Kilpailut

Kuvat: Suomi ja Viro ottivat yhteen kokkimaaottelussa

Suomi kohtasi Viron epävirallisessa kokkimaaottelussa horeca-alan Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Keskiviikosta perjantaihin jatkuneen ottelun voitti Viro.

Joukkueiden piti luoda alku-, pää- ja jälkiruoasta koostuva menu, joka tuo esiin mysteerilaatikosta paljastuneiden ainesten parhaat puolet. Keittiössä oli jokaisena päivänä vain yksi joukkueen jäsen, mutta muut saivat auttaa ideoinnissa.

Suomen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen valmisteli raaka-ainesetit jokaiselle päivälle. Hän pyrki antamaan kokeille mahdollisuuden sesonginmukaiseen kokkailuun, mutta myös asettamaan kompatehtäviä.

Alkuruokatehtävässä kilpailijat saivat kokata kotimaisen kasvatetun kirjolohen lisukkeet neljästä raaka-aineesta, joista vähintään kahta piti käyttää. Mukana olivat omena, fenkoli, kukkakaali ja tomaatti.

Kun kilpailijat saivat raaka-aineet, heillä oli tunti aikaa kirjoittaa päivän resepti. Siitä tuli käydä ilmi, mitä komponentteja lautaselle tulee ja miten ne valmistetaan.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Suomen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen kuvassa keskellä. KUVA Kimmo Brandt
Molempien maiden pääruokalautasilta löytyi kanakroketti. Tässä Suomen annos. KUVA Kimmo Brandt

Pääruokatehtävän pääraaka-aineeksi Tuomainen valitsi kokonaisen kanan. Hän antoi sitä kilpailijoille reilusti, puolitoista kanaa kymmentä annosta varten, koska halusi nähdä, onnistuvatko kilpailijat silti tekemään ravitsemussuositusten mukaisen, tasapainoisen annoksen, jossa lihan osuus on maksimissaan 40 prosenttia.

Kilpailijat eivät menneet halpaan, eivätkä lautaset täyttyneet kukkuroilleen kanasta. Sen sijaan kävi niin, että molempien maiden joukkueet innovoivat pääruokalautaselle kroketin. Oliko se kenties kädenojennus kotikokeille – ainakin se on hyvä tapa hyödyntää kana mahdollisimman täydellisesti.

Jälkiruokaa varten kilpailijat saivat punajuurta, vadelmaa, basilikaa, maitosuklaata ja pitkääpippuria. Kilpailun ohjeissa kehotettiin luomaan annoksia, jotka onnistuvat kotikeittiön laittein. Tämä oli virolaisten mielestä hankalinta.

”Oli outoa olla vieraassa keittiössä ja lisäksi kokata ilman ammattikeittiön laitteita”, Viron jälkiruuan perjantaina valmistanut Helena Vallimäe kommentoi kisan jälkeen.

Kokkimaaottelu järjestettiin Gastro-messuilla. Suomen alkuperäinen vastustaja Islanti vaihtui matkan varrella Viroksi. KUVA Kimmo Brandt

Hauskanpitoa vakavalla naamalla

Annosten suunnittelu ja luominen aiheuttivat kilpailijoille paineita. Paikka paikoin leikkimieliseksi ajateltu kisa näytti vakavalta ponnistelulta, mutta kokit vakuuttivat, että keittiössä pidettiin hauskaa.

”Kyllä meillä tässä hyvä läppä lentää”, kanakroketteja Suomen keittiössä torstaina leivittänyt Joel Paajanen totesi.

Samaa sanoi German Macharashvili, joka sai eteensä kokonaisen kirjolohen keskiviikkona.

”Myönnetään, olin aluksi hermostunut. Mutta meillä oli kiva, ystävällinen henki, olimme aidosti pitämässä hauskaa.”

Virolaiset pääsivät myös kylään kokkileijonien kotipesään: iltaisin vietettiin yhteistä aikaa Leijonarannassa. Viimeistään yhdessä saunominen vahvisti tunnetta, että suomalaiset ovat erittäin mukavaa väkeä, Viron joukkueen kolmas kokki Jevgeni Kolikov totesi.

”Tämä on ollut mieletöntä, tuntuu kotoisalta ja olen todella nauttinut kilpailusta”, Viron pääruuan torstaina kokannut Kolikov sanoi.

LUE MYÖS: Viron paras ravintola Avecin testissä – 180° by Matthias Diether on Michelin-tasoa ilman tähtiä

LUE MYÖS: Viron parhaat ravintolat noteerataan jatkossa Michelin-oppaassa

Virolle voitto

Molemmat kokkimaajoukkueet ovat virkaiältään nuoria. Virossa korona on runnellut alaa ja joukkuetta sen verran pahasti, että toiminta on ollut kokonaan tauolla. Nyt joukkueen johtaja Taigo Lepik ja kapteeni Marko Somer kokoavat tiimiä uudelleen kasaan.

Suomessa taas valmistaudutaan täyttä häkää marraskuussa 2022 järjestettäviin Luxemburgin MM-kisoihin, joissa lähes koko joukkue on ensi kertaa tämän tason kilpailussa.

Yllätystehtävät eivät kuulu kokkiolympialaisten tai MM-kisojen formaattiin, joten kokkimaaottelun mysteerilaatikon kanssa kokit olivat uuden edessä. Viro suoriutui tehtävästä kokonaisuutena paremmin: Macharashvili, Kolikov ja Vallimäe onnistuivat luomaan eheitä ja tyylikkäitä annoksia, joissa oli tämän kilpailun mukaiset palikat kohdillaan.

Suomen alkuruuan teki Pyry Nykänen ja makupaletin räjäyttäneen jälkiruuan joukkueen konkari Kari Julin. Basilikasorbetin ja punajuuren yhdistelmä mehevän red velvet -kakun ja vadelmamoussen kanssa ei ihan riittänyt viemään Suomea pisteissä kärkeen.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kari Julin. KUVA Kimmo Brandt
Suomen joukkue yhdisti jälkiruuassa basilikasorbetin ja punajuuren red velvet -kakun ja vedelmamoussen kanssa. KUVA Kimmo Brandt

Tyytyväisinä kotimatkalle lähteneet virolaiset ryhtyivät heti suunnittelemaan vastakutsua. Jos hyvin käy, Suomen kokkimaajoukkue pääsee näyttämään karvansa vuoden päästä Tallinnassa.

Tämänkertaisen kilpailun tuomaroivat Viron joukkueen kapteeni Marko Somer,  Suomen joukkueen pitkäaikainen johtaja, emeritus Tapio Laine ja ruokatoimittajat Anikó Lehtinen ja Mariaana Nelimarkka. Tämän jutun kirjoittaja Mariaana Nelimarkka johti tuomariston työskentelyä. Taustatukea tuomaristo sai yleisön joukosta poimituilta makutuomareilta.

LUE MYÖS: Suomen kokkimaajoukkueen uusi toiminnanjohtaja on Jukka Turta

LUE MYÖS: Näin kehität paineensietoasi! Parhaat vinkit kokeille ja muillekin

LUE MYÖS: Kolme Tallinnan kiinnostavinta ravintolaa juuri nyt: Lee, Tsunft ja Rudolf

Suomen ja Viron kokkimaajoukkueet yhteiskuvassa. KUVA Kimmo Brandt
Viron voitokas joukkue. KUVA Kimmo Brandt

Kuvatekstiä korjattu 23.5.22 klo 13.55: Viro saatiin maajoukkuevastustajaksi Islannin, ei Unkarin tilalle.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi