Uusi ravintola

Tampereen uusi persialaisbistro keikauttaa vanhan suomalaisen ajatuksen ruoasta päälaelleen: Maahan Deli on kasvisravintola, josta saa poikkeuksellisesti myös lihaa

Vilma Paasikivi ja Mohsen ”Maahoo” Nejadian toivottavat myös lihansyöjät tervetulleiksi Maahan Deliin, jossa kasvikset ovat annosten kivijalka. KUVA Janica Brander

Ravintoloitsija Mohsen Nejadian eli Maahoo on kotoisin Iranista, joka tunnettiin Persiana vuoteen 1935 asti. Maahoo-taiteilijanimeä käyttävä yrittäjä teki parikymppisenä uraa it-alalla, mutta kulinarismi vei mennessään, kun hän alkoi auttaa ystäväänsä tämän ravintolassa.

Maahoo vaihtoi alaa ja pyöritti kotimaassaan useita kahviloita ja ravintoloita. Taide on hänen toinen intohimonsa, ja Maahoolla oli Iranissa myös taidegalleria.

Vuonna 2011 Maahoon vaimo, tuolloinen tyttöystävä, tuli opiskelemaan Oulun yliopistoon. Hän palasi valmistumisensa jälkeen hetkeksi Iraniin, mutta pariskunta päätti muuttaa takaisin Suomeen, jonka rauhallisuus oli lumonnut molemmat.

Munakoiso on yksi Maahoolle rakkaimmista raaka-aineista. Talvisessa annoksessa on tuplakypsennettyä munakoisoa, parmesaania, granaattiomenaa ja minttua. KUVA Janica Brander

Lopullinen muutto toteutui vuonna 2020. Maahoon vaimo sai töitä Nokia Networksilta, ja Maahoo alkoi selvittää yrittäjyyden mahdollisuuksia.

”Tutustuin suomalaisiin ravintolamarkkinoihin huolella ja etsin sopivaa paikkaa pitkään ennen oman paikan avaamista. Sain paljon apua Guy Pelediltä, joka on nyt töissä meillä”, Maahoo kertoo.

Bisnesideaan sopiva liiketila löytyi Tampereen kauppahallista. Perhettä ja yhteisöllisyyttä arvostetaan iranilaisessa kulttuurissa, ja hallin tiivis yrittäjäyhteisö veti Maahoota puoleensa.

”Tämä on monessa mielessä perheravintola. Olemme osa kauppahallin perhettä, oma työyhteisömme on perhe, ja haluamme kutsua ystävät perheet yhteisen pöydän äärelle.”

Konkarit tiskin takana

Maahan Delin tiskin takaa löytyy tuttuja ravintola-alan nimiä. Lieden ääreltä voi bongata keittiömestari Guy Peledin, joka muistetaan omista yrityksistään, Laukontorin ranskalaisravintola Wistub Alsacesta ja Ylöjärven Miss Ada Bistro & Cafésta. 2000-luvun alussa Peled työskenteli myös italialaisravintola Perlassa ja fine dining -ravintola Hellassa ja Huoneessa.

Maahan Deli löytyy Tampereen kauppahallin looseista 139–145. Vilma Paasikivi esittelee loppusilausta vailla olevaa loungea, josta löytyy lisää asiakaspaikkoja. KUVA Janica Brander

Juomapuolesta vastaava ravintolapäällikkö Vilma Paasikivi on tehnyt pitkän uran baarimestarina Suomessa ja maailmalla. Kokemusta on kertynyt myös ravintoloiden avaamisesta ja myymäläpäällikön työstä. Paasikivi tosin piti välillä pitkän tauon ravintola-alalta ja oli yksityinen perhepäivähoitaja.

”Kymmenen vuoden jälkeen aloin miettiä, että olisi kivaa pitää taas koti kotina ja käydä muualla töissä. Tosin juuri tämä perhemäinen työyhteisö veti minua puoleensa, kun Guy ja Maahoo ottivat yhteyttä ja kysyivät, lähtisinkö mukaan”, Paasikivi kertoo.

Liha vain lisukkeena

Maahan Deli ammentaa vaikutteita Keski- ja Etelä-Euroopan lisäksi etenkin persialaisesta keittiöstä. Lounaspainotteisen ravintolan listalla on esimerkiksi pastoja, falafel-annoksia, hummusta ja erilaisia munakoisoruokia.

”Persialaisessa keittiössä on sata erilaista tapaa valmistaa munakoiso. Tulemme vaihtelemaan valmistustyyliä sesongeittain. Kesällä tarjoamme esimerkiksi grillattua munakoisoa, talvella taas uunissa paahdettua”, Maahoo kuvailee.

Ravintola valmistaa kaiken itse, myös falafelit. Lautasannoksen lisäksi listalle on tulossa persialaistyyppinen falafelleipä. KUVA Janica Brander

Kaikki Maahan Delin ruoat ovat lähtökohtaisesti kasvisruokia. Joissakin käytetään maitopohjaisia raaka-aineita, mutta annokset on mahdollista muokata vegaanisiksi. Tarjolla on myös gluteenittomia annoksia.

”Persialaisessa keittiössä kaikki lähtee kasviksista. Täällä liha on annoksen pääosassa ja sen oheen valitaan hieman kasviksia. Käännämme ajatuksen päälaelleen. Kasvikset ovat se juttu, mutta jos asiakas haluaa, hän voi täydentää annostaan lihalla”.

Haastattelupäivänä tarjolla on ruokaisa, mutta raikas munakoisoannos, joka on kypsennetty kahteen kertaan. Munakoiso on paahdettu ensin uunissa ja haudutettu vielä sen jälkeen pehmeäksi kattilassa. Granaattiomenansiemenillä ja mintulla koristellun annoksen saa joko vegaanisen jugurtin tai parmesaanin kera.

Tarjolla on myös falafeleja runsaan hummuksen, tahinin ja salaatin kera. Nejadian kertoo metsästäneensä oikeanlaista tahinia pitkään, ja oman maahantuonnin tuotteita on tulossa myyntiin. Ravintolan nimessä oleva Deli viittaakin herkkukauppaan.

Viiniä kohtuuhintaan

Ravintolalla on anniskeluoikeudet, ja viinivalikoima tulee painottumaan Italiaan.

Tampereen kauppahallissa voi siis tehdä ruoka- ja viinimatkan Euroopan halki, sillä Juustosoppi on keskittynyt saksalaisiin viineihin, 4 Vuodenaikaa ranskalaisiin ja Heart of Spain espanjalaisiin. Iranilaisia viinejä valikoimassa ei toistaiseksi ole, sillä niiden maahantuonti olisi vaikeaa.

Vaikka keittiön tyyli on välimerellinen, raaka-aineet tulevat pääosin hallin omilta kauppiailta. Vihannekset hankitaan naapurista Minna Valliuksen vihannespuodista. KUVA Janica Brander

Kahdeksan sentin viinilasillinen myydään viidellä eurolla, Vilma Paasikivi kertoo. Annoskoko on sopiva päiväsaikaan syötävän ruoan pariksi, ja lounaan hinta pysyy kohtuullisena.

Ruokia ja viinejä voi halutessaan maistella pitkän kaavan mukaan. Ravintolalla on kauppahallissa kaksi tilaa, joista toisessa on keittiö. Käytävän toisella puolella on lounge, jonka pöytien äärellä voi istuskella rauhassa ja tarkkailla kauppahallin vilinää. Ravintola kannustaa seurueita tilaamaan monenlaista maisteltavaa jakamaan annoksia.

Ilouutinen lapsiperheille

Taloustilanne on saanut kuluttajat kiristämään kukkaronnyörejään. Maahan Delin tiimi kuitenkin uskoo, että kohtuuhintainen, mutta laadukas bistroruoka saa väen liikkeelle.

Ravintola herätti jo ennen avaamistaan kiinnostusta somessa, sillä persialainen keittiö ei ole yliedustettu Tampereella. Myöskään kasvisruokailuun kannustava ravintola, josta saa halutessaan lihaa, ei ole yleinen konsepti. Maahoo haluaa haastaa ajatuksia myös siitä, mitä korkeatasoinen ruoka tarkoittaa.

”Eikö tämä muka ole fine diningia? Ruokamme on hyvää (fine) ja täällä syödään (dine)”, Maahoo nauraa.

Perhekeskeisyyttä painottava ravintola tekee myös konkreettisen kädenojennuksen lapsiperheille. Perjantaisin ja lauantaisin alle 10-vuotiaat syövät Maahan Delissä ilmaiseksi.

LUE MYÖS: Pääkirjoitus: Konkurssiaalto sulkee ravintoloita, mutta myös uusia avauksia tulee ennätystahtiin – nyt on aika miettiä hintoja

LUE MYÖS: Kokki Toni Leskinen toi Espanjan kansallisherkun Tampereelle – ja kauppa käy, vaikka kilpailu on kovaa

LUE MYÖS: Italialainen on nyt nosteessa Helsingissä – Kalle Tanner toteuttaa Scolaressa omaa visiotaan

Maahan Deli haluaa kannustaa ihmisiä syömään läheistensä ja perheensä kanssa. Viikonloppuisin alle 10-vuotiaat syövät ravintolassa ilmaiseksi. KUVA Janica Brander

7.12.23 klo 9.15: Ravintola vaihtoi jutun julkaisun jälkeen 8 senttilitran viiniannoksen hintaa neljästä viiteen euroon. Uusi hinta on päivitetty juttuun. Mohsen ”Maahoo” Nejadianin nimen kirjoitusasua muutettu.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi