Samppanja

Essi Avellánin kuratoimassa viinibaarissa on ainutlaatuinen juomavalikoima – tavoitteena olla Helsingin paras samppanjabaari

Essi Avellán on valinnut Minne Wine & Champagnen viinilistalle runsaasti harvinaisempiakin viinejä ja samppanjoita. KUVA Kaisa Paavilainen

Helsingin Etelä-Esplanadille Savoy-teatterin yhteyteen avattiin tänään uusi viinibaari Minne Wine & Champagne. Sunborn Eventsin lippulaivaravintolan viinilistan on kuratoinut samppanjoihin erikoistunut Master of Wine Essi Avellán, joten on luonnollista, että lähes 200 viinin valikoimasta noin 50 on erilaisia samppanjoita.

”Minulta on kysytty, miksen perusta viinibaaria tai ryhdy ravintoloitsijaksi, mutta olen ajatellut aina, että toimenkuvani on toisenlainen. Tämä on täydellinen ratkaisu. Sain olla luomassa sellaista samppanja- ja viinibaaria, joka mielestäni Helsingistä puuttuu”, Essi Avellán kertoo.

Sunborn Eventsille yhteistyö Suomen kenties tunnetuimman samppanja-asiantuntijan kanssa oli toiveiden täyttymys.

”Halusimme, että tästä tulee Helsingin paras samppanjabaari. Silloin kun lähdetään tekemään parasta, niin halutaan ottaa myös sellainen kumppani, josta voimme olla varmoja, että sekä laatu että tarjonta kohtaavat”, sanoo Sunborn Eventsin toimitusjohtaja Riikka Kuusniemi.

Sisustus on suunniteltu art deco -hengessä. Takaseinää hallitsee Harri Puron maalaus. KUVA Kaisa Paavilainen

Ravintolan sommelierina toimii pitkän linjan samppanjatuntija Toni Aikasalo, joka on ollut mukana luomassa viinilistaa yhdessä Avellánin kanssa jo ravintolan suunnitteluvaiheessa.

Viinivalikoima on klassinen, muttei suinkaan tavanomainen. Tarjolla on harvinaisempiakin viinejä tarkoin valituilta viinitiloilta. Viinilista on laadittu laatu edellä, ja edullisimmissakin hintaluokissa löytyy mielenkiintoista maisteltavaa.

Magnumeita ja harvinaisempia herkkuja

Sijainti Helsingin arvoalueella ravintola Savoyn, Café Savoyn ja Palacen kulmilla ihanteellinen. Minnen viinibaariin sopii hyvin istahtaa lasilliselle ja pienelle alkupalalle ennen illallista tai teatteria.

”Suomessa on aikamoinen samppanjabuumi meneillään, ja me sijaitsemme tässä Helsingin ’Avenue de Champagnella’, joten se on aika luonteva lähtökohta viinilistallemme”, Avellán sanoo.

Minnellä ei ole nimettyjä talon viinejä, vaan auki olevat viinit vaihtuvat kahden viikon välein. Samppanjoita on auki kolmessa eri hinta- ja tyyliluokassa kerrallaan. Lisäksi laseittain on myynnissä valko-, puna-, ja roseeviinejä sekä kuohuviinejä.

Minnessä on mahdollisuus päästä maistamaan samppanjaa myös magnum-pullosta. Avellán muistuttaa, että erityisesti samppanjoissa on maistettavissa ”magnum-efekti” eli viinit ovat hienostuneempia, kompleksisempia ja kuohultaan pehmeämpiä, kun ne on pullotettu magnum-koossa. Coravin mahdollistaa sen, että arvokkaampiakin luksus-samppanjoita voidaan tarjoilla laseittain.

Aamiaista, lounasta sekä pieniä suupaloja pre-dinner-hengessä

Minne on laajempi kokonaisuus kuin viini- ja samppanjabaari. Ravintola tekee tiivistä yhteistyötä viereisen Savoy-teatterin kanssa. Minnen keskitilassa sijaitseva Minne Garden -niminen ravintolatila sekä Minne lounge -parvi palvelevat teatterivieraita ennen ja jälkeen esityksen sekä väliajalla.

Menun takana on Sunborn Eventsin ruokatuotteesta vastaava Kristian Karnell, jonka käsialaa olivat myös Turun Logomossa järjestetyn Michelin-palkintojenjakotilaisuuden tarjoilut.

”Ruokalista on laadittu viinit edellä ja viinejä kunnioittaen”, Karnell kertoo.

Ruokalistan on suunnitellut Kristian Karnell. Viinibaarimenun lisäksi tarjolla on aamiaista ja lounasta. KUVA Kaisa Paavilainen

Tarjolla on pieniä makupaloja, leikkeleitä ja juustoja sekä päivittäin vaihtuvat kanapeet: klassisia makuja modernilla otteella. Makumaailma on Ranskaan ja Italiaan kallellaan, mutta myös kotimaiset raaka-aineet, kuten hauki ja poro pääsevät oikeuksiinsa.

Luvassa on myös osteriviikkoja sekä tanskalaista kaviaaria. Arkiaamuisin Minne palvelee kahvilana.

”Ajatus aamupalaan heräsi, kun meillä oli aikaisia aamupalavereja, eikä lähellä ollut oikein mitään auki, joten halusimme tarjota myös aamiaista grab and go -periaatteella.”

Tarjolla on suolaista ja makeaa: täytettyjä croissantteja, newyorkereita, mantelicroissanteja, tuorepuuroja, smoothieta sekä erikoiskahveja, jotka on helppo napata mukaan vaikka toimistolle.

Lounastarjoilu aloitetaan toistaiseksi buffettina, mutta myöhemmin on tarkoitus siirtyä lautaslounaisiin.

LUE MYÖS: Samppanjan erikoisnainen neuvoo: ei kapeita huilulaseja eikä piccolopulloja

LUE MYÖS: Samppanjaa pelätään ravintoloissa turhaan – aktiivisella myynnillä arvokkaampikin pullo menee kaupaksi

Minne tarkoittaa ruotsiksi muistoa. Minne tarjoaa elämyksiä ja muistoja, mutta se on myös vastaus kysymykseen: minne mennään lounaalle, minne mennään samppanjalle. KUVA Kaisa Paavilainen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker