Ruokakulttuuri

Liettuan ravintolat pyristelevät eroon neuvostovaikutteista – inspiraatiota haetaan nyt Skandinaviasta

Liettuassa suosittujen perunapannukakkujen juuret ovat juutalaisessa keittiössä. KUVA Thea Ekholm

Menestyvät liettualaiset keittiömestarit haluavat kuitenkin tänä päivänä yhä useammin irtisanoutua perinteisistä raaka-aineista, kuten perunasta ja sianlihasta, jotka alkoivat leimata Liettuan ruokakulttuuria vasta neuvostomiehityksen myötä. Esimerkiksi historialliseen liettualaiseen ruokaan erikoistuneen Ertlio Namas -ravintolan menuun eivät sianliha ja perunat kuulu ollenkaan.

”Kun aikanaan avasin ravintolan, eikä menussa ollut ollenkaan perunaa eikä sianlihaa, moni sanoi minulle, ettei paikka voi menestyä. Mutta minä osoitin, että he olivat väärässä”, keittiömestari Tomas Rimydis naurahtaa.

Ertlio Namas -ravintola tarjoilee ainoastaan neljän tai kuuden ruokalajin maistelumenua, jotka vaihtuvat sesongin mukaan neljä kertaa vuodessa. Monet ravintolan historialliset reseptit perustuvat ruokaharrastaja ja historioitsija Rimvydas Laužikaksen julkaisemaan kirjaan, jossa esitellään Liettuan ruokaperinnettä keskiajalta lähtien.

”1400- ja 1500-lukujen vaihteessa Liettuassa elänyt kuningatar Bona Sforcan toi maahan monia mielenkiintoisia ruokia ja uusia reseptejä, jotka jäivät elämään hallitsijoiden kartanoihin ja aateliston pariin. Tätä vanhaa liettualaista kulinaarista perintöä me hyödynnämme ravintolassa”, Rimydis kertoo.

Esimerkiksi koko kansan ruokana tunnettu ja kaukaisesti lasagnea muistuttava ruokalaji lazankes tuli Liettuaan Sforcan ansiosta.

”Matkustan keittiössäni usein ajassa taaksepäin ja tuon tähän päivään vuosisatoja vanhoja liettualaisia makuja”, Rimydis sanoo.

Myös Vilnassa sijaitsevan ravintola Amanduksen keittiömestari Deivydas Praspaliauskas hakee inspiraatiota ravintolansa kuukausittain vaihtelevaan maistelumenuun ennemmin Skandinaviasta kuin maan neuvostohistoriasta.

Ravintola Amanduksen keittiömestari Deivydas Praspaliauskas valittiin vuoden kokiksi Liettuassa vuonna 2010. KUVA Thea Ekholm

”Liettuassa myös juutalaisuus vaikuttaa maa ruokakulttuuriin merkittävästi. Juutalaisesta keittiöstä ovat peräisi esimerkiksi perunapannukakut. Vilna on kansainvälinen kaupunki, jossa asuu yli 120 kansallisuutta ja se näkyy myös ruokakulttuurissa”, Praspaliauskas kertoo.

Vuonna 2010 Liettuan parhaaksi kokiksi valitun Praspaliauskasin mukaan Liettua on yhdistelmä Baltian maita ja Pohjoismaita. Se näkyy myös keittiömestarin omissa nimikkoresepteissä ja -annoksissa, joita ovat muun muassa punajuuri-lakritsileipä ja ”Siili sumussa” -annos, joka yhdistää valkosuklaata ja omenaa.

”Haluan, että ravintolassani jokainen suupala maistuu Liettualle”, Praspaliauskas naurahtaa.

Neljä ravintolavinkkiä Vilnaan

Perheravintola Lokys on tarjoillut perinneherkkuja Vilnassa jo yli 50 vuotta. KUVA Thea Ekholm

Lokys

Jos pääkaupunki Vilnassa haluaa maistella perinteisiä liettualaisia perinneherkkuja historiallisessa ympäristössä, kannattaa suunnata vanhaan kaupunkiin ja yli 50 vuotta vanhaan perheravintola Lokysiin. Menussa ovat mukana kaikki liettualaisen keittiön klassikot, kuten ruisleipä, kylmä punajuurikeitto šaltibarščiai sekä cepelinai-nyytit. Lisäksi tarjolla on majavan ja villisian lihaa. Ravintolan ohessa toimii myös pieni Lokys Deli, josta voi ostaa mukaansa liettualaisia ruokaherkkuja.

Rento Grey on ravintolan ja pubin yhdistelmä. KUVA Thea Ekholm

Grey

Vilnassa ravintoloiden erikoispiirre on se, että vaikka ravintolan muu menu edustaisi aivan toisenlaista ruokakulttuuria ja makumaailmaa, on tarjolla aina myös paikallisia perinneherkkuja. Hyvä esimerkki tästä on rento ja nykyaikainen ravintola Grey aivan Vilnan kaupungintalon nurkalla. Sen menussa on raputempuran, Tom Yam -lohen ja tulisten kanansiipien lisäksi punajuurikeittoa, ruisleipää ja silakkaa sekä perunapannukakkuja.

Bistrotyylinen Stikliai Tavern -ravintola tarjoilee liettualaista ruokaa nykyaikaisemmalla tavalla. KUVA Thea Ekholm

Stikliai Tavern

Hiukan modernimman lähestymistavan liettualaiseen ruokaan tarjoaa Vilnan parhaisiin lukeutuvan hotellin yhteydessä toimiva bistrotyylinen Stikliai Tavern -ravintola, jonka menusta löytyy myös perinteisiä makuja ja raaka-aineita, kuten ruisleipää, silakkaa, sienikeittoa ja leipäjäätelöä.

Ravintola Džiaugsmas on listattu sekä Liettuan että maailman parhaiden ravintoloiden joukkoon. KUVA Thea Ekholm

Džiaugsmas

Vilnan vanhan kaupungin kätköistä, vaatimattoman oven takaa löytyy puolestaan ravintola Džiaugsmas, joka on listattu sekä Liettuan että maailman parhaiden ravintoloiden joukkoon. Ravintolan keittiötä johtaa Martynas Praškevičius, joka käyttää ruoassaan vain liettualaisia tuotteita. Tämä neljän vuodenajan inspiroima ravintola tarjoilee vain illallisia ja niiden palan painikkeeksi natuviinejä.

LUE MYÖS: Riian varmaotteinen Vincents on Latvian paras ravintola

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle

Perunasta valmistetut lihatäytteiset cepelinai-nyytit ovat yksi Liettuan perinneruoista. KUVA Thea Ekholm
Poniu Laime on yksi Vilnan vanhimmista leipomokahviloista. Se sijaitsee vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa, Stikliy Tavern -ravintolan naapurissa. KUVA Thea Ekholm
Perinteinen puukakku šakotis on makea herkku, joka leivotaan perinteisesti avotulella taikinaa pikkuhiljaa lisäillen. KUVA Thea Ekholm
Ravintola Amanduksen annoksissa maistuu Liettua jokaisessa suupalassa.. KUVA Thea Ekholm


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi