Ruokaresepti

Valmista hernekeitto luomuna – hyväksi havaittu resepti suurkeittiöön

Hernekeitto on takuuvarma valinta ruokalistalle. Mäntsälässä kiepautettiin perinteinen hernekeitto luomuksi ja tarjoiltiin koululaisille hyvällä menestyksellä. Tässä resepti!

Resepti: Perinteinen hernekeitto luomuherneistä ja luomupalvirouheesta

100 annosta / á 300g

23,5 l  vettä
5,8 kg  luomuruokaherne, kuivattu
0,8 kg  sipulikuutio
0,12 kg  lihaliemijauhe
0,007 kg meirami, kuivattu
0,021 kg maustepippuri
0,055 kg suola
0,58 kg  sinappi
3,0 kg  luomusavusaunapalvikuutio

Liota herneitä yön yli, valuta ja laita kiehumaan.

Kuori pinnalle nouseva vaahto.

Lisää sipuli ja anna kiehua hiljalleen n. 1,5 tuntia.

Lisää palvikuutio ja mausteet.

Tarkasta maku, määrä ja koostumus.

Luomutettu hernekeitto on testattu ja vakioitu Mäntsälän kunnan ateriapalveluissa, testaajina kokki Mervi Marjomaa ja esihenkilö Jenni Ahola.

Luomutettu hernekeitto oli menestys

Oheisella reseptillä valmistettua keittoa tarjoiltiin tammikuisena torstaina viidellesadalle mäntsäläläisen Hyökännummen koulun oppilaalle sekä päiväkodin isommille lapsille.

Hernekeittoprojekti on ollut Mäntsälän Ateriapalvelujen mukaan toimiva kokeilu. Idea tuotekehityksestä syntyi Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen työpajassa Lahdessa viime marraskuussa.

”Reseptiin ei tehty juurikaan muutoksia, vaan herneet ja liha vaihdettiin suoraan luomuksi. Hiukan säädettiin suolapitoisuutta, jotta saatiin valmiin keiton suolapitoisuus ravitsemussuositusten mukaiseksi”, Mäntsälän Ateriapalveluiden tuotantovastaava Terhi Marttinen kertoo.

”Tekovaiheessa havaittiin, että nyt käytetty luomuherne vaatii hiukan pidemmän kypsymisajan kuin meidän tavallisesti käyttämämme tavanomainen herne. Se ei kuitenkaan ole ongelma, kun se osataan ottaa tehdessä huomioon.”

Lihan valmisti yhteistyöyritys, joka toteutti toiveet esimerkiksi sopivan kuutiokoon suhteen.

Melko yleinen ruokapalveluiden haaste luomutuotteiden käytössä on pakkauskoko. Luomuherneen kohdalla törmättiin siihen, että saatavilla ollut puolen kilon pakkaus on aivan liian pieni. Terhi Marttinen arvioi, että isommassa pakkauskoossa myös kilohintaa saataisiin pienemmäksi ja näin ero tavanomaisen ja luomuherneen välillä tasoittuisi.

Luomuhernekeittotesti tehtiin osana Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta, jossa tuotetaan malleja ruokapalveluiden luomun käytön lisäämiseen. tavoitteena on lisätä luomun käyttöä ilman hankintakustannusten merkittävää nousua. Keinoina ovat erityisesti ruokalista- ja reseptisuunnittelu sekä tuotekehitys. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymä, Pro Luomu ry sekä Savonia-ammattikorkeakoulu ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi