Ravintolat

”Puolan Tomi Björck” avaa ravintoloitaan entisiin teollisuushalleihin – kävimme niistä uusimmassa

Dock 19 on Varsovassa urbaani yhdistelmä Mateusz Gesslerin lapsuuden kotimaata Ranskaa sekä nykyistä kotimaata Puolaa. KUVA Mika Remes

Aina vuosituhannen vaihteeseen Elektrownia Powiślen voimala tuotti sähköä varsovalaisille. Sitten piuhat vedettiin pysyvästi kelalle. Vanha voimala Veiksel-joen varrella muutettiin vuonna 2021 viihdekeitaaksi isoine katuruokahalleineen. Sivurakennuksessa toimii vuonna 2022 avattu ravintola Dock 19. Se on osoitteena, kun tarkoitus on viihtyä hyvän ruuan, näyttävän miljöön ja rennon tunnelman merkeissä.

Ravintola kuuluu Mateusz Gesslerin neljän ravintolan mini-imperiumiin. Gesslerin tuntevat Puolassa kaikki. Tunnettavuudesta pitävät huolen miehen monet esiintymiset Puolan tv:ssä Masterchefin ja Junior Masterchefin tuomarina ja uusimpana vetona Puolan Hell’s Kitchenin isäntänä. Tavallaan hän on Puolan Tomi Björck – tatuointeja myöten. Yksinkertaisten tatuointien teko kuuluu hänen harrastuksiinsa.

”Pidän tv-työstä. Se on hyvää vastapainoa ravintolabisnesten pyörittämiselle. Tulen tunnetusta Gesslereiden ravintolasuvusta ja varsinkin setäni vaimo Magda Gessler on esiintynyt monessa tv:n ruokaohjelmassa. Tv-työ on tullut minulle vuosien varrella tutuksi monella tapaa”, Mateus Gessler kertoo Avecille.

Gesslerin kännykkä pärisee tuon tuosta, mutta hän ei anna sen häiritä juttutuokiotamme. Istumme Gesslerin uudessa Dock 19 -ravintolassa Elektrownia Powiślen ex-voimalan rakennuksissa. Dock 19 on tyylikkäästi vanhaan teollisuushalliin remontoitu ravintola.

”Ravintolan remontti maksoi maltaita, sillä vanha tila on suojeltu. En halunnut hävittää tiilihallin teollista tunnelmaa. Remontin lopputuloksena Dock 19 on ravintola, jonka sisustus on yhdistelmä ranskalaista varieteeta, modernia luksusta ja ronskia teollisuushistoriaa. ’Industrial chic’, sanoisi englantilainen”, Gessler virkkoo.

Puolan tv:stä tuttu Mateusz Gessler haluaa naittaa Varsovan ravintoloissaan hyvän ruoan ja tunnelman keskenään. KUVA Mika Remes

Ravintola, joka on auki kellon ympäri

Gesslerin äiti on ranskalainen, isä kuuluisa puolalainen ravintoloitsija Adam Gessler. Nuori mies varttui äitinsä luona Ranskassa ja oppi jo nuorena ranskalaisen keittiön salat.

Gessler saapui juurilleen Varsovaan vuosituhannen alkuvuosina, aluksi lomalle. Pian hän huomasi, että uutta suuntaa hakevassa miljoonametropolissa oli tilaa ketterille ravintoloille. Gesslerin ranskalaiselle kokkaustaidolle oli kysyntää, varsinkin kun hän osasi yhdistää sen puolalaiseen rikkaaseen ruokaperinteeseen.

Kyntensä ravintoloitsijana Gessler näytti Varsovan ensimmäisessä ruokahallissa Hala Koszykissä 2010-luvulla. Siellä toimii edelleen kaksi Gesslerin ravintolaa, puolalaisuuden iloja julistavat CMA sekä Warszawski Sen. Lisäksi hän perusti Varsovaa halkovan Veiksel-joen toiselle puolelle Pragaan Sohon tehdaskompleksiin ravintola Warszawa Wschodnian.

CMA on auki kellon ympäri ja viikon joka päivä, mikä on edelleen Varsovassa kumouksellista.

”Haluan rikkoa ja testata rajoja, siksi esimerkiksi CMA on aina auki. Yhteistä ravintoloilleni on hakeutua vanhoihin viihdekäyttöön muutettuihin teollisuushalleihin ja pitää niissä tasokkaita mutta rentoja ravintoloita, sellaisia joihin kaikilla on varaa.”

Lapsuuden maisemissa

Dock 19:n sijainti ei ole sattumaa. Mateusz Gesslerille Elektrownia Powiślen korttelit ovat tuttuja varhaisesta lapsuudesta.

”Kun kuulin voimalan muuttamisesta ruokahalliksi, olin innoissani. Kun minua sitten kysyttiin mukaan perustamaan oma ravintola tänne, lähdin mukaan. Idea on tarjota makuja, jotka tunnen hyvin, toisin sanoen Puolaa, Ranskaa ja Aasia, missä rakastan matkustaa. Hinnat pidetään tolkullisena. En halua vain hipstereitä asiakkaiksi vaan ihan kaikkia vauvasta vaariin, maksukykyistä keskiluokkaa. Se ei ole Varsovassa helppoa, mutta se on mahdollista. Tälle on tilausta”, Gessler uskoo.

Dock 19:n ruoka risteilee sujuvasti ympäri maailmaa. Gessler on itse kokki, mutta hän ei puutu Dock 19:n arkeen. Ideointi ja konseptointi riittää. Ravintolan tiimi vastaa toteutuksesta.

”Olen innoissani Vietnamin, Japanin, Korean ja Thaimaan mauista, niissä matkustan eniten. Kun Aasian makuja yhdistää ranskalaisiin tekniikoihin ja puolalaisiin perinteisiin sekä raaka-aineisiin, syntyy jotain hyvin kiinnostavaa, ei kuitenkaan hämmentävää fuusiota”, Gessler sanoo.

Maistan listalta Puolan perinteistä ponnistavaa varsovalaista sillilautasta, aasialaista tonnikalatatakia sekä ranskalaisittain paistettua turskaa beurre blanc -voikastikkeessa ja kevätsipulia. Jokaiselle jotain, kaksi parhaille. Dock 19 on viihdyttävä paketti ja antaa kasvot Varsovan uusille ravintoloille.

LUE MYÖS: Vatsa täyteen ravintolassa muutamalla eurolla – maitobaarit ovat Puolan erikoisuus

LUE MYÖS: Osterit ja makkara sovussa samassa annoksessa – tällainen on tähtikokki Rick Steinin kalaravintola

Paistettua turskaa beurre blanc-kastikkeessa sekä kevätsipulia Mateusz Gesslerin Dock 19 -ravintolassa. KUVA Mika Remes


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi