Cocktailit

Tämän vuoden hitticocktail on rommipohjainen ja se lasketaan hanasta, uskoo baarimestari Mika Ammunét

Vuoden 2023 hitticocktail voisi olla rommipohjainen, pitkä ja raikas, ja se lasketaan lasiin suoraan tankista hanan avulla, uskoo baarimestari ja helsinkiläisen Bar Maten omistaja Mika Ammunét.

”Gini on ollut aina suosittua, vodka-aalto on jo mennyt, ja tequilan nousua on odotettu, mutta erityisesti Helsingissä rommiskene tuntuu nostaneen päätään.”

Todennäköisesti trendijuoma olisi myös mieto tai alkoholiton, sillä maailmalla alkoholittomat tisleet ovat olleet kovassa huudossa.

Pitkät, highball-tyyppiset juomat sopivat Ammunétin mukaan erityisen hyvin alkoholittomiksi cocktaileiksi, sillä niissä riittää siemailtavaa pidemmäksi aikaa. Samalla asiakas voi kokea saavansa rahalleen enemmän vastinetta.

Cocktailien tarjoilu erilaisista hanajärjestelmistä on niin ikään nouseva trendi Suomen baareissa. Uutta on se, että nyt hanoista tulee hiilihapotettuja juomia, kun aiemmin ne olivat Negronin kaltaisia kuplattomia cocktaileita.

”On kätevää, kun yksi henkilökunnasta voi valmistella juoman ja misata, minkä jälkeen kuka tahansa voi laskea juoman lasiin.”

Makumaailman osalta nosteessa ovat Ammunétin mukaan selkeät, jopa puhtaat maut.

”Natuviinien perään ei enää kysellä niin fanaattisesti kuin muutama vuosi sitten. Monilla on natuja tarjolla, ja ne mielestäni liikkuvat siinä missä muutkin viinit, mutta eniten tuntuvat kiinnostavan selkeät maut. Myös pienpanimo-oluissa heiluri on heilahtanut tosi vahvoista ipoista selkeämpiin tai helpommin lähestyttäviin oluihin. Hapanoluitakaan ei enää tehdä niin ’out of the box’ vaan keskitytään valmistamaan vaikkapa selkeä mustikka-sour”, uskoo Ammunét.

Nokkosta lasiin

Juomalistoilla korostuvat paikalliset, kenties hieman erikoisemmatkin raaka-aineet, kuten villiyrtit. Niistä Ammunét nostaa esimerkiksi nokkosen, joka on viime vuosina maustanut jo muun muassa kombuchaa ja lonkeroa.

Eikä tulevaisuudessa baarin tarvitse enää olla pelkkä baari, vaan saman katon alta voi löytyä muitakin palveluita. Samalla tietty yrittäjä saa hyödynnettyä koko liiketilan aukioloajan, Ammunét muistuttaa. Esimerkiksi Bud yhdistää viinibaarin ja kukkakaupan, Rolling Cheesessä voi siemaista viinilasin juusto-ostosten lomassa, ja Bob’s Laundryssa saa drinkin aikana pestyä pyykit.

Vuoden 2023 suurin haaste baarimaailmassa on henkilökuntapula. Ammunét korostaa, että näinä aikoina henkilökunnasta onkin pidettävä hyvää huolta.

”Kyse ei ole vain yhdessä joogaamisesta ja ystävällisyydestä, vaan työympäristön on oltava mukava ja turvallinen. Erityisen olennaisia ovat hyvät työolot ja työajat, sillä moni on vaihtanut työpaikkaa rahan sijaan erilaisten henkilökuntaetujen takia.”

Käytännössä edut voivat tarkoittaa henkilökunnan aktiivista kouluttamista ja erilaisten elämäntilanteiden huomioimista.

”Ravintola-ala voisi olla inhimillisempi. Olemme hyviä vieraille, mutta turhan usein oma tiimi unohtuu.”

LUE MYÖS: Yli 30 alkoholitonta cocktailreseptiä ilmaiseksi

LUE MYÖS: Cocktail konjakista: Finalo on yhden raaka-aineen juomasekoitus, jota pariisilaisbaarissa tarjoillaan hanasta


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi