Koulutus

Tulevaisuuden tekijä: Kokiksi opiskeleva Lotta Pajunpää, 18, tähtää huipulle – opettajan tsemppaus auttoi oikeassa paikassa

Juttusarjassa tulevaisuuden tekijät kertovat itsestään ja urasuunnitelmistaan. Vuorossa on 18-vuotias restonomiopiskelija Lotta Pajunpää Kokkolasta.

Minut innosti kokkiopintoihin

Keittiö on ollut minulle aina luonnollinen paikka. Olen pienestä asti tykännyt tehdä ruokaa ja leipoa. Mietin pitkään, lähtisinkö opiskelemaan leipuriksi tai kondiittoriksi, mutta sitten ajattelin, että jos opiskelen kokiksi, se antaa hyvän pohjakoulutuksen. Sen päälle voi syventää osaamista, jos ala kiinnostaa. Meillä oli yläasteella ihana köksäope, joka kannusti minua hakemaan kokkiopintoihin. Jälkeenpäin olen kiittänyt häntä siitä.

Koulun paras anti

Pääsin viime syksynä opettajan kautta huippuravintolaan Helsinkiin työharjoitteluun. Tein työharkan Bistro Bardot’ssa, ja se on ollut yksi kouluajan hienoimmista kokemuksista. Sanoin opettajalleni, että enhän minä voi lähteä sinne. Hän tsemppasi minua, ja niin vain muutin kahdeksi kuukaudeksi Helsinkiin. Työkokemus oli jännää ja antoisaa. Päätin sen jälkeen, että tähtään itsekin huipulle.

Haen inspiraatiota

Somesta totta kai. En seuraa ketään erityisesti, mutta yritän napata sieltä trendejä. Klassikkoannoksistakin voi oppia somessa uutta.

Suurin haasteeni

Itsekriittisyys. Haluan päästä pitkälle ja puhun aina siitä, että haluan perustaa oman ravintolan ja tulla Suomen parhaaksi kokiksi. Sitten tulee huono päivä tai viikko, ja alan epäillä itseäni. Suurin haaste on siis oman pääkopan sisällä. Olen ollut kuitenkin tosi onnekas koulun ja työharjoittelupaikkojen suhteen. Ne ovat buustanneet eteenpäin.

Inspiroin muita

Olen aika rempseä ja ulospäinsuuntautunut tyyppi. Juttelen paljon enkä jää seurassa hiljaiseksi. Yritän löytää asioista aina jotain positiivista enkä jää vellomaan mokiin pitkäksi aikaa. Kaikki päivät eivät ole hyviä, mutta positiivisella fiiliksellä ja hyvällä huumorilla nousen kuopista nopeasti.

Esikuva, jota ihailen

Ihmisiä, jotka paiskivat kovasti hommia ja tekevät rohkeasti omaa juttuaan. Menestyminen ravintolamaailmassa ei tule helpolla.

Kerron muille ravintola-alasta

Tämä on todella monipuolinen ala, jossa voi päästä tekemään erilaisia juttuja riippuen siitä, mikä itseä kiinnostaa. Ihmiset ovat tällä alalla ihan parhaita. Olen saanut älyttömän hyviä kavereita työn ja koulun kautta. On kiva mennä kouluun tai työharjoitteluun, kun tietää, että siellä on tyyppejä, joiden kanssa läppä lentää. Ravintola-ala sopii sellaiselle, joka pystyy pitämään pään kylmänä kiireessä ja paineen alla.

Viiden vuoden kuluttua

Toivottavasti opiskelen restonomiksi ja olen töissä ravintolassa jossain muualla kuin Kokkolassa, koska se tuntuu nyt liian pieneltä kaupungilta. Voisin perustaa Kokkolaan jossain vaiheessa ravintolan, kunhan käyn ensin hakemassa kokemusta isommista ympyröistä.

LUE MYÖS: Tulevaisuuden tekijä: Ida Parviainen tähtää ravintola-alan kansainväliseksi moniosaajaksi

LUE MYÖS: Työkeikka toi yllättäen pestin Michelin-palkitussa Finnjävelissä – tarjoilija Awa Camara, 23, unelmoi omasta ravintolasta


Lotta Pajunpää

 • 18 vuotta
 • Kokkola
 • Koulutus Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
 • Kokkiopiskelija
 • Aiempi työkokemus Ei ole

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi