Ravintolat

Vuoden ravintola 2023 on yhden miehen Mikko Utter

Suomen gastronomien seuran valitsema Vuoden ravintola 2023 on Mikko Utter, joka sijaitsee kerrostalon kivijalassa Lohjan keskustassa. Työntekijöitä on yksi, ravintoloitsija Mikko Utter.

”Vuoden ravintolan titteli on minulle kunnia, vaikka en perinteinen ravintola pyri olemaan. Olen ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jolle voi tulla kylään. Kaikki ne arvot, joita Suomen gastronomien seura valinnassaan painottaa, ovat samoja, joihin itse pyrin. Suurin palkinto itselleni on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat. Toivon myös, että tämä tunnustus säteilee positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin.”

Mikko Utter sai liikeideansa ammattikokkien koti-illallisista. Kokille kylään -konsepti käynnistyi 2015, kun hän avasi baarikeittiönsä vanhaan liikehuoneistoon.

Suomen gastronomien seura perustelee Vuoden ravintolan valintaa ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa.

”Luonnon kiertokulku, pitkäjänteinen yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa sekä toimivaksi todetun kaavan jatkuva kehittäminen. Suorastaan suunniteltu harmonia! Nämä luovat puitteet, ja korkeaa kunnianhimoa on mahdollista toteuttaa juuri tällaisessa mittakaavassa”, Gastronomien puheenjohtaja Joni Kiiski kehuu Mikko Utteria.

Utter leipoo itse leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeleitä ja säilöö. Hän on intohimoinen viiniharrastaja, ja on rakentanut kontaktiverkon pieniin keskieurooppalaisiin viinitiloihin.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Mahlaa oman pihan vaahteroista

Mikko Utterissa vuosi jaotellaan useampaan kuin neljään sesonkiin. Tällä hetkellä on meneillään sesonki nimeltä Mahla. Sen makumaailman pääraaka-aineet ovat raitajuuri, peruna, graavikala, kananmuna, hereford, vaahtera ja pienet leivonnaiset.

”Tässä sesongissa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia, Utter kertoo gastronomien Joni Kiisken haastattelussa.

”Se, miten vaahteran mahlan tarjoilen, oli useamman vuoden päässä pyörittelyn tulos. Minulla oli ollut monta vuotta halu tehdä jälkiruoka Moselin Spätleselle – viineille, jotka ovat yleensä niin kevyitä ja ilmavia, ettei niiden makeus riitä jälkiruokiin. Päädyin siis yhdistämään nämä kaksi niin, ettei jälkiruokaan tule mitään muuta makeutta vaahterasiirapin lisäksi. Jälkiruoka koostuu neljästä ainesosasta: vaahterasiirapista, jogurtista ja puolukasta. Jogurtti tuo happamuutta ja puolukka hedelmäisyyttä. Molemmat ovat pakastettuja, joten ne tuovat myös kylmäefektin ja visuaalisesti ne ovat kuin vuodenaikaan liittyvä puuterilumi. Neljäs ainesosa on tietysti Spätlese tehden aika maagisen yhtälön, joka on juuri ilmava, kevyt, hapokas ja hedelmäinen.”

”Siirapin teossa huomaa myös vuosien erilaisuudet. Sitä tekee ihan samalla lailla. Joka kerta keittää sen tasan samaan astelukuun. Ja se on täysin erilaista riippuen, missä kohtaa mahlakautta mennään.”

”Noista kolmesta vaahterasta en pystyisi saamaan aikaan elämyksiä hirveän paljon suuremmalle joukolle vieraita. Nytkin tekee monena vuonna tiukkaa, koska vuodet ja mahlan määrä vaihtelevat. Kuluu melkein 50 litraa mahlaa yhteen litraan siirappia, joten jo keittäminenkin pitäisi muuttaa ihan toisenlaiseksi, jos mittakaavan skaalaisi isommaksi. Keittämisestä tulisi niin paljon kosteutta, että sitä ei olisi enää mahdollista tehdä sisätiloissa. Täytyisi miettiä, mistä energia ja missä muodossa. Sitä kun saa keittää monta tuntia ”vettä” kattilassa, että 50 litraa haihtuu.”

LUE MYÖS: Jyrki Tsutsusen villi uutuusravintola tarjoaa kanansydäntä ja ruusua Hakaniemessä, jonka hän toivoo olevan “seuraava Kallio”

LUE MYÖS: Ragun porukan uusi ravintola säväyttää: raakabaari, fermentointia, muraaleja, savua ja rosoa

Mikko Utter luottaa lähiluonnon antimiin. KUVA Suomen Gastronomien seura


Suomen Gastronomien Seuran valitsemat Vuoden ravintolat

2022 Ravintola Nolla, Helsinki

2021 Ei valittu

2020 Ravintola Aanaar, Inari

2019 Ravintola Chapter, Helsinki

2018 Ravintola Kaskis, Turku

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola Spis, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi