Video

Michelin-kokki Kozeen Shiwan yllätti taas: ”Jos Hans Välimäki ei saa kolmea tähteä, mä avaan ravintolan, joka saa”

Keittiömestari Kozeen Shiwan nousi ison yleisön tietoon viime toukokuussa, kun hän sai Suomen historian nopeimman Michelin-tähden. Hänen ravintolansa The Room ehti olla auki vain neljä kuukautta, kun sille myönnettiin tähti. Toki ravintola oli toiminut väliaikaiseksi suunniteltuna popupina muutaman kuukauden jo syksyllä.

Tähden saatuaan Shiwan kuittasi epäilijöilleen: ”Vuosien ajan minulle on sanottu, että jätkä vaan puhuu. Nyt siitä puheesta on syntynyt ravintola, joka on saanut Suomen historian nopeimman tähden. Minulle on henkilökohtaisesti erittäin tärkeää, että pääsen laittamaan jengille jauhot suuhun.”

Nyt Shiwanilla on lisää, mistä puhua.

Fine dining on festaritrendi

Istumme Kozeen Shiwanin kanssa Flow Festivalin illallispöytään, Suomen festarihistorian ensimmäisessä Michelin-tason fine dining -ravintolassa. Lauantain viimeinen serviisi Fine dine by Oatly + Kozeen -ravintolassa on ohi, puheet pidetty ja kuohuviinisuihkut ammuttu. Seinän takaa kumisee takapihan tekno.

Ajatus korkean tason festariravintolasta heräsi Shiwanin mieleen jo viisi vuotta sitten, ja hän kertoo laittaneensakin jo tällöin viestiä Flow’n tiimille, mutta viestiin ei koskaan vastattu. Nyt Michelin-tähden jälkeen ajoitus oli oikea.

”Tähti on tuonut ihan sairaita juttuja, elämä on mullistunut: mun, ihmisten mun ympärillä sekä perheen. Kaikki on muuttunut, positiivisella tavalla. Kaikki vetää joka puolelle”, Shiwan kertoo.

Flow’n markkinointi- ja myyntijohtaja Vilja Grotenfeltin mukaan festivaalin kumppanille Oatlylle kaivattiin erottuvaa tapaa näkyä festarin ravintolaelämyksissä, ja lisäksi Oatly on ollut Shiwanin pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Aika tuntui muutenkin otolliselta kokeilla festareilla neljän ruokalajin fine dining -illallista, sillä se on nouseva trendi myös maailmalla. Shiwan mainitsee Belgiassa järjestettävän Tomorrowland-festarin.

Tomorrowlandissa illallista ovat kokanneet Michelin-kokit, kuten Roger van Damme, Nick Bril, Thijs Meliefste ja Marcelo Ballardin. Tomorrowlandin illallisen hintakin 75 euroa osuu samaan kuin 70 euron Shiwanin illallinen.

Myös Flow Festivalin omistavan yhtiön Superstructin festareilla on Grotenfeltin mukaan nähty Michelin-illallisia.

Shiwanin seitsemän festari-illallista myi loppuun, sunnuntai-illan kahdeksanteen kattaukseen jäi muutamia hajapaikkoja. Shiwan näkee festariravintolan paikkana, johon voi tulla puoleksitoista tunniksi rauhoittumaan kaiken hässäkän keskeltä. Shiwan puhuu myös kontrastin hakemisesta, kunnes lause keskeytyy viimeisten asiakkaiden hyvästelyyn.

”Kiitos, ihanaa Flow’ta! Rakkautta! Ootte ihania! Suukko! Ottakaa pusuja mukaan!”

Yksi, kaksi, kolme tähteä?

Elämyksellisyys on ravintolatrendi, muistijälki ja ilmiö, johon Kozeen Shiwan istuu täydellisesti.

Festariravintolassa Shiwan on lavalle spiikattu artisti, jonka esitystä säestävät rap, hurraukset ja peilipallon säihke. Ravintolasalin kirkkain spottivalo kohdistuu tähteen, jonka nimikkoannosta kuningasperunaa esittävät ripustukset sisustavat tilaa.

Myös tällaiset etuoikeudet vajaat kolme kuukautta ollut Michelin-tähti on mahdollistanut.

”Mä olen aina halunnut tällaisen dominointiaseman, koska mä en halua olla kakkosena. Kozeen vain voittaa.”

Pian ensimmäisen tähden jälkeen Shiwan julisti jo, että pottia lähdetään kasvattamaan. Se tehdään nopealla temmolla, kuten hommat tähänkin asti. Ajatus on tosin ollut selvä jo pitkään.

”Olen puhunut kolmesta tähdestä vuodesta 2010 lähtien. Jos Hans Välimäki ei saa kolmea tähteä, mä avaan ravintolan, joka saa.”

 Kozeen Shiwan on syntynyt Irakin Kurdistanissa, varttunut Lahdessa ja asuu nyt Helsingissä. Hänen ruokansa ammentaa Lähi-idän mauista. KUVA Outi Tuomivaara

Nyt Shiwanilla on suunnitelma, ja sen mukaan toinen Michelin-tähti tulee ensi vuonna.

”Me ollaan nyt nostettu lisää vaikeampia annoksia menulle, palkattu lisää kokkeja ja tarjoilijoita. Ensi vuonna tulee toinen tähti. Se on tosi vakava missio, jota kohti olen mennyt.”

Kolmas tähti seuraa perässä, mutta se vaatii hieman järjestelyjä. Ensin pannaan nykyinen ravintola säppiin ja lähdetään pois Lulu’s-ravintolan tiloista Pohjoisesplanadilta johonkin uuteen lokaatioon.

”Uusi ravintola hyppää suoraan kahdesta kolmeen tähteen. Siitä tulee vielä hullumpi, kun mukana on kaikki, mitä olen oppinut Roomista ja sen tiskikonseptista.”

Ajatus kolmen tähden ruoasta on samantyylinen kuin nykyinen. Visiona on olla maailman persoonallisin ravintola. Se ei välttämättä ole vain puhetta.

”Totta kai meidän menestyminen tulee olemaan raketti.”

Lue myös: Suomen ravintolakulttuuri on liian arka ja äijämäinen, sanoo Kozeen Shiwan: ”Ihan absurdia”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi