Uusi ravintola

Kehutun ravintolan tekijät yrittävät uudelleen Itä-Helsingissä: Armiinan paikalla on nyt Ragazza, jonka pasta-annoksessa maistuu kokin lempisipsi

Armiinan paikalla on nyt ravintola Ragazza. KUVA Jaakko Sandqvist

Aina ei ole helppoa olla ensimmäinen.

Vuosaaren kaupunginosaan Itä-Helsinkiin syyskuussa 2023 avattu Armiina erosi alueen muista ravintoloista.

Siellä ei tarjoiltu burgereita ja pizzaa, vaan pitkää illallista viinipaketteineen. Päivisin myytiin lounasmenua, jonka hinta asettui 20-30 euron väliin.

Taustalla oli sama yrittäjäkolmikko kuin vantaalaisessa Vinterossa, joka on ollut viime vuosien yllättävimpiä menestystarinoita pääkaupunkiseudun ravintolakartalla.

Henri ja Janita Hytösen sekä Sallamari Pietilän syksyllä 2022 perustama Vintero on onnistunut tuomaan Vantaalle palasen Helsingin kantakaupungista tuttua bistrokulttuuria.

Se on saavutus, sillä Helsingin seudulla laadukkaampien (ja hinnakkaampien) ravintoloiden tarjonta on keskittynyt kantakaupunkiin.

Sekä Vintero että Armiina saivat kiittävät arvostelut Helsingin Sanomien ravintolakriitikoilta.

Asiakkaatkin tykkäsivät. Vinterossa Google-arvostelujen keskiarvo lähentelee täyttä viittä tähteä.

Myös Armiinassa asiakaspalaute oli ylistävää.

Silti vain toinen ravintoloista jatkaa. Vintero porskuttaa Tikkurilan kaupunginosassa Vantaalla, kun taas Armiinan taival Itä-Helsingissä jäi puolentoista vuoden mittaiseksi.

Ravintoloitsijat suhtautuvat tilanteeseen avoimin mielin.

”Palaute oli tosi hyvää ja löysimme vakioasiakkaitakin, mutta emme tarpeeksi. Vinteroon tulee paljon asiakkaita Tikkurilan ulkopuolelta, esimerkiksi Keravalta ja Järvenpäästä, mutta Armiinassa vetovoimamme ei riittänyt Vuosaaren ulkopuolelle”, Sallamari Pietilä pohtii Avecille.

”Jos pelkkä hyvä ruoka ja palvelu riittäisivät menestykseen, Armiina olisi edelleen auki. Perjantain ja lauantain ulkopuolella asiakkaita oli liian vähän. Lopettamisen syyt olivat ihan täysin taloudelliset”, Henri Hytönen sanoo.

Reilusti rennommin

Ravintoloitsijat uskovat edelleen liikepaikan voimaan. Armiinan tilalle avattiin torstaina ravintola Ragazza, jonka taustalla on sama tiimi.

Liikeajatusta on ruuvattu mutkattomampaan suuntaan. Illallis- ja lounasmenuista on luovuttu, samoin viiniparituksista. 

Sallamari Pietilä vastaa Ragazzan ravintolasalista ja viineistä. KUVA Jaakko Sandqvist

Ragazza on italialaistyylinen pastaravintola, josta ravintoloitsijat toivovat asiakkailleen rentoa kohtaamispaikkaa.

”Haluamme olla kulmakuppila, osa ihmisten arkea. Armiinaan ihmiset löysivät enemmän vain juhlahetkinä”, Pietilä kertoo.

Ragazzan sisustus on edeltäjäänsä olohuonemaisempi sohvineen ja oleskelunurkkineen, Pietilä esittelee. Pöytävarauksia ei oteta.

”Kun pöytää ei pidä enää varata, ravintolakäyntiin ei ole mitään aikamääreitä. Täällä voi viihtyä pidempäänkin kuin parin tunnin illallisvarauksen ajan. Emme halua kohdentaa markkinointia mihinkään tiettyyn asiakas- tai ikäryhmään, vaan meille ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin.”

Lasten listalla ei ole ranskalaisia ja nugetteja, vaan pienempiä pasta-annoksia.

Ragazza on auki viikon jokaisena päivänä. KUVA Jaakko Sandqvist

Ravintolan nimi Ragazza on italiaa ja tarkoittaa tyttöä tai nuorta naista. Nimi henkilöityy rempseään Pietilään, joka vastaa ravintolan salista ja paljosta muusta.

”Olen kaveripiirissämme se, joka kutsuu ystävät yhteen saman pöydän ääreen. Palvelufilosofiassamme haluan tuoda esille sitä samaa: kohdellaan koko pöytää kuin omia kavereita. Kaikkien pitää tuntea olonsa tervetulleeksi”, Pietilä luonnehtii ja kertoo ravintoloitsijoiden käyneen juuri hiljattain Toscanassa yhteisellä ruokareissulla.

”Reissattiin ja syötiin pastaa. Unelmani on olla ravintolassa nonna (ital. isoäiti). Vieraiden toivottaminen tervetulleeksi ja italialainen ruokakulttuuri ovat minulle vahvasti oma juttu.”

Ravintoloitsijat kertovat tutkailleensa sopivaa tilaa Ragazzan tyyliselle ravintolalle jo ennen Armiinan avaamista.

Sipsi-inspiraatio

Ragazzan ruokalistalla on antipastoja (4-15 euroa), jotka soveltuvat jaettaviksi. Pääruokien (17-19 e) listalla on viisi pastaa ja yksi risotto.

Avauslistan erikoisuus on annos, joka on saanut inspiraationsa perunalastuista. Vuoromestari Jan Lavonen on kehitellyt aglio e olio -annoksesta oman versionsa, johon hän sai ajatuksen ruskistetulla voilla ja chilillä maustetuista sipseistä.

Ruskea voi ja chili -niminen pasta-annos sai innoituksensa kokin suosikkisipsistä. Focaccia-leipä kuuluu Ragazzan ruokatuotteen kulmakiviin. KUVA Jaakko Sandqvist

Ragazzan keittiössä ahertavat Lavosen lisäksi kaksi muuta vuoromestaria, Miikka Karlsson ja Samuli Havas. Armiinassa työskennellyt keittiömestari Christian Lepomäki hyppää isyyslomansa jälkeen Vinteroon.

Ragazzan ruokalistaa on tarkoitus muutella vähitellen fiiliksen mukaan, Henri Hytönen kertoo. Puolet listalta on pyhitetty perinteisemmille pastoille ja puolet ”omille veivauksille”, kuten hän asian ilmaisee.

”Klassisemmat cacio e pepe, ragu ja carbonara pysyvät paikallaan. Niissäkin voimme hieman rikkoa Italian sääntöjä, olemmehan kuitenkin Vuosaaressa. Rapujenkin päälle voi meillä vähän laittaa parmesania, vaikka Italiassa mereneläviä ja juustoa ei yhdistettäisikään”, Hytönen linjaa.

Tuorepasta tulee yhteistyökumppanilta Espoosta.

Omatekoinen focaccia-leipä osoittautui suosituksi jo Armiinassa. Listalle focaccia on taivutettu myös omiksi 15 euron annoksikseen, joissa burrata-juuston kaverina on salsa verdeä ja pistaasia sekä mortadella-makkaran kyljessä tryffeliricottaa ja pistaasia.

Viikonloppuisin tarjoillaan 29 euron italialaistyylistä brunssia. Siinäkin pidetään kiinni Armiinasta ja Vinterosta tutusta lautasmallista ja pöytiintarjoilusta, eli buffetia ei ole.

Toinenkin lasi viiniä

Ragazzan viinivalikoima koostuu italialaisista, joukossa yksi saksalainen riesling.

Antipasto-listalla on esimerkiksi ilmakuivattua bresaola-lihaa ja pecorino-juustoa sekä oliiveja. KUVA Jaakko Sandqvist

Viinilistaa on supistettu Armiinan ajoista, jolloin myynnissä oli lähes 40 nimikettä.

”Mietimme, että supistetaan nyt kunnolla. Näin saamme pidettyä varastoarvon pienempänä, kierron nopeampana ja hävikin pienempänä. Armiinan aikoina viinipaketeista oli myös helpompi ennustaa, kuinka paljon viinejä menee. Nyt emme enää käytä viiniparituksia”, Hytönen valaisee.

”Laadusta emme ole kuitenkaan tinkineet, ja edelleen löytyy esimerkiksi supertoscanalaista. Kuutta viiniä myydään laseittain, mutta kaikkea saa pyytämällä lasiin. Armiinan ajoilta jäi paljon viinejä, ja kaikki myydään nyt ulos. Olemme rakentaneet valikoimaa aina sen mukaan, mitä ihmiset toivovat”, Pietilä sanoo.

”Hinnoittelemme viinit asiakkaan kannalta järkevästi. Emme nosta katteita liian korkeaksi, vaan myymme mieluummin toisen lasin edullisemmin hinnoiteltua viiniä.”

Myös drinkkilistaa on supistettu jonkin verran.

Yhteistyö olisi voimaa

Vintero sijaitsee Tikkurilassa vilkkaan autotien varressa, Ragazza puolestaan enemmän piilossa asuinkorttelin keskellä.

”Vinterollekin katselimme aluksi tilaa toisesta sijainnista ja ehdimme ajatella, että sijainti autotien varressa olisi huono juttu. Se olikin tunnelmallinen, ja ravintola näkyy monelle ohikulkijalle. Täällä olemme sisäpihalla ja asiakkaan pitää erikseen tulla tänne.”

Jälkiruokalistalla on kuvassa näkyvän tiramisun lisäksi gelatoa. Ravintoloitsija Henri Hytönen tunnustautuu jäätelöintoilijaksi, ja omatekoinen gelato syntyy Pacojet-laitteen avulla. KUVA Jaakko Sandqvist

Ragazzassa markkinointia tehdään esimerkiksi jakamalla lähialueella paperisia mainoslehtisiä.

”Heti alusta täytyy hoitaa hommat tosi hyvin, suosittelut ovat tosi tärkeitä varsinkin täällä, kun kyseessä ei ole maailman suurin metropoli”, Hytönen pohtii alkumetrien merkitystä uudelle ravintolalle.

”Luotamme siihen, että hyvä sana kiirii”, Pietilä kertoo.

Ravintoloitsijat toivovat, että Vuosaareen kehittyisi vähitellen samanlaista yrittäjien keskinäistä tsemppikulttuuria kuin Vantaalla.

”Siellä yrittäjillä on keskinäinen Whatsapp-rinki ja toisten paikkoja suositellaan myös asiakkaille. Esimerkiksi meiltä Vinterosta menee paljon porukkaa läheiseen Baston-cocktailbaariin. Tikkurilassa paikalliset yrittäjät ja kaupunki ovat ottaneet meidät omakseen, ja lounaalle tulee paljon bisnesasiakkaita. Whatsapp-ringin perustaminen tänne vaatisi puuhamiehen, samanlaisen kuin Vantaalla Minttiravintoloiden Kimmo Bergman”, Hytönen aprikoi.

”Ehkä sellaisen voisi perustaa itsekin, kun saamme hommat tässä käyntiin”, Pietilä sanoo.

Ragazza sijaitsee Vuosaaren kahvikorttelissa, jonka nimi juontaa samalla paikalla aikoinaan toimineesta Pauligin paahtimosta. KUVA Jaakko Sandqvist

Korjauksia 3.3.25 klo 14.30: Janita Hytösen etunimi oli virheellisesti muodossa Janina. Jan Lavosen titteli on vuoromestari, ei kokki.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi