Ravintolat

Viron parhaat ravintolat noteerataan jatkossa Michelin-oppaassa

Maailman vaikutusvaltaisin ravintolaopas Michelin julkaisee 25. toukokuuta Viron ravintolaoppaan verkkosivuillaan ja kännykkäsovelluksina. Virosta tulee Michelinin 37:s kohdejulkaisu.

Viron ravintoloiden taso on viime vuodet ollut erinomaisella tasolla, mutta Michelin-opasta ei ole näkynyt eikä kuulunut, mikä on turhauttanut näyttöhaluja pursuavia Viron parhaita kokkeja.

Ainoa luotettavana pidetty kansainvälinen opas Viron ravintolatarjontaan on nyt ollut ruotsalainen White Guide. Michelin-opasta kuitenkin luetaan kaikkialla maailmassa, ja sen arvioilla on erittäin suuri painoarvo. Michelin-tähden saaminen nostaa kohteen maailman kulinaariselle kartalle ja saa vipinää ruokamatkaajiin.

Kiinnostava ruokakulttuuri

Michelinin nihkeys uusiin avauksiin saatiin havaita aiemmin Pohjoismaissa. Vuosikausia Michelin arvioi vain Pohjoismaiden pääkaupungit osana Euroopan pääkaupunkien opasta, ennen kuin koko alue otettiin Michelin tarkastajien työmaaksi, ja Pohjoismaat saivat oman oppaansa.

Suomesta Michelin nostaa edelleen listalleen vain yhden ravintolan Helsingin ulkopuolelta, Kaskiksen Turusta, mikä herättää kysymyksiä siitä, minkä verran Michelinin anonyymeinä työskentelevät tarkastajat ovat pääkaupungin ulkopuolelle vaivautuneet.

Michelin-oppaiden kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec pitää Viron ruokakulttuuria muulle maailmalle edelleen varsin tuntemattomana mutta kiinnostavana, sillä sitä on siunattu vaikutteilla monesta ilmansuunnasta.

”Monipuolisuus yhdistettynä eteenpäin suuntautuneisiin uuden sukupolven kokkeihin on nostanut Viron tarkkailulistallamme ja tarkastajamme ovat tehneet arviointityötä maan ravintoloissa. Nyt olemme innoissamme siitä, että voimme Viron Michelin-oppaan julkaista ruuanrakastajien iloksi kaikkialla maailmassa”, Poullennec toteaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Tschaikovskyn takavuosina Viron parhaaksi ravintolaksi nostaneen Vladislav Djatsukin uusi projekti Tallinnassa on brasserie Päris. Vetoaako Pärisin ranskalaisuus Michelin-tarkastajiin, selviää toukokuun lopussa.

Jäähyväiset nukkavierulle

Tallinnan matkailulle Michelinin oppaalla on suuri merkitys. Opas toimii laatusinettinä sille, että Tallinna ja Viro muutenkin pystyvät tarjoamaan laadukkaita ja monipuolisia ravintolavaihtoehtoja.

”Jos jollakulla on ollut nukkavieru kuva Viron ravintoloista, Michelinin opas hälventää sen tehokkaasti. Oppaassa mainittu ravintola voi olla jatkossa pääsyy lähteä Tallinnaan”, markkinoinnin projektipäällikkö Silja Inkeri Hurskainen Tallinnan matkailuvirastosta sanoo.

Hurskaisen arvion mukaan Michelin-opas lisää virolaisten ravintolaosaajien itseluottamusta ja näyttää, että Virossa pystytään tarjoamaan ruokaelämyksiä huipputasolla.

”Samalla oppaan tulo vaatii ravintoloita kehittymään entisestään. Laakereilleen ei voi jäädä makaamaan”, Hurskainen muistuttaa.

Hurskainen ei lähde nimeämään ravintoloita, jotka oppaaseen mahdollisesti päätyvät, mutta keittiömestareista hän haluaa nostaa esiin Tõnis Siigurin ja saksalaisen Matthias Dietherin, jotka ovat kunnianhimoisesti kehittäneet virolaista ravintolakenttää.

”Tähtiä tai ei, olemme joka tapauksessa iloisia ja ylpeitä siitä, mihin virolainen ruokakulttuuri on viime vuosina kehittynyt”, Hurskainen hehkuttaa.

Eri oppaita tarvitaan

Ravintoloita White Guidelle arvioiva ja omaa Flavours of Estonia -sivustoa pitävä tallinnalainen ruokakirjoittaja ja ravintolakriitikko Aivar Hanson tervehtii tyytyväisenä Michelinin rantautumista Viroon.

”Michelin-oppaan vaikutus on positiivinen. Vaikka tähtiä ei tulisi, opas on merkki siitä, että Viroon kannattaa tulla pelkästään syömään. Tietenkin tähtiravintolat ovat koko maalle kulinaarinen keulakuva ja kertoo, että tasoa löytyy kansainvälisin kriteerein”, Hanson arvioi.

Michelin-opas vaikuttaa Hansonin mielestä positiivisesti myös hänen omaan arviointityöhönsä.

”Virosta tarvitaan useita luotettavia ravintola-arvioita. Tänä päivänä ihmiset osaavat tutkia ravintoloita monesta eri lähteestä. Omalla sivustollani pystyn esittelemään Micheliniä enemmän erilaisia mutta tasokkaita paikkoja. Toivottavasti syntyy myös mielipide-eroja, silloin kiinnostusta ja keskustelua on enemmän”, Hanson sanoo.

LUE MYÖS: Viron paras ravintola Avecin testissä – 180° by Matthias Diether on Michelin-tasoa ilman tähtiä

LUE MYÖS: Kolme Tallinnan kiinnostavinta ravintolaa juuri nyt: Lee, Tsunft ja Rudolf


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi