Innovaatiot

Toista Michelin-tähteään jahtaava helsinkiläisravintola panostaa eri tavalla: tuore Vuoden kokki aloittaa uudenlaisessa pestissä

Johan Kurkela pääsee sukeltamaan uudenlaiseen työnkuvaan. KUVA Grön

Toista Michelin-tähteään metsästävä ravintola Grön on palkannut riveihinsä Johan Kurkelan, joka palkittiin lauantaina Vuoden kokki -tittelillä. 26-vuotiaan Kurkelan ura on voimakkaassa nosteessa: hän edusti Suomea maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa päättyneellä kisakaudella.

Ravintola Grönissä Kurkela ei kuitenkaan tule työskentelemään keittiövuoroissa, vaan kehittäjänä. Avec kertoi konseptista ja Johan Kurkelan rekrytoinnista ensimmäisenä syyskuussa.

Kurkela omistautuu raaka-aineiden ja komponenttien etsimiselle ja testaamiselle päätoimisesti. Yksityiskohtia voidaan hioa suuren maailman malliin – vähän kuin Kurkelan edellisessä pestissä Suomen Bocuse d’Or -edustajana.

“Tällainen ajattelu puuttuu Suomesta. Ravintolan alkuvaiheessa siihen ei löydy rahaa tai aikaa, eikä taloudellisen pääoman sitominen tulevaisuuteen katsomiseen ole yleistynyt meillä. Moni taistelee päivä- tai viikkotasolla pärjäämisen kanssa, mutta me liikumme isommalla akselilla ja katsomme pidemmälle tulevaisuuteen”, Grönin omistaja ja keittiöpäällikkö Toni Kostian pohtii Avecin jutussa.

Maailmalla vastaava virka tunnetaan nimellä Research & Development. Suomeksi se kääntyisi esimerkiksi muotoon tutkimus- ja kehitysvastaava.

“Kaikki alkaa raaka-aineista”, kuvailee Kurkela Grönin tiedotteessa.

“Käsityöelementti on silti vahvasti läsnä, vaikka yksinkertaisuuteen pyritään. Ravintolamaailmassa enemmän on usein vähemmän ja toisin päin. Tekniikka voi olla sitä, että rakennat hilavitkuttimen, jossa on kymmenen eri kerrosta, mutta se voi olla myös sitä, että paistat täydellisen kalan.”

LUE MYÖS: Oman tilan kukat viimeistelevät ravintola Grönin annokset – Toni Kostian katsoo yksityiskohtia pidemmälle tulevaisuuteen

LUE MYÖS: Vuoden kokki on Johan Kurkela ja Vuoden tarjoilija Kirsi Seppänen – kuvat SM-finaalista


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi