Ammattikeittiö

Espoossa on käytössä toimiva tapa, joka kohentaa kouluruokailun arvostusta

Fisuhaaste-tapahtuma järjestettiin 26. tammikuuta Espoon Karhusuon koululla, jossa on 600 oppilasta esikoulusta yläkouluun. KUVA Maija Viertola

Espoolaisessa Karhusuon koulussa järjestettiin tammikuussa Fisuhaaste-tempaus, jossa oppilaat valitsivat suosikkinsa kahden kala- ja yhden kasvisruoan joukosta. Sen avulla etsittiin uutuuksia koulujen ruokalistoille keräämällä suoraa palautetta oppilailta.

Oppilaat äänestivät omaa suosikkiaan heille tarjotuista kolmesta uudesta ruoasta. Äänestyspisteellä jokaiselle ruoalle oli varattu oman värinen helmensä, jonka oppilaat valintansa mukaan pudottivat äänestyskulhoon. 16-päinen oppilasraati antoi myös kirjallista palautetta ruoista.

Karhusuon koulun oppilaat olivat lähteneet Fisuhaasteeseen mukaan koristelemalla koulun ravintolan kala-aiheisilla taideteoksilla. Tempauksen taustalla oli kaupungin ruokapalveluita toteuttava Espoo Catering.

Maistatukset, teemapäivät ja tempaukset ovat tapa kohottaa kouluruoan profiilia.

”Koulut saavat itse ideoida, miten he haluavat olla mukana. Lapset tykkäävät osallistua, ja varsinkin alakoulussa ruokasalin somistaminen toteutuu usein”, Espoo Cateringin hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroos kertoo Avecille.

”Aikaisempi Fisuhaaste järjestettiin musiikkipainotteisessa yläkoulussa ja lukiossa, ja siellä oppilaat soittivat itse elävää musiikkia koko ruokailun ajan ja halusivat sillä kunnioittaa tätä vähän erikoisempaa päivää”, Ekroos jatkaa.

”Yhteistyötä on sekin, että pääsemme puhumaan koulun keskusradiossa ennen tapahtumaa. Kun teemana oli kala, niin kerroimme kalan syömisen hyödyistä: se on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista. Ympäristöasiat ovat tärkeitä ja se, että kala on kestävästi kalastettua. Kasvisteemaisina päivinä puhumme kasvisruoan positiivisista vaikutuksista tai tutustumme esimerkiksi kasviproteiineihin, jotka tuntuvat olevan monelle koululaiselle vieraita. Se on taas yksi mahdollisuus tutustua vähän vieraampaan raaka-aineeseen.”

Ruokasalin koristeet olivat oppilaiden tekemiä. KUVA Maija Viertola

Espoossa Fisuhaasteen kaltaisen tapahtuman järjestäminen käynnistyy ideoinnilla.

”Kun saamme idean siitä, mitä ruokia haluaisimme valmistaa ja tarjota, otamme yhteyttä ruokapalveluvastaavaan, joka puolestaan on yhteydessä koulun rehtoriin, vararehtoriin tai kotitalousopettajaan”, Ekroos sanoo.

”Sitten sovitaan päivämäärä ja kerrotaan, mitä tapahtuma pitää sisällään. Usein toivomme maisteluraatia, jotta saisimme kommentteja ruoasta. Keittiövastaavan kanssa mietitään, olisiko ruokasalissa jokin pöytä joka rauhoitetaan raadille, vai kokonaan erillinen tila kuten nyt Karhusuon koululla. Kertaakaan ei ole käynyt niin, että joku olisi kieltäytynyt tapahtuman järjestämisestä.”

Uutuudet lisätään ruokalistoille

Karhusuon koulun Fisuhaasteessa voiton vei kirjolohilasagnette. Toiseksi sijoittui kirjolohi-perunasosevuoka ja kolmanneksi kukkakaalicurry.

Järjestäjän näkökulmasta Fisuhaaste oli menestys, sillä kaikki kolme ruokaa äänestettiin jatkoon. Espoo Catering viilaa reseptejä palautteen perusteella ja alkaa tarjota ruokia kouluissa ja päiväkodeissa.

Tuore PRO-voittaja, Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen oli mukana kalaruokien reseptikehityksessä yhdessä sponsoriyrityksen kanssa. Raaka-aineena käytettiin kotimaista kirjolohimurua, joka on kypsä, käyttövalmis pakaste.

Kukkakaalicurryn resepti oli Espoo Cateringin keittiömestari Jyrki Männynsalon käsialaa.

Viime keväänä Espoon yläkoululaiset kehittivät kilpaa kasvisruokia. Jutussa on voitokkaan ruoan resepti ja sen suurkeittiöversio.

LUE MYÖS: PRO-palkittu Mika Marttila tekee arvokasta työtä päiväkodeissa: hävikkilähettilään Kokki-Kettu-hahmo saa lapset innostumaan ruoasta

LUE MYÖS: Katheryn Kangas on suurkeittiön kapinallinen, ja hänellä on tärkeitä huomioita suomalaisesta kouluruoasta

Karhusuon koulun oppilasraadille oli varattu erillinen pöytä ruokien maisteluun. KUVA Maija Viertola
Elämyksen tuntua. KUVA Maija Viertola


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi