Kilpailut

Suomen paras baarimestari 2023 on Jussi Alatalo! Finaalicocktailissa hauska tarjoilujippo

Suomen paras baarimestari vuosimallia 2023 on Jussi Alatalo. Raumalaisen Kapakka 2:n ravintolapäällikkö voitti baarimestareiden SM-loppukilpailun sunnuntaina Helsingissä. Toiseksi sijoittui Jari Hakkarainen Lahdesta ja kolmanneksi vantaalaisen Baston Cocktail & Bar:n pääbaarimestari Jouni Büsing.

SM-titteli tarkoittaa, että Alatalo lähtee edustamaan Suomea baarimestareiden MM-kisoihin Roomaan loppuvuodesta.

Voitto pääsi yllättämään Alatalon.

”Lähdin mukaan hakemaan kilpailukokemusta. Viimeksi kun kilpailut järjestettiin vuonna 2019, en ehtinyt mukaan, joten nyt viime vuonna osallistuin, mutta en ollut todellakaan varma, että pääsen finaaliin asti, joka oli tavoitteeni. Oma filosofiani cocktaileissa on, että vähempikin riittää. Haluan tehdä yksinkertaisen maukkaita juomia ja tämä oli ajatukseni myös finaalissa. Nyt lähden innolla kilpailemaan kansainvälisille kentille”, Alatalo kertoo. 

Jussi Alatalo vakuutti tuomariston rennolla suoriutumisellaan ja klassisen yksinkertaisilla ja tasapainoisilla mauillaan. Ensimmäisessä finaalitehtävässä hän tarjoili hienostuneen aromikkaan ja koristeiltaan kauniin cocktailin hauskasti jaffakeksien kera.

Jussi Alatalo tarjoili cocktailinsa jaffakeksien kanssa. KUVA Anikó Lehtinen

Viimeinen finaalitehtävä vaati sekä kekseliäisyyttä että nopeutta, koska se oli Mystery Box -osio, missä kilpailijoiden piti kehittää vasta lavalla annetuista raaka-aineista viidessätoista minuutissa cocktail. Tänä vuonna kisaajien eteen ilmestyi mm. rommia ja giniä, vadelma- ja inkiväärijuomaa, chiliä sekä siirappina että kasviksena sekä sitruksia. Näistä kilpailijat loivat martinilasiin sopivan cocktailin. Tässä vaiheessa makutuomarit arvioivat myös niin lavakarisman, juoman inspiraation ja suorituskokonaisuuden että juoman ulkonäön, aromin ja maun.

Mystery Box -tehtävässä Alatalo kertoi lavalla luottaneensa vanhaan reseptiin jota muokkasi hieman raaka-aineisiin sopivaksi, tuloksena vadelmaisen mehukas, raikas cocktail.

Perinteikäs kilpailu

Baarimestareiden suomenmestaruuskilpailuja on järjestetty Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerhon (FBSK) toimesta jo vuodesta 1954. Semifinaalit järjestettiin Vaasassa viime toukokuussa ja finaali Matka 2023 -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaina.

Finaalitehtävät vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna kolmiosainen kilpailu sisälsi sekä tisleiden että klassikkococktailien sokkomaistelua sekä itse kehitetyn cocktalin valmistuksen lavalla Bartender´s Choice -teemalla eli baarimestari sai itse valita kisacocktailinsa tyylin. Tuomarit arvioivat cocktailien ulkonäön, aromin ja maun miettien myös kansainvälistä kisaulottuvuutta. Juomassa pitäisi olla elementti, joka hurmaa tuomarit sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tekninen osaaminen tuomaroitiin erikseen ja aikaa suoritukseen oli 7 minuuttia.

Finaalikilpailun tuomaristossa istuivat Aromi-, Evento- ja Shaker -lehtien ja Avecin päätoimittaja Outi Tuomivaara, pitkän linjan baarimestari ja Another Doggy -ravintolan luova johtaja Jussi Viljala, Mixtec Oy:n Business Unit Manager Aissa Mouton ja toimittaja sekä FBSK:n hallituksen jäsen Anikó Lehtinen. Tuomariston puheenjohtajana toimi Finlandia Vodkan Global Master Mixologist Pekka Pellinen. Tuomariston mukaan kilpailun taso oli korkea ja suomalaisista baarimestareista saa olla ylpeä kansainvälisestikin.

”Näin korkean tason tuomarointi on aina haastavaa”, Aissa Mouton kertoo.

”Ammattitaitoa baarimestareilla on vaikka muille jakaa, mutta me suomalaiset ehkä tarvitsemme vielä hieman lisää eläytymistä ja show’ta. 

Ensimmäistä kertaa mukana olleen Outi Tuomivaaran mukaan oli hienoa, miten erilaisia kilpailijoiden cocktailit olivat.

”Tuomarointi on haastavaa, koska kilpailu on nopeatempoinen ja kriteerit tarkkoja. Hieno kokemus kaikkiaan!”

Finaalituomaristoa. Kuvassa vasemmalta Outi Tuomivaara, Anikó Lehtinen ja Pekka Pellinen. KUVA Mikko Laitinen
Finaalissa kilpaili yhdeksän baarimestaria. KUVA Anikó Lehtinen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker