Viini

Tehdasduunari vaihtoi alaa ja on nyt viinibaarin ravintolapäällikkö: ”Parasta ovat ihmiset”

Minut innosti ravintola-alalle

Ala on kiinnostanut lapsesta saakka, mutta en vain koskaan päätynyt opiskelemaan sitä. Tein pitkään metallialan tehdastöitä prosessinhoitajana, mikä oli sinänsä ihan mukavaa ja helppoa hommaa. Olin ollut niissä hommissa pitkään ja halusin tehdä jotain muuta. Niinpä päätin hakea ex tempore opiskelemaan tarjoilijaksi Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuspuolelle. Ajattelin, että pääsisin sitä kautta tekemään osa-aikaisesti ravintola-alan töitä. Sain opinnot maaliin ja jäin sille tielleni juomien maailmaan. Alkuun olin liekeissä cocktaileista, sen jälkeen väsäsin baristana jäätävän määrän latteja, minkä jälkeen sukelsin viinien maailmaan.

Elämänkokemuksen paras anti

Elämänkokemuksesta on ollut se apu, että osaan ottaa ihmiset ihmisinä enkä stressaa pikku jutuista. Elämänasenteeni on muutoinkin melko lungi, ja sovin mielestäni hyvin ravintola-alalle, koska olen hyvä ihmisten kanssa. Parasta työssä on se, kun voi tuottaa elämyksiä asiakkaille.

Haen inspiraatiota

Tein joku aika sitten omatoimimatkan Piemonteen, jossa tapasin Viinibaari Vinhon viinintuottajia. Kiertelin viinitiloja ja tutustuin rypäleiden sadonkorjuuseen. Opin, miten samasta rypäleestä valmistetun viinin maku voi vaihdella riippuen siitä, mikä on palstan kaltevuus ja asento aurinkoon nähden. Matka oli todellinen inspiraation lähde viinin myymiseen ja tarinankerrontaan asiakkaille. Tällaisia reissuja pitäisi tehdä enemmän.

Suurin haasteeni

Työvuorojen ja vapaa-ajan yhdistäminen parisuhteessa. Olen aika usein töissä, kun toinen on vapaalla, joten yhteisen ajan löytäminen on iso haaste.

Inspiroin muita

Omalla asenteella ja rennolla meiningillä. Töitä tehdään pienessä porukassa, joten kemioiden on toimittava. Pyrin myös jakamaan oppeja muille viinien maailmasta.

Esikuva, jota ihailen

Seuraan Master of Wine Heidi Mäkisen kaltaisia viinien huippuammattilaisia. Ihailen ylipäätään ihmisiä, jotka tekevät intohimoisesti omaa juttuaan. Olen toki ylpeä myös itsestäni. Siitä, että olen edennyt uralla rivakasti ravintolapäälliköksi ja päässyt sukeltamaan viinien maailmaan. Se on selkeästi oma juttu.

Kerron muille ravintola-alasta

Olen suositellut monelle alan vaihtoa harkitsevalle, että ravintolatyötä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Omasta mielestäni parasta ovat ihmiset. Ravintola-alalta löytyy mukavia ja joustavia ihmisiä, jotka ovat tiivis yhteisö. Se on siistein juttu. Alan palkkaus voisi olla parempi ja viikonloppuvapaat ovat haaste, mutta siitä huolimatta tämä on mieletön ala.

Viiden vuoden kuluttua

Toivottavasti teen silloin hommia viinien maahantuonnin parissa. Voisin kierrellä ravintoloita myyntihommissa. Se tietty tarkoittaa, että olisi perustettava yritys, joten siihen pitäisi alkaa pikkuhiljaa perehtyä. Yrittäjyys toisi vapautta ajankäyttöön, joten voisin helpommin syventää viinialan tuntemusta opiskelemalla.

LUE MYÖS: Ex-intendentti palasi eläkkeeltä töihin rivimiehistöön risteilylaivan kahvilaan – “Nautin jokaisesta hetkestä”


Mikko Kummala

  • 43 vuotta, Turku
  • Koulutus: Tarjoilijan ammattiopinnot, Turun ammatti-instituutti
  • Aiempi työkokemus: Metallialan prosessinhoitaja

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi