Ravintolat

Tv:stä tuttu ”Arktinen kokki” on saanut ravintolansa liitoon Rovaniemellä – laajentuminen harkinnassa

Ravintolayrittäjien Toni ja Sanna Kuusiston haaveet omasta ravintolasta toteutuivat vuonna 2015, kun he avasivat Rovaniemelle 25-paikkaisen kortteliravintola Roka Street Bistron. Pariskunnan tavoitteena oli tarjota asiakkaille hyvistä raaka-aineista valmistettua katuruokaa, bistrotyylisiä makuja, hyviä viinejä ja pätevää palvelua. Ravintola osoittautui nopeasti menestykseksi, ja paikallisten asukkaiden lisäksi myös matkailijat pysähtyvät Lapin reissullaan herkuttelemaan lämminsavulohi- ja porosänkkäreillä sekä muilla persoonallisilla annoksilla.

”Oli meidän onni, että paikalliset ottivat ravintolan omakseen alusta alkaen, sillä ilman heitä ravintolat eivät tietenkään toimisi. Varsinkin korona-aikana paikalliset pitivät meitä elossa”, Toni Kuusisto sanoo.

Kansainväliset asiakkaat tulevat Rokaan syömään useimmiten TripAdvisorin opastamana.

”Salaisuutemme piilee ruuan tasalaatuisuudessa ja siinä, että teemme kaiken alusta lähtien itse. Ruoka on aina hyvää. Perehdytämme työntekijämme perusteellisesti, eikä kukaan kokeista jää yksin tekemään ruokia, ennen kuin he hallitsevat annokset.”

Roka Street Bistron ovelle muodostuu usein jonoja ja ravintola täyttyy kymmenen kertaa päivässä.

”Kun jouduimme jatkuvasti käännyttämään porukkaa ovelta, oli meidän pakko perustaa toinen, isompi ravintola”, Kuusisto sanoo.

Roka Kitchen & Wine Barin ruokaa kuvaa rento pohjoissuomalaisuus, jota maustetaan eurooppalaisen keittiön vivahteilla. Street Barin tapaan keittiössä käytetään vain laadukkaita raaka-aineita ja tavoitteena ovat puhtaat ja selkeät maut. Roka Kitchen & Wine Barissa on 140 asiakaspaikkaa, ja ravintola on ollut viime ajat melko täynnä. Talvikauden korkeasesongin aikana asiakkaista 80 prosenttia on kansainvälisiä, loput kotimaisia turisteja ja paikallisia. Korkeasesongin ulkopuolella suhde muuttuu Kuusiston mukaan niin, että kotimaisten turistien ja paikallisten osuus kasvaa selvästi.

Uhkia

”Ravintola-alan kilpailu Rovaniemellä on aika kovaa, mutta kun teemme omaa juttuamme mahdollisimman hyvin, menestymme. Kehitys on ollut koko ajan positiivista”, Kuusisto kuvailee.

Viime vuoden aikana suurin uhka oli Kuusiston mukaan Ukrainan sota. Se näkyi välittömästi ryhmävarauksissa.

”Sodan käynnistyttyä meiltä peruuntui heti kaksi ryhmää, koska asiakkaat eivät uskaltaneet matkustaa Suomeen sodan takia.”

Etenkin salihenkilöstön osalta Roka-ravintoloita piinaa älytön työvoimapula. Työpaikkoja on koko ajan auki.

”Tosin aina, kun olemme hakeneet keittiöön keittiömestaria tai kokkia, olemme saaneet hyviä hakemuksia. On jopa vaikea valita hyvien hakijoiden joukosta.”

Loppuvuodesta Roka Kitchenin keittiöissä aloitti uusi keittiömestari, alun perin Rovaniemeltä kotoisin oleva Noora Kangosjärvi, joka ehti kokkailla ennen paluumuuttoaan Turun huippuravintoloissa Smörissä ja Kuoressa.

”Uhkana on myös se, että avainhenkilöille tapahtuu jotakin. On vaikea ennalta varautua siihen, että minulle, Sannalle tai muille vastuuhenkilöille sattuu jotain.”

Vahvuuksia

Roka-jengi on tiivis yhteisö, joka tekee töitä hyvällä asenteella ja ammattitaidolla. Periaatteena on, että kaikki auttavat toisiaan. Maku ja palvelu ovat kaikille ykkösasia. Vahvuudeksi Kuusisto laskee myös sen, että kaikkia työntekijöitä voi käyttää joustavasti eri ravintoloissa. Toni Kuusiston osallistuminen Arktiset Vedet -tv-sarjaan on sekin osoittautunut vahvuudeksi. Roka houkuttelee asiakkaita, jotka haluavat kokea ”arktisen kokin” ruuan.

”Viime vuonna ohjelmalla oli 2,8 miljoonaa katsojaa, joten näkyyhän se jossain”, Kuusisto naurahtaa.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Mahdollisuuksia

“Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet ihan mihin vaan, sillä teemme tasaisesti voittoa”, Kuusisto sanoo.

Rovaniemelle ei kuitenkaan ole suunnitteilla kolmatta Rokaa. Sen sijaan harkinnassa on Roka Street Bistro -konseptin laajentaminen muualle Suomeen, Leville, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun.

”Meillä käy paljon asiakkaita Oulusta, Tampereelta ja Turusta, ja he sanovat, että tulkaa meille. Tällaiselle ravintolalle on kuulemma tarvetta. Tiedämme tarkalleen, paljonko uuden Roka-ravintolan perustaminen maksaa, joten olisi helppo tehdä reseptiikka ja opettaa annosten valmistus paikallisille tekijöille vaikka franchising-periaatteella”, Kuusisto tuumii.

Kokemusta konseptin toimivuuteen on kertynyt myös festivaalikeikoilta, ja niiden jatkaminen on sekin ollut harkinnassa.

”Ennen koronaa kiersimme festareita grillivaunulla. Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa asiak­kaat olivat ihan hulluina Roka Street Bistron possuhässäkkään. Jonoa oli ajoittain jopa sata metriä.”

Suositussa possuhässäkässä on ranskalaisten perunoiden päällä ylikypsää possua, kimchityylinen kaali-punasipuli, bbq-kastiketta ja valkosipulimajoneesia.

Haasteita

Rovaniemen ravintolakulttuuri on moni-ilmeinen, ja uusia ravintoloita perustetaan jatkuvasti. Kilpailua riittää, ja menestyäkseen ravintolalla on oltava kaikki tekijät kunnossa.

”Haasteena on pitää toiminta kannattavana ja houkuttelevana, kehittyä jatkuvasti, seurata markkinaa ja trendejä sekä pysyä aallonharjalla. Olemme joskus tehneet uutta pari vuotta liian aikaisin”, Kuusisto myöntää.

Yrityksen johtaminen on toiminnan kehittämisen avainasia, ja Rokan omistajat ovatkin pitäneet huolta omasta osaamisestaan. Toni suoritti viime vuonna hallituksen jäsenen HHJ-tutkinnon ja Sanna kehitti taitojaan toimitusjohtajakoulutuksessa.

Haasteeksi Rokassa koetaan myös raaka-aineiden hintojen jatkuva nousu ja saatavuus. Kaikkia raaka-aineita ei saada, koska volyymit ovat niin suuria. Kotimaisen pihvilihan laatukin on heikentynyt viime vuosien aikana, ja Rokaan on toimitettu stressilihaa takuumurean lihan sijaan. Poronlihan osalta tilanne on parempi.

”Poro tulee meille samalta poromieheltä Markus Jaurunilta Oulangan kansallispuistosta. Käytämme käytännössä kaikki hänen poronlihat, eli meille tulee häneltä ulkofileetä, paahtopaistia ja käristystä”, Kuusisto kertoo.

LUE MYÖS: Jyrki Tsutsusen villi uutuusravintola tarjoaa kanansydäntä ja ruusua Hakaniemessä, jonka hän toivoo olevan “seuraava Kallio”

LUE MYÖS: Vuoden ravintola 2023 on yhden miehen Mikko Utter


Toni Kuusisto

 • Ravintoloitsija, kokki ja kalastusopas
 • Suosikkiraaka-aine: Kala, etenkin itse pyydettynä. Jokiharjus on kaikkien kalojen kuningas.
 • Esikuva: Martti Toivanen. Aloitin kokkiurani Oloksella, ja Martti oli siellä kokkina. Imin itseeni kaikki vanhan kansan keittiöopit.
 • Motto: Tee omaa juttua rakkaudella.
 • Seuraavaksi aion kokeilla jään alla verkkokalastusta ja metsästystä.
 • Sielunmaisema: Muonionjoki, rauhoittumisen paikka.

Roka Street Bistro
Ainonkatu 3 LH 2, Rovaniemi
ravintolaroka.fi

Roka Kitchen & Winebar
Koskikatu 8, Rovaniemi
rokawinebar.fi


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi