Ravintolat

Parmesaanijäätelö (kyllä, luit oikein) omatekoiseen vohveliin ja muut Henri Alénin uudet kesäkuviot

Ravintoloiden kesäsesonki on alkamassa. Ravintoloitsija, keittiömestari Henri Alén arvioi kesän olevan Suomessa ravintola-alalle tuottoisa, koska kotimaan matkailuun saatiin pandemiavuosina hyvää nostetta ja se jatkuu edelleen.

”Vaikka takana ovat tiukat ajat ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet lähes 20 prosenttia, itselläni on olo, että tästä tulee hyvä kesä”, Alén kertoo.

Parhaiten alalla pärjäävät ne, jotka osaavat aidosti tulkita asiakkaiden tarpeita. Henri Alén kysyikin Twitterissä, millainen olisi täydellinen kesäravintola. Vastauksia tuli reilut pari sataa ja niiden perusteella lähdettiin suunnittelemaan Fiascon sisäpihan kesäravintolaa.

”Toiveissa oli katettu terassi, pöytiintarjoilu, ei pitkiä maistelumenuita sekä sopivan intiimi tunnelma, jossa tuolit saavat kolista yhteen. Päätettiin, että hemmetti, tehdään sitten sellainen!”

Tuoretta parmesaanijäätelöä gelatokärrystä

Ruokalistalla on tyypillisiä italoklassikoita ja erikoisuutena aito italialainen gelatokärry eli ravintolan oma jätskikioski. Jäätelöiden lisäksi Fiascossa valmistetaan itse myös vohvelit, joiden koostumus on ensipuraisulla todella tuore ja jopa lämmin.

Erikoisuutena valikoimassa on parmesaanijäätelö, jota Fiascon jäätelömestarit valmistavat 200 vuotta vanhan reseptin pohjalta. Alénin mukaan parmesaanijäätelö on jopa vanhempaa perua kuin itse juusto. Parmesaanin happamuus leikkaa sopivasti jäätelön makeutta, jolloin lopputulos on persoonallinen jäätelöelämys. Fiascon väki povaa siitä tulevan kesän must eat -hittiä.

Fiascon jäätelöt ja vohvelit valmistetaan itse. Kädessä parmesaanijäätelö, jonka resepti juontaa 200 vuoden taakse. KUVA Mia Heiskanen

”Inspiraation jäätelöön ja tähän gelatokärryyn sain Italian Parman alueella olevasta Trattoria Ai Due Platanin jäätelöstä, joka on parasta koskaan syömääni jäätelöä. Kolmesta Fiascon jäätelömausta parmesaanijäätelöä ei tiettävästi saa muualta Suomesta”, hehkuttaa Alén.

Muita jätskimakuja ovat suklaa-hasselpähkinä sekä vegaaninen jäätelö, jossa maistuvat kesäiset syötävät kukat, kuten villiorvokki tai samettikukka.

LUE MYÖS: Kaikki gelatosta – näin se eroaa tavallisesta jäätelöstä

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Henri Alén odottaa tulevasta kesästä tuottoisaa sesonkia ravintoloille kustannusten noususta huolimatta. KUVA Mia Heiskanen

Hittidrinkkeinä Limoncello Spritz ja Milano Tonic

Juomapuolella mennään kesäisen raikkailla mauilla. Milano Tonic ja Limoncello Spritz ovat tänä kesänä Alénin mukaan terassien hittidrinkkejä. ”Milano Tonic on sekin Italian tuliainen, joka syntyy Camparin ja tonic-veden yhdistelmästä. Se tarjoillaan jäiden kanssa korkeasta cocktail-lasista, joka koristellaan appelsiiniviipaleella. Limoncello Spritz on puolestaan klassinen italialainen cocktail, jossa on Limoncello-likööriä, Proseccoa ja kuplavettä.”

Alén on ikuinen optimisti, joka uskoo, että kaikissa suhdanteissa on mahdollisuus pärjätä, kun lähtee positiivisuuden kautta hakemaan oikeita keinoja.

”Mekin olemme joutuneet kehittämään erilaisia työprosesseja, ja uuden henkilöstön perehdyttämiseen tarvitaan enemmän aikaa. Kustannuspaineessa pitää raaka-aineita hankkia entistä tarkemmin ja hävikin vähentämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota”, hän muistuttaa.

LUE MYÖS: Kesän hitti limoncello syntyy nopeasti, hivelee makuhermoja ja parantaa baarin katetta, neuvoo Jussi Viljala – tee likööri itse

Limoncello Spritz on klassinen italialainen cocktail, jossa on Limoncello-likööriä, Proseccoa ja kuplavettä, kertoo Henri Alén. KUVA Fiasco?
Parmesaanijäätelö
Parmesaanijäätelö. KUVA Fiasco?


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi