Maustaminen

Chilikastikkeet yleistyvät maustepöydissä – hämeenlinnalaisessa ravintolassa on yli sata erilaista soosia

Chilikastikkeet ovat vakiinnuttaneet asemansa ravintoloiden maustepöydissä. Pöytämausteeksi ei enää riitä ketsuppi eikä edes tabasco vaan tarjolla on usein vähintään srirachaa ellei useampiakin chilikastikkeita.

Kattavimmat kastikevalikoimat löytyvät street food- ja BBQ-ravintoloista. Esimerkiksi Naughty Brgr -ravintoloissa näyttävä chiliseinä kuuluu konseptiin ja tarjoaa asiak­kaille mahdollisuuden lisätä annoksiinsa potkua oman maun mukaan.

Myös hämeenlinnalaisessa Miller’s BBQ:ssa chilikastikkeet ovat näyttävästi esillä. Ravintolan chiliseinällä on noin 115 erilaista kastikepulloa niin Suomesta kuin ulkomailta. Valikoimasta löytyy sopiva soosi myös tiukimpien chilien ystäville.

Miller’s BBQ on erikoistunut hitaasti kypsennettyyn savustettuun lihaan, joka maustetaan valmistusvaiheessa maltillisesti.

”Haluamme, että ruokatuotteemme sopii kaikkien suuhun, joten emme käytä kovin vahvoja mausteita. Chiliseinältä voi sitten valita sopivan kastikkeen”, sanoo ravintoloitsija Aki Kinnunen.

Laaja kastikevalikoima on saanut positiivista palautetta etenkin vannoutuneilta chiliharrastajilta, jotka haluavat testata omaa sietokykyään.

”Aiemmin meiltä kyseltiin, että onko jotain jäykempää kastiketta. Se on lisäpalvelua asiakkaalle, ja onhan se hylly myös aika kivannäköinen.”

Chilillä on aromeita korostava vaikutus

Poppamies-chilikastikebrändin perustaja Marko Suksi on työskennellyt chili­kastikkeiden parissa yli 15 vuoden ajan. Hän arvelee, että suomalaisten kiinnostus voimakkaita mausteita kohtaan kumpuaa siitä, ettei ruokakulttuurissamme ei ole niin vahvaa makuidentiteettiä kuin monessa muussa Euroopan maassa.

”Maustaminen on ollut aika neutraalia, joten olemme vastaanottavaisia uusille makukokemuksille”, Suksi sanoo.

Suomalaiset ovat oppineet käyttämään chilikastikkeita aiempaa rohkeammin ja monipuolisemmin. Niistä ei haeta enää pelkkää potkua vaan esimerkiksi hedelmäisyyttä ja muita makuvivahteita. Kun chiliä käyttää kohtuudella, sillä on muita aromeja korostava vaikutus.

”Välillä tuntuu, että chilikastikkeita käytetään kaikessa ihan kaurapuurosta lähtien. Sitä voi sekoittaa vaikka mansikkahilloon.”

Chilikastikkeilla asiakkaan on helppo personoida omaa annostaan, mutta ne ovat käteviä myös ravintolakeittiössä. Moni ravintola maustaa niillä esimerkiksi omat majoneesinsa ja kastikkeensa.


5 tapaa käyttää chilikastiketta

 • Majoneesit
 • Salaatinkastikkeet
 • Dipit
 • Hillot ja chutneyt
 • Marinadit

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi