Kilpailut

Kuvat Suomen Bocuse d’Or -finaaliannoksista: Johan Kurkela tarjoaa merikrotin loimutettuna

Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Palkintosijaa Suomelle kilpailukaudella 2022-2023 oli hakemassa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. Suomen joukkueen kilpailusuoritus käynnistyi kello 11.10.

LUE MYÖS: Johan Kurkelan Suomi sijoittui kuudenneksi Bocuse d’Or -finaalissa

LUE MYÖS: Aino Kasanen on elänyt 1,5 vuotta kokkien MM-kilpailulle – finaalitehtävä yllätti täysin

Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Kilpailutehtävistä ensimmäinen, kolmen ruokalajin kurpitsamenu on saanut nimekseen Leikki. Kurpitsatehtävää povataan haastavaksi monille joukkueille: sen suunnittelemiseen oli aikaa vain viikkoja, ja kurpitsa sekä lapsikohderyhmä antavat haastetta tehtävän toteuttamiseen Bocuse d’Or-kilpailun tasovaatimusten mukaisesti.

”Kurpitsamenun kohderyhmänä ovat lapset. Kohderyhmä mielessämme olemme hakeneet annoksiin leikkisyyttä, sekä ulkonäöllisesti että mauissa ja tekstuureissa. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä: alkuruoassa kurpitsaan on yhdistetty melonia, tomaattia ja vaniljaa, pääruoan velouté-kastikkeessa maistuu karamellisoitu sienivoi ja jälkiruoassa kurpitsaan on yhdistetty tyrniä ja kookosta”, Kurkela kuvaa.

Toinen kilpailuannos, Loimu, esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi on valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke.

”Tehtävässä arvioidaan kilpailijan kotimaan raaka-aineiden ja perinteiden esiintuomista. Meidän merikrottimme on loimutettu ja annoksen lisukkeissa on muun muassa Lapin puikulaa ja suomalaista omenaa. Erikseen tarjottava lisuke on meidän versiomme hernekeitosta, suomalaisen talven ja laskiaisen tutusta herkusta”, Kurkela kertoo.

Suomen joukkue aloitti viiden ja puolen tunnin mittaisen kilpailusuorituksensa kello 11.10 Suomen aikaa. Kurpitsamenun annokset valmistuvat klo 16.10 ja vati 16.40. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/ sekä erityisesti pohjoismaisiin joukkueisiin keskittyvässä www.nordicfoodlive.no -striimissä (selostus norjaksi). Suomalaisia kannustajia on paikalla yleisössä ennätysmäärä: noin 150 henkeä.

Suomen kilpailuannokset Bocuse d’Or -finaalissa 2023

Kurpitsamenu ”Leikki”

Tutti Frutti

Kylmä kurpitsa-melonisalaatti

Tutti frutti-hyytelö

Tomaattia, vaniljaa ja sanshopippuria

Pumpking

Kurpitsapihvi BBQ

Umami-veloutè ja karamellisoitua sienivoita

Tartaletti ”sunny side up”

Kurpitsagnocchi ja kauden kasviksia

Cinderella

Kurpitsa-tyrnisorbetti

Kookosjugurttimousse

Kurpitsahilloa ja kurpitsakaramellia

Mysli ”surprise”

Merikrottivati ”Loimu”

Tradition

Loimutettua merikrottia ”BBQ”

Rapea kampasimpukka XO

Sauce ”foyot”

Paahdettua merikrottia ja karamellisoitua kampasimpukkaa

Arctic Gold

Lapin puikulaa, luomuvoita ja Amalfi-sitruunaa

Onion Shell

Suomalaista omenaa, remoulade ”fines herbes” ja sienihelmiä

Ragout

Suomalaista hernekeittoa, vihanneksia, kevyesti savustettuja sinisimpukoita ja grillattua voita

Sinisimpukkakrutonki

Tuomareillakin kova urakka

Suomen teemana on kilpailuissa Lumo. Sekä ruoka, graafinen ilme että vadin suunnittelu toistavat tunnelmaa talven ensimmäisistä  lumoavista auringonsäteistä, jotka murtavat kaamoksen ja antavat lupauksen tulevasta keväästä. Suomen kilpailutehtävän tunnuslause on A celebration of the first rays of the Northern winter sun

Kilpailussa mukana olevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Vottonen maistelee ja tuomaroi kolmen ruokalajin kurpitsatehtävän, mikä tarkoittaa 72 kurpitsasta valmistettua annosta kahden päivän aikana.

Suomen edustaja Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen. KUVA Santeri Stenvall, Bocuse d’Or Finland


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi