Fine dining

Suomen överein ravintola? Kozeen Shiwanin The Room on elämys kaikille aisteille

Pop up -ravintoloistaan tunnettu Kozeen Shiwan avasi syksyllä ensimmäisen pysyvän ravintolansa The Roomin Helsingin keskustaan. Aluksi senkin oli tarkoitus olla pop up, mutta tammikuussa Shiwan ilmoitti ravintolan jäävän pysyvämmin paikoilleen.

Menukokonaisuus rakentuu Irakin Kurdistanissa syntyneen Shiwanin elämäntarinan ympärille. Hän yhdistelee annoksissaan lapsuutensa makuja eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen ruokakulttuuriin. Suomalaiset raaka-aineet saavat uusia sävyjä Lähi-idän mausteista.

Uransa alkuajoista asti fine diningin parissa työskennellyt Shiwan keskittyi pitkään pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen keittiöön. Hän piti synnyinmaansa makuja liian rustiikkisina fine diningiin. Kun Shiwan muutama vuosi sitten ymmärsi Lähi-idän keittiön tarjoamat mahdollisuudet ja löysi oman polkunsa, se oli hänelle mullistava kokemus.

”Kun tajusin, että se lukko oli lähtenyt, purskahdin itkuun”, hän sanoo.

Tarinoita tiskin äärellä

The Room on kirjaimellisesti huone ravintola Lulu’sin uumenissa. Intiimi kabinettitila on erotettu Lulu’sista paksuilla verhoilla, joiden takana tunnelma muuttuu täysin.

Kuten Shiwanin aiemmissa pop up -projekteissa, myös tässä ravintolassa on kyse kokonaisvaltaisesta elämyksestä kaikille aisteille. Minimalistinen sisustus, hämärä valaistus ja eteerinen taustamusiikki ovat osa tarkkaan mietittyä kokonaisuutta.

Huoneen keskiössä on tiski, jonka ympärillä vieraat istuvat kuin omakasessa konsanaan. Se on sopiva areena Kozeen Shiwanille, jolle tarinat ovat olennainen osa illalliskokemusta.

Kozeen Shiwan suhtautuu ruokaan kuin taiteeseen. Myös tarjoiluastiat ovat taideteoksia. KUVA Kaisa Paavilainen.

Alkuruoka Made in Suleymaniah on nimetty Shiwanin synnyinkaupungin Sulaimanian mukaan. Yrtit ja pikkelöity persiljanjuuri on aseteltu millintarkasti annoskulhoihin ja ne myös syödään pinseteillä. Annos on kasattu hummuskeon päälle ja maustettu sumakilla ja verbenapippuriöljyllä.

The Roomissa pienimmätkin yksityiskohdat ovat tärkeitä. Myös astiat ovat taideteoksia. Beautiful mind -niminen annos tarjoillaan käsin veistetyistä maljoista, joita koristavat ihmisen kasvot. Annos on koottu grillatuista tomaateista ja kukkien terälehdistä.

Kala-annoksena Shiwan tarjoilee siikaa pohjoismaiseen tapaan graavattuna. Makumaailma on kuitenkin uusi: mausteina on käytetty muun muassa bataq-pippuria ja kardemummaöljyä.

Kuningasperuna ja sieni-iskender

Becoming by Iskender on kunnianosoitus perinteiselle Iskender-kebabille. Annos on myös silmänisku Lahden kaupungin suuntaan, jossa Shiwan vietti nuoruusvuotensa. Onhan kebabista kasattu lihamuki yksi Lahden legendaarisimmista yöruoista.

Shiwanin versio iskenderistä on kuitenkin aivan toista maata. Lihan sijaan kebab on valmistettu kuusella savustetusta osterivinokkaasta ja viimeistelty mausteisella kastikkeella ja savustetulla katajavoilla.

Sieni-iskender on valmistettu savustetusta osterivinokkaasta. KUVA Peter Arosarka.

Illan päätähti on kuitenkin Kuningasperuna, Shiwanin nimikkoannos, jota hän on kehittänyt vuodesta 2016 saakka. Kun annos tuodaan saliin, huoneilma täyttyy kimaltelevista hippusista. Suolakuoressa kypsennetty peruna tarjoillaan mangosta valmistetun ambakastikkeen ja savustetun hauenmädin kera.

Jälkiruoissa palataan Shiwanin lapsuuden makuihin. Kurkumasorbetin jälkeen ilta päättyy minttuteehen ja suklaataateliin, joka poimitaan suuhun kullanhohtoisesta taatelipuusta.

LUE MYÖS: Suomen ravintolakulttuuri on liian arka ja äijämäinen, sanoo Kozeen Shiwan: “Ihan absurdia”

LUE MYÖS: Millaista on avata oma ravintola nyt, kun niitä kaatuu tiuhaan? Helsinkiin avatun uutuuden perustajat kertovat, mitkä asiat ratkaisevat

LUE MYÖS: Kozeen Shiwanin ravintola Helsingissä sulkeutui ennen kuin se ehti avautuakaan

Kozeen Shiwanin nimikkoannos Kuningasperuna kätkeytyy kultaiseksi maalatun kuoren alle. KUVA Peter Arosarka.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi