Ravintolat

Kehuttu ravintola sai tylyn lähdön Helsingin Kalliossa – olivatko ikkunateippaukset liikaa?

Juho Saralehdon ohjastama Outo ehti toimia Pengerkadulla syyskuusta. KUVA Laura Hujanen

Helsingin Uutiset kertoi maanantaina, että Outo joutuu yllättäen jättämään liiketilansa Kalliossa, koska tilaa ei ollut tarkoitettu ravintolakäyttöön. Myös naapureilta oli tullut valituksia ravintolan toiminnasta.

Syyskuussa Pengerkadulle Kallioon avattu pieni ravintola oli hyvin suosittu. Esimerkiksi viikonloppuisin se oli usein täyteen varattu.

Oudon uusi väliaikainen osoite on Teurastamolla, joka on yrittäjä Juho Saralehdolle tuttu paikka. Hän pyöritti siellä pop up -ravintolaa myös viime kesänä. Pengerkadulla ravintola ennätti toimia puoli vuotta.

Saralehto sanoo, että ravintolalle etsitään parhaillaan pysyviä tiloja.

Yrittäjä Juho Saralehto kertoi Helsingin Uutisten jutussa maanantaina, että hän oli juuri saamassa ravintolastaan kannattavan. Nyt se joutuu etsimään uuden osoitteen. Taloyhtiö ei kommentoi yllättävää tilannetta.

Ravintola nousi huippusuosioon marraskuun lopulla, kun Helsingin Sanomien ruokakriitikko kirjoitti siitä neljän tähden arvostelun. Viikonloppuisin se on ollut täyteen varattu.

Avec vieraili Oudossa syksyllä 2023. Lue juttu tästä: Fine dining -liemissä keitetty Juho Saralehto pyörittää Kalliossa ravintola Outoa kuin pop upia

Ravintoloitsija Juho Saralehdolla oli liiketilasta puolen vuoden vuokrasopimus, jossa oli puolen vuoden optio. Vuokranantaja ei halunnut kuitenkaan jatkaa sopimusta.

Saralehdon mukaan taloyhtiö ei halunnut liiketilaan ravintolatoimintaa, jossa on asiakaspaikkoja.

”Tiesin, että tässä on ollut kahviloita. Taloyhtiön ohjesäännöissä liiketila on myymälä, eikä ole koskaan ollut kahvila. Seuraavaksi tähän tulee take away -yrittäjä”, Saralehto kertoo.

HU:n saamien tietojen mukaan talon asukkaat ja naapurit olisivat valittaneet ravintolan toiminnasta. Ravintola on herättänyt huomiota räikeillä ikkunatarroilla, joita on verrattu positiivisessa hengessä muun muassa strippiklubiin.

Saralehto ei ole kuullut, että naapurit olisivat valittaneet ravintolan toiminnasta.

”En halua riidellä enkä syytellä tässä ketään. Olin kysynyt vuokrankantajalta luvan teippauksiin.”

Pääruoka on Outossa jaettava. Saralehdosta on mukavaa, että ruokailuun sisältyy pientä puuhastelua. Pääruokana on tarjoiltu muun muassa kananpoikaa kokonaisena paahdettuna. KUVA Kees van Duinhoven

Outo kertoi ravintolan sulkemisesta viikonloppuna Instagramissa. Tunnettu ravintoloitsija Henri Alén kommentoi tilannetta: ”Tuliko asukkaille yllätyksenä, että raflasta kuuluu ääniä”. Hän kertoo, että hänellä on ollut itsellään aikaisemmin samanlaisia haasteita.

”Konseptimme taisi olla hieman liian räväkkä”, Outo-ravintolasta vastataan Alénille.

Pengerkatu 9:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ei halua kommentoida ravintolan sulkemiseen liittyviä kysymyksiä Helsingin Uutisille.

”Taloyhtiö ei ole vuokranantaja. Emme siis voi kommentoida asiaa”, hallituksen puheenjohtaja sanoo.

Hän ei halua kommentoida, onko liiketilasta ollut harmia taloyhtiölle.

Oudon ei ollut tarkoitus jäädä pysyvästi Pengerkadulle.

”Teimme viime kesänä pop upia Teurastamolla. Sitten vastaan tuli kahvilatila Pengerkadulla. Halusin sen, vaikka siellä oli vain lämmityskeittiö. Se ei ollut ravintolatila. Otin vähän harmaalla alueella olevan riskin, koska minulla ei ole isoja rahoittajia tai isoja taskuja. Olisin halunnut olla tässä vielä muutaman kuukauden, että olisin saanut velat ja laskut maksettua. Toiminnasta oli tulossa juuri kannattavaa. Oma ravintola on ollut unelma, jota tavoittelen.”

Keskiviikkona auennut uusi ravintolatila on väliaikainen. Saralehdolla on tiedossa pysyvät ravintolatilat, joissa on oikea ravintolakeittiö. Tilat vaativat kuitenkin remonttia.

”Tuleva pysyvä ravintola on sellaisella paikalla, ettei siitä heitetä ulos vaikka ikkunat olisi teipattu pinkillä.”

Outo-ravintolan väliaikainen osoite on siis Teurastamon alueella Sörnäisissä Tislaamo-rakennuksessa, jossa on vuodesta 2014 lähtien toiminut The Helsinki Distilling Company -tislaamo. Sen yhteydessä oleva ravintola, viskikellari ja vierailukeskus on toistaiseksi suljettu uudistusten vuoksi. Yrityksen verkkosivujen mukaan ne aukeavat maaliskuussa.

LUE MYÖS: Millaista on avata oma ravintola nyt, kun niitä kaatuu tiuhaan? Helsinkiin avatun uutuuden perustajat kertovat, mitkä asiat ratkaisevat


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi