Suomen Bocuse d'Or joukkueeseen kuuluvat kandidaatti Johan Kurkela, assistentti Niilo Suominen, valmentaja Mikko Kaukonen, joukkueenjohtaja Simo Harrivaara. Tuomaristossa Suomea edustaa Tommi Tuominen.
Suomea Bocuse d'Or -kilpailussa edustaa Johan Kurkela (keskellä) assistenttinaan Niilo Suominen (vas.) ja valmentajanaan Mikko Kaukonen. KUVA Bocuse d'Or Academy Finland / Santeri Stenvall

Kilpailutehtävän erikoiset raaka-aineet yllättivät Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkelan: ”Tästä voi olla luomisprosessissa hyötyäkin”

Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela tiimeineen osallistuu arvostetun kokkikilpailun Euroopan karsintoihin maaliskuussa Ranskan Marseillessa.

Euroopan arvostetuin kokkikilpailu, Bocuse d’Or Europe 2026, järjestetään maaliskuussa Marseillessa, Ranskassa. Kilpailun ensimmäinen virallisen tehtävän raaka-aineet on nyt julkistettu.

Vuoden 2026 vatiteeman pääraaka-aineena on punakurnusimppu (Red Gurnard), jonka kiinteä liha ja hienovarainen maku antavat mahdollisuuden monipuolisiin makuyhdistelmiin.

Lisäkkeen pakollinen raaka-aine on kikherne. Vähintään 60 prosenttia lisäkkeestä on oltava kikhernettä, ja loput 40 prosenttia tulee edustaa kilpailijan omaa maata ja sen ruokaperinnettä. Suomen joukkueen tavoitteena onkin tuoda kilpailuun näkemys suomalaisesta keittiöstä ja ilmentää lisäkkeessä suomalaista raaka-ainetta, sesonkiajattelua ja innovatiivisuutta.

Toinen tehtävässä määrätty raaka-aine on violetti artisokka, jota käytetään lämpimänä lisäkkeenä. Artisokka edustaa Välimeren keittiön perinteitä, mutta kilpailijoilta odotetaan sen luovaa ja modernia tulkintaa.

Annoksen pakollinen kastike tulee valmistaa merisiilistä.

Johan Kurkela on valmis ottamaan haasteen vastaan

Platter Theme on Bocuse d’Or -kilpailun ydinosa. Siinä yhdistyvät tarkkuus, estetiikka ja makujen harmoninen kokonaisuus.

Jokainen kilpailija valmistaa seitsemän kokonaista punakurnusimppua, jotka täytetään ja kypsennetään vapaasti valitulla tavalla. Annosta tarjoillaan 14 henkilölle, ja sen on oltava kokonaisuudessaan lämmin. 

Kaikkien virallisten raaka-aineiden on oltava tunnistettavissa, ja ne on käytettävä kokonaisuudessaan.

Suomen joukkueeseen kuuluvat kandidaatti Johan Kurkela, assistentti Niilo Suominen, valmentaja Mikko Kaukonen ja joukkueenjohtaja Simo Harrivaara. Tuomaristossa Suomea edustaa Tommi Tuominen.

Suomen Bocuse d’Or -kandidaatille vatitehtävän raaka-aineet tulivat yllätyksenä.

”Kiinnostavat raaka-aineet, joita ei osattu odottaa”, Johan Kurkela kommentoi tiedotteessa.

Eksoottiset raaka-aineet vaativat hieman totuttelua, mutta Kurkela on valmis ottamaan haasteen vastaan.

”Simppu on meille uusi tuttavuus, joten varmasti vie hetken, että tutustutaan. Tästä voi olla luomisprosessissa hyötyäkin. Kikherne ei myöskään kuulu ensimmäisiin valintoihimme, joten jännä nähdä mihin suuntaan se käsissämme taipuu. Latva-artisokka on mahtava raaka-aine ja kiva päästä sitä työstämään pitkästä aikaa. Merisiili myöskin harvinainen herkku, nam! Ei muuta kun töihin.”

Euroopan kilpailusta jatkoon päässeet maat etenevät Bocuse d’Orin loppukilpailuun, joka järjestetään Ranskan Lyonissa tammikuussa 2027.

Lue myös: Suomen Bocuse d’Or -edustaja 2027 on Johan Kurkela – ”Olen panostanut tähän koko elämän”

Lue myösMiten Suomi menestyisi ja saisi kaiken irti kokkikilpailuista? Hidasteena on pari ongelmaa, sanovat alan huiput