Ravintolat

Riku Stenrosin palaneen Meat District -ravintolan korjaus pitkittyy – tältä yli 200-vuotiaan talon sisällä näyttää nyt

Meat Districtin sääsuojan alla näyttää nyt tällaiselta. KUVA Marita Itävuori

Palokorjaustyö Gabriel Hagertin kujalla Porvoossa jatkuu vielä pitkään ja ravintola Meat District pysyy sääsuojan alla talven yli.

Meat Districtin, Ani´s Cafén ja Welmans-kodintarvikeliikkeen tilat turmeltuivat rajussa tulipalossa viime vuoden elokuussa. Suurimmat vahingot kärsi ravintola.

Vielä viime keväänä Meat Districtin ravintoloitsija Riku Stenros toivoi, että korjaustyöt ravintolassa olisivat ohi tämän vuoden jouluun mennessä. Erilaiset työvaiheet ovat kuitenkin vieneet aikaa, vaikka loppusuora hänen mukaansa jo häämöttää.

”Töitä tehdään kovaa vauhtia, mutta vähän kauemmin menee”, Stenros kertoo Uusimaa-lehdelle.

Stenrosin toiveissa on, että ravintola saataisiin käyttöön ensi kesäksi.

”Koko projektin luovutuspäivä on sopimuksessa muistaakseni heinäkuu 2024. Toki kaikki pyrkivät siihen, että se olisi jo aiemmin valmis, mutta asunto ylhäällä tehdään viimeisenä tavallaan suljettujen ovien takana.”

Stenrosilta paloi ravintolan lisäksi myös samassa rakennuksessa sijainnut koti.

”Ehkä toukokuu 2024 voisi olla sellainen oletettava, hän lisää. Silloin ravintolaa voitaisiin jo availla ja asunto valmistuisi myöhemmin omaa tahtiaan.”

Vanha palomuuri (takana keskellä) esti paloa leviämästä ratkaisevat minuutit. KUVA Marita Itävuori

”Aika vaiheessa vielä ollaan”

Palokorjaustyömaan vastaava työnjohtaja Ari Poutanen Catedral Group oy:stä kuitenkin hieman toppuuttelee Stenrosin toiveikasta valmistumisaikataulua.

”Tällä hetkellä tavoite on lokakuu 2024. Meillähän työ on oikeastaan vasta virallisesti alkanut. Siellä tehdään hirsikorjaustöitä, eli palaneitten ja lahonneitten hirsien korjauksia, alapohjatöitä ja ihan pohjatöitä.”

Poutanen jatkaa, että nyt rakennetaan lisäksi Välikadun puolella kahvilan kulmarakennusta ja Welmansin liiketiloja, jotka pitäisi saada käyttöön viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Töitä tehdään kovaa vauhtia.

Kulmahuoneiston lattiatyöt on tehty ja seinien savityöt alkavat ennen levytystä.

”Aika vaiheessa vielä ollaan.”

Ensimmäisenä siis valmistuvat ravintolan sisäpihan aputilat, Welmans ja kulmauksen kahvilakiinteistö. Vanhaan käyttötarkoitukseen kahvilahuoneisto ei kuitenkaan vielä tule, vaan siihen tulee väliaikaisesti työmaan sosiaalitiloja.

”Meillä on tarkoitus lisätä työntekijöitä aika paljon.”

Vanhan Porvoon pohja tuli vastaan

Mitään isompia yllätyksiä työmaalla ei ole tullut vastaan sen jälkeen, kun ravintolan kattopalkista tuli esiin rivi vanhoja taidokkaasti tehtyjä tonttumaalauksia. Tontut saattavat olla kreivi Louis Sparren maalaamia.

Poutanen kuitenkin kertoo, että yllätyksiä töiden edetessä tulee vastaan joka päivä.

”Museovirasto ja kortteliyhteisö ovat tiukasti mukana ja pyrimme säilyttämään sen minkä pystymme. Loppu on pakko tehdä uudestaan.

Esimerkiksi kaikki kattorakenteet menevät uusiksi, samoin välipohja- ja lattiarakenteet, sekä osa ulkoseinistä.

”Jokikadun puolella käytännössä julkisivu ykköskerroksen osalta on ok, kakkoskerroksen julkisivua ei ole, vaan se on palanut.”

Myös perustukset joudutaan käymään läpi, niin että rakennukset pysyvät paikallaan.

”Siellä tehdään kiviladontatyötä, joka alkaa olla aika pitkälle jo tehty.”

Yllätykset liittyvät pääasiassa siihen, että vanhat rakennukset eivät ole aivan suorakulmaisessa mitassaan. Silti esimerkiksi keittiölaitteistot on saatava sovitettua tiloihin järkevästi ja oikeaoppisesti, mutta samalla vanhaa kunnioittaen.

Lisäksi työmaalla on arkeologiaan liittyviä seikkoja, joihin korjaustöissä ei saa koskea.

”Siellä on niin kutsuttu Vanhan Porvoon pohja, eli puhutaan niin sanotusta mustasta mullasta, johon ei saa koskea. Se tulee alapohjassa vastaan. Sitä kunnioittaen ollaan toistaiseksi selvitty hyvin.”

Vanhan Porvoon kerroksesta on löytynyt ruokajäteluita. Ennen kuin työt ovat päässeet jatkumaan, löydökset on kierrätetty Museoviraston kautta.

”Asiantuntijat tutkivat löydökset ja totesivat, että nou hätä, työt saavat jatkua.”

Seuraavaksi työ etenee vaiheeseen jossa katsotaan, mitä rakenteista voidaan säilyttää ja miten se toteutetaan.

Riku Stenros
Riku Stenros menetti palossa työn ja kotinsa. Kuva elokuulta 2022. KUVA Tanja Kuisma

Mitä muutetaan?

Riku Stenros kiittelee korjaustöiden tekijöitä ja suunnittelijaa.

”On ollut haastavaa saada ahdettua vuonna 1793 rakennettuun taloon vuoden 2023 vaatimukset. Se on ollut ehkä haasteellisinta suunnitteluvaiheessa. Saatsi Arkkitehdit Oy on kyllä tehnyt upeaa duunia aivan älyttömän hienosti. Kaikki kunnia heille tässä prosessissa.”

Tarkoituksena on, että ravintolarakennuksesta tulee samanlainen mitä se oli ennen paloa. Ravintola saa esimerkiksi luukkugrillinsä, mutta muuten muutoksia saattaa olla luvassa.

”Sille [luukkugrillille] on toistaiseksi piirretty mesta. Katsotaan, miten me liiketoimintaamme päivitämme ja mitä sinne tulee”, Stenros pohtii.


FAKTA

Suosittu porvoolaisravintola Meat District, viereinen Ani´s Cafe sekä Welmansin koti- ja keittiöliike kärsivät isoja palo- ja vesivahinkoja tulipalossa, joka alkoi illalla 10. elokuuta 2022.

Pahiten vaurioitui ravintola ja sen yläpuolella sijaitseva Riku Stenrosin koti.

Tyyni sää palon aikaan vaikutti osaltaan siihen, ettei palo päässyt leviämään enempää arvokkaalla puutaloalueella.

Poliisin viime vuoden syyskuussa aloittama esitutkinta tulipalosta ei ole vielä valmistunut.

LUE MYÖS: Ravintolansa ja kotinsa tulipalossa menettänyt Riku Stenros toimii shokin keskellä: “Minua tuijotetaan Porvoossa kuin haamua” (22.8.2022)


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi