Tulevaisuuden tekijä

Aleksi Korpela vaihtoi yliopistolta kokkikouluun – työ ravintola Kajossa inspiroi

Minut innosti ravintola-alalle

Ruoanlaitto on ollut tosi pitkään minulle harrastus ja kiinnostuksenkohde. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan elintarviketieteitä yliopistoon, mutta totesin, että sen alan työt eivät ole minua varten. Ravintola-alalle lähdin, koska ruoanlaitto ja nimenomaan muille ihmisille ruoan tekeminen on asia, josta nautin todella paljon.

Koulutuksen paras anti

Olemme tehneet koulussa paljon projekteja, joissa olemme itse suunnitelleet menun ja toteutuksen, laskeneet kuluja ja tilanneet raaka-aineita. On ollut tosi opettavaista ja hauskaa, kun on saanut kokeilla kehittämistä turvallisesti kouluympäristössä. Nyt olen töissä ravintola Kajossa, josta minulle tarjottiin työpaikkaa harjoittelun jälkeen. Olen tosi innoissani siitä, että sain tällaisen mahdollisuuden.

Hyödynnän aiempaa osaamistani

Elintarvikekemian perusteista hyötyy kokkina todella paljon. Olen sitä mieltä, että jokaisen kokin kannattaa perehtyä elintarvikekemian perusteisiin – esimerkiksi Maillardin reaktioon. Ja leivontahan on käytännössä pelkkää kemiaa.

Suurin haasteeni

Tällä hetkellä haasteena on pikkutarkkojen yksityiskohtien hallinta. Kajossa ollaan paljon pinsetit kädessä, ja annoksissa on hyvin paljon pieniä yksityiskohtia. Alalla on perinteisesti myös vaikeat työtunnit ja pitkät työpäivät, mutta tykkään työstäni niin paljon, ettei se häiritse.

Haen inspiraatiota

Se inspiroi, kun töissä pääsee näkemään asiakkaan tyytyväisyyden. Kajossa me kokit viemme ruoan pöytään ja esittelemme sen. Saan tosi paljon energiaa siitä, kun lähden suurella innolla ja antaumuksella esittelemään ruokaa ja asiakas on oikeasti kiinnostunut annoksesta, jonka heidän eteensä tuon. Parasta on, kun näkee, että ruoka aiheuttaa asiakkaassa jonkun reaktion.

Inspiroin muita

Innostuminen ja positiivinen asenne on tarttuvaa. Kun ollaan tekemässä jotain, niin tehdään se hyvällä asenteella ja innostuksella. Vaikka oltaisiin kiireisen serviisin keskellä, se ei tarkoita, etteikö voisi olla hyvällä tuulella.

Kerron muille ravintola-alasta

Olen sanonut, että pitää olla oikealla tavalla hullu, että tällä alalla pärjää. Työstä pitää saada irti jotain, joka on sen palkan tai statuksen ulkopuolella. Kaikkia tapaamiani menestyneitä kokkeja yhdistää se, että he saavat mielihyvää siitä, että saavat tehdä ruokaa muille ja tarjota tilaisuuden tulla nauttimaan ja irrottautumaan ulkomaailmasta.

Viiden vuoden kuluttua

Toivon, että olisin jossain luovassa roolissa, koska luominen, testaaminen ja kehittäminen ovat niitä asioita, joista tykkään todella paljon.

Lue myös: Palomestari Riikka Oravainen sai burnoutin ja vaihtoi ravintola-alalle – ”Nyt tuntuu, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan”

Lue myös: Kokiksi opiskeleva Lotta Pajunpää, 18, tähtää huipulle – opettajan tsemppaus auttoi oikeassa paikassa


Aleksi Korpela

 • 23 vuotta
 • Tampere
 • Koulutus Opiskelee ravintola- ja catering-alan perustutkintoa Ahlman Edussa Tampereella.
 • Työkokemus Työskentelee ravintola Kajossa, jossa oli aiemmin harjoittelijana. Työskennellyt myös Rouhea ravintola Roastissa.

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi