 1920-luvulla yksi tunnetuimmista Sidecarin nautiskelijoista. Laknerin twistissä juoma saa lisämakua paahdetusta appelsiinista. KUVAT Laura Hujanen

Sitruksinen Sidecar on unohdettu cocktailklassikko – tässä talvisempi versio

Baarimestari Anna Lakner kertoo, miten yksi hänen suosikkicocktaileistaan valmistetaan.

Kun asiakas pyytää juomaksi jotain vähän makeaa mutta hapokasta, on Sidecar täydellinen valinta.

Vuonna 1922 ensi kertaa painetussa tekstissä esiintynyt Sidecar lukeutuu Daisy-cocktaileihin. Daisy on 1800-luvun puolivälin paikkeilla syntynyt cocktailien ryhmä, jonka juomat valmistetaan väkevästä alkoholista, likööristä ja sitrusmehusta. Sidecarin kohdalla käytetään konjakkia, sitruslikööriä ja sitruunaa. Samaan sarjaan kuuluu esimerkiksi Margarita.

Baarimestari Anna Lakner valitsee klassiseen Sidecariin mielellään VSOP-ikäluokitetun konjakin, jonka ryhti ja tamminen vaniljaisuus tasapainottavat kokonaisuutta.

”Koen, että siitä tulee vähän enemmän syvyyttä, kuin jos ottaisi nuoremman VS-konjakin.”

Konjakin lisäksi cocktailin makuun vaikuttaa valittu sitruslikööri. Kirkas, kuivatuilla appelsiininkuorilla maustettu triple sec on perinteisin valinta. Niin ikään appelsiinilikööreihin lukeutuvan curaçaon valmistukseen voidaan käyttää myös muita mausteita. Liköörejä löytyy eri makeusasteilla.

”Riippuu, millaisen Sidecarin haluaa tehdä, voi valita joko makean tai kuivan liköörin. Makeutta voi säätää myös sokeria lisäämällä.”

Sidecarin makeuteen vaikuttaa myös cocktailiin kuuluva sokerireunus. Lakner tekee sen mielellään puolikkaana, jolloin asiakkaalla on mahdollisuus valita, nauttiiko juomansa sokerilla vai ilman.

Talvista twistiä Sidecariin voi tuoda infusoimalla konjakin sesonkiin sopivilla mausteilla, kuten neilikalla, kanelilla tai tähtianiksella. Sokerireunukseen voi niin ikään tuoda mausteita, kuten kardemummaa. Cocktailin appelsiinisia vivahteita voi myös tehostaa.

”Paahtaisin puolikkaita appelsiineja ja infusoisin ne likööriin. Sillä saa boostattua appelsiinia ja tehtyä mausta paahteisen ja syvän.”

Lakner kehottaa kokeilemaan niin klassista Sidecaria kuin omien versioiden tekemistä.

”Sidecar on ihan hiton hyvä juoma! Sen olemassaolon aina unohtaa välillä. Ja sitten kun sen muistaa, ihmettelee, miksi en juo tätä useammin!”

Side sleigh

  • 3,5 cl talvimausteilla infusoitua konjakkia*
  • 2 cl paahdetulla appelsiinilla infusoitua dry curaçaoa**
  • 2 cl sitruunamehua
  • 1 cl sokerisiirappia (1 osa sokeria, 1 osa vettä)
    Lasi iso coupe
    
    Valmistustapa ravistaminen
    
    Koriste kaneli-sokerireunus
    Tee pakkaskylmään coupe-lasiin sokerireunus. Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin, lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi koristeltuun coupe-lasiin.

*Talvimausteilla infusoitu konjakki

  • 5 dl VSOP-konjakkia
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
    Laita raaka-aineet vakuumipussiin ja sulje. Mausta 60-asteisessa vesihauteessa 2 tuntia. Siivilöi.

**Appelsiinilla infusoitu dry curaçao

  • 5 dl dry curaçaoa
  • 1 appelsiini

 

Leikkaa appelsiini puoliksi ja aseta pellille leikkuupinta alaspäin. Paahda 210 asteessa 15 minuuttia. Pilko paahdettu appelsiini paloiksi, lisää palat sekä dry curaçao vakuumipussiin ja sulje pussi. Mausta 60-asteisessa vesihauteessa 2 tuntia. Siivilöi.

Lue myös: Ole askel asiakasta edellä ja ylitä odotukset, neuvoo baarimestari Anna Lakner: Asiakaspalvelijan tärkein ominaisuus on tilannetaju