Pizza

New York -pizza, burgerit ja ramen: Vallila Food Club yhdistää kolme ravintolaa Helsingin Sturenkadulla

Sturenkadun funkkisrakennus valmistui 1940-luvulla Volvon käyttöön. Nyt siellä toimii useita ravintoloita. Aapo Siippainen

Sturenkadun funkkisrakennuksessa Helsingissä sijaitseva Naughty Brgr -ravintola on avattu remontin jälkeen uudelleen. Samalla burgerimies Akseli Herlevin perustaman ravintolan yhteyteen on avattu kaksi muuta yritystä: ramen-keittoja myyvä Momotoko sekä New York -tyylisiin pizzasliceihin erikoistunut Slicemonger. Kokonaisuus kulkee nimellä Vallila Food Club.

Slicemongerin takana on Tampereella pizzagurun maineeseen noussut Jukka Salminen. Hän perusti ensimmäisen Slicemongerin vuonna 2022.

”Uskon että Suomessa on yleisesti kiinnostusta erilaisiin pizzatyyleihin ja makuihin. NY style -pizzan rapeus sopii hyvin suomalaiseen pizzamakuun. Napolilaisen pizzan buumi on ollut käynnissä muutaman vuoden ja ainakin itse haluan tarjota uudenlaisen tavan syödä pizzaa. Pizza slice on sopivan kokoinen snack ja samalla voi maistella eri makuvaihtoehtoja”, Salminen kertoo Helsingin Uutisille.

Salminen sanoo, että slice on kuudeosa isosta perhepizzasta. Pizzoja voi tilata myös kokonaisina.

New Yorkissa pizza slice -myymälät kuuluvat katukuvaan siinä missä hodarikojutkin.

”Slicemongerin NY style pizza on hyvin paljon samanlainen, mitä myydään New Yorkissa: eli rapea ja iso. Ja se myydään slice kerrallaan. Olen itse vieraillut yli 30:ssä NY pizzeriassa paikan päällä ja ottanut selvää heidän taikinoista ja paistotavoista. Sanoisin että teemme niin autenttista NY pizzaa kun Suomessa on mahdollista”, Salminen sanoo.

Rapean pohjan ansiosta New York -pizza pysyy tukevasti sormien välissä. KUVA Aapo Siippainen
Slicemongerin pizzaslicet maksavat 3,90-5,50 euroa kappaleelta. Kuvassa pepperoni ja regular. KUVA Aapo Siippainen
Momotoko on Sturenkadun ravintolakompleksin uutuus. KUVA Aapo Siippainen

Newyorkilaisen pizzan suosio on kytenyt Helsingissä muutaman vuoden ajan. Aiemmin esimerkiksi Crusty Pizza myi kolmionmallisia pizzasliceja Kallion Pengerkadulla sekä festivaaleilla. Tänä keväänä Belmont by Daddy Greens alkoi myydä kokonaisia NY-pizzoja Hakaniemessä.

Herlevi sanoo, ettei ole nähnyt Helsingissä aiemmin ”aitoa NY-tyylistä slicea”.

”Ilmiö on sama kuin burgereissakin. Kun skene ja trendi kasvavat, niin silloin alkaa löytymään erikoistuvampia konsepteja, kuten pizzassa napolilainen, chicago-pannupizza, roomalainen palapizza ja nyciläinen slicepizza.

Naughty Brgr, Momotoko ja Slicemonger ovat toimineet aiemmin saman katon alla Tampereen lähellä Pirkkalan Citymarketissa. Herlevi kertoo, ettei ravintoloilla ole kuitenkaan yhteistä omistusta.

Ei enää tilauspiippareita

Akseli Herlevi kertoo, että Sturenkadun historiallisessa huoltamorakennuksessa toimiva ravintola on kokenut muitakin uudistuksia. Pöydässä tärisevistä tilauspiippareista on luovuttu.

”Palvelun puolesta hommaa on parannettu niin, että raflassa tilataan kassalta, mutta muuten tarjoillaan pöytiin. Tämä on ehkä suuri pieni muutos, mutta asiakkaat ovat tätä toivoneet. Ruokapuolen lisäksi tullaan järjestämään perjantaisin ja lauantaisin dj-vetoisia bileitä ja iltaohjelmaa sekä satunnaisesti livemusaa bändien toimesta.”

Vallila Food Club sijaitsee Sturenkadun ja Teollisuuskadun kulmassa olevassa funkkisrakennuksessa. Ole Gripenberg suunnitteli sen vuonna 1940 Volvon autoliikkeeksi. Rakennus tunnetaan sienenmuotoisesta bensiiniaseman katoksesta, joka valmistui Sturenkadulle seuraavana vuonna.

2000-luvulla tiloja on käyttänyt muun muassa Kone oy ja Sture Cafe Club.

Lue myös: Tällaista on New York -tyylinen pizza, jota Helsingin uusi ravintola tarjoaa – kotiin tilaamiseen liittyy lämmityskikka

Lue myös: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan

Jukka Salminen on Tampereella pizzagurun maineessa. KUVA Slicemonger
Akseli Herlevi matkalla Sturenkadun ravintolaan. Arkistokuva. KUVA Sauvo Jylhä
Momotokon ramen-keitto possunlihalla. ARKISTOKUVA Aapo Siippainen
Vuonna 1966 Sturenkadulla oli Volvon liike. KUVA B. Möller / Helsingin kaupunginmuseo

Lue myös: Vantaan hittiravintola toimii nyt myös Helsingin Teurastamolla: Vintero ja Tislaamo löivät hynttyyt yhteen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi