Rôtisseurs-kilpi

Ravintola Oobu palkittiin Kilvellä – rahoitusalalta siirtynyt ravintoloitsija Turo Jokinen kertoo filosofiastaan ja Netflix-julkisuudesta

Marraskuussa 2020 avattu Ravintola Oobu tarjoaa raikkaita saaristolaisruokia keskellä Turkua perinteikkäässä Bassin talossa. Kalaa, lammasta ja kasviksia monessa muodossa, perinteitä kunnioittaen ja uusinta keittiöosaamista hyödyntäen. Herkkuja, jotka ravitsevat sielua ja ruumista, luvataan ravintolan esitteessä.

”Meille on tärkeintä saada Rôtisseurs-kilven avulla näkyvyyttä ravintolallemme ja että on joku ulkopuolinen taho, joka on valuoinut asiamme”, ravintoloitsija Turo Jokinen sanoo.

”Haluamme nostaa suomalaisuutta, varsinaissuomalaisuutta, turkulaisuutta ja saaristolaisuutta. En ole koskaan oikein ymmärtänyt, miksi ruokakonseptit pitää hakea toiselta puolelta maapalloa. Et kuitenkaan saa koskaan niistä annoksista yhtä hyviä kuin ne ovat siellä alkuperämaassa. Siihen ruokaelämykseen liittyy niin paljon muuta kuin pelkkä ruoka.”

Oobussa keskitytään suomalaiseen ruokaan

Jokisen mukaan vain harva ravintola keskittyy tekemään pelkästään suomalaista ruokaa. Se ei ole aina helppoa heillekään.

”Suomalaisuuteen keskittyminen on kuitenkin helpottunut, vaikka tällaisena kelirikkoaikana kalastajat eivät ole päässeet vesille. Kaikki muu onkin suhteellisen yksinkertaista, paitsi hyvän lihan löytäminen.”

Oobun väki testasi monia eri toimittajia, ennen kuin löysi mieleistään lihaa. Toimittajaksi valikoitui Votkin, joka toimittaa juuri oikealla tavalla leikattua suomalaista lihaa, jossa on sopiva määrä rasvaa.

Oobussa kipuillaan myös kalan suhteen. Jokisen mukaan on sääli, että Suomessa kalavalikoima on äärimmäisen pieni.

”Me teemme Herkkunuotan kanssa yhteistyötä ja kalojen saatavuus on ollut hyvä. Käytämme lohta, siikaa, kuhaa, nyt talvella madetta ja kesällä ahventa. Suunnittelimme ottavamme menuun myös haukea, mutta kun olemme testanneet sitä lounaalla, se ei oikein mene, vaikka se on ihan helkkarin hyvää, kun se tehdään oikein.”

”Meitä kiinnostaisivat myös ns. roskakalat kuten säynävä, särki ja lahna, mutta mistä niitä saisi?”

Kilvenluovutustilaisuudessa tarjottiin muun muassa savulohipastramia Oobun listalta. KUVA Abo Creatives

Ruissalon Maininki edusti Suomea Netflixin ravintolasarjassa

Turussa sijaitseva ravintola Ruissalon Maininki oli esillä kansainvälisen suoratoistopalvelu Netflixin Unelmien näköalaravintolat -sarjassa 2020. Sarjan ideana on kohottaa ravintoloiden toiminta ja ruokalistan taso upeiden maisemien tasolle designin, sisustuksen ja paikallisen kulttuurin avulla. Ruissalon Maininki on ainoa Suomessa sarjaan kuvattu ravintola. Sarjan muut jaksot kuvattiin Sloveniassa, Kanadan Muskokassa ja Brittiläisessä Kolumbiassa, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla, Arizonassa sekä Havaijilla. Netflixillä on maailmanlaajuisesti yli 182 miljoonaa tilaajaa 190 maassa.

”Tämä oli meille ihan mieletön käyntikortti ja loi näkyvyyttä ravintolallemme. Palaute on ollut ihan järjettömän positiivista”, ravintoloitsijat Jokinen ja Marina Björkenheim-Jokinen sanovat.

– Nyt täytyy pitää henkilökunnasta oikeasti huolta. Se näkyy lautasella, onko tekijöillä hyvä olla vai ei.

LUE MYÖS: Suomalainen ravintola Ruissalon maininki Netflixin Unelmien näköalaravintolat -sarjassa


Turo Jokinen – rahoitusasiantuntijasta ravintoloitsijaksi

Ravintola Mainingin ja Ravintola Oobun ravintoloitsija Turo Jokinen on työskennellyt yli 20 vuotta rahoitusbisneksessä. Yritystoiminnan lainalaisuudet ovat tulleet hänelle tutuksi jo ennen kuin hän tarttui vaimonsa Marina Björkenheim-Jokisen kanssa uudenlaiseen haasteeseen ostamalla Ruissalon saaressa toimivan Ravintola Mainingin.

”Liikkeelle piti lähteä hyvin pragmaattisella asenteella. Numerot eivät valehtele, katteesta, hinnoittelusta ja kustannuksista täytyy pitää huolta. Volyymi voittaa aina yksittäisen tuotteen katteen, ihmisissä laatu voittaa aina määrän ja jos johonkin ryhdyt, siihen pitää lähteä täysillä tai ei ollenkaan. Muita vaihtoehtoja ei ole”, Jokinen tiivistää.

Pitää myös huolehtia asiakaskokemuksesta niin, että asiakas voi joka aistillaan kokea jotakin sellaista, jota hän ei muualla saa. Silloin he tulevat Jokisen mukaan toisenkin kerran. Tärkeintä on saada toistuvia asiakkuuksia, koska uusien asiakkaiden hankkiminen on aina haaste.

”Ja kun saat uusia asiakkaita ja sinulla on se vanha pohja siellä alla, kaikki kumuloituu määrätyllä tavalla. Kaiken pitää lähteä siitä, että kun asiakas lähtee ravintolasta, me olemme onnistuneet siirtämään nälkää seuraavaan kertaan.”

Jotta katetta saadaan tarpeeksi, tuotteen pitää olla myös sellainen, että kehtaat ottaa siitä sen tarvittavan rahan, hän korostaa.

”Kun töissä on hyviä ihmisiä, pystyt semiedullisista raaka-aineista tuottamaan sellaisen ruokaelämyksen, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan.”

”Me emme koeta olla Turun paras tai Suomen paras, mutta yhdessä asiassa haluan olla Suomen paras ja se on hinta-laatusuhde. Asiakas saa rahalle vastinetta, jotta hän haluaa sijoittaa tähän elämykseen seuraavankin kerran.”

Oobun ravintolasali. KUVA Abo Creatives


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi