Rekrytointi

Ravintola-alan työvoimapula ei ole ongelma Emmi Huuskoselle: Tiimi on rekrytoijan valtti

Toimiva tiimi on kaikki kaikessa. Ilman sitä ei työnteko olisi mahdollista. Näin ajattelee Antell Martintalon ravintolapäällikkö Emmi Huuskonen.

”Toimiva tiimi koostuu ammattilaisista. Mukautuvista, luotettavista ja sitoutuneista työntekijöistä. Meillä jokainen auttaa toista vähintään kerran päivässä, ja se tulee työntekijöiltä luonnostaan. Eli ajatellaan myös muita, eikä keskitytä putkinäköisesti vain omaan tekemiseen.”

Huuskonen kuvailee nykyistä työyhteisöään lähes perheeksi, joka jakaa ilot ja surut, selviää vastoinkäymisistä ja juhlii saavutuksia yhdessä. Jotta työyhteisö luottaa toisiinsa ja alkaa työskennellä tiiminä, on päätöksiä tehtävä yhdessä.

Ravintolapäällikkönä Huuskonen kantaa viime kädessä vastuun ja seuraa yhtiön linjauksia. Silti hän pyrkii kysymään, kuuntelemaan ja ottamaan huomioon muiden mielipiteet päätöksiä tehdessä.

”Ideoimme teemoja, ruokalistoja ja muita tuotteita ja päätämme niistä yhdessä. Jokainen Antellin ravintola saa olla omanlaisensa, jolloin tekemisessämme näkyy meidän persoonamme.”

Työntekijöiden motivoinnissa avainsana on Huuskosen mukaan huomioiminen. Jokainen kohdataan niin työntekijänä kuin ihmisenä, jolloin henkilökohtaiset vahvuudet pääsevät esille.

”Motivaatiota syntyy, kun työntekijät kokevat, että heillä on merkitystä ja he pystyvät oikeasti vaikuttamaan. Asiakkaat tuntevat työntekijöitä nimeltä ja he osaavat kysyä, että onko tämä nyt Susan leipomaa focacciaa tai ovatko nämä Eetun tekemiä salaatteja. Se on aivan superihanaa, ja voin olla aidosti ylpeä työntekijöistäni.”

Arvostuksen ja luottamuksen on näyttävä Huuskosen mielestä myös yrityksen johdossa. Tästä hyvänä esimerkkinä hän sai luvan pitää ravintolan auki take away -myynnillä koronakriisin toisen ravintolasulun aikana. Ulosmyyntiä ehdotettiin ensin aluepäällikölle ja sitten toimitusjohtajalle. Luottamus palkittiin, ja kokeilu onnistui yli odotusten.

Alaa vaivaava työvoimapula ei ole osoittautunut ongelmaksi Huuskosen kohdalla, ja hän kertoo saaneensa hyviä työntekijöitä.

”Tällä hetkellä on selkeästi työntekijöiden markkinat, ja palkkatoiveet huitelevat lähes tulkoon mahdottomissa. Raha ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa, ja enemmän pitäisi tuoda esiin työhyvinvoinnin ja hyvässä porukassa työskentelyn merkitystä. Ei toivotun palkan saaminen kuitenkaan pidemmän päälle paikkaa sitä, jos et viihdy työssäsi.”

Huuskonen luottaa hyvään ihmistuntemukseensa rekrytoidessaan uusia työntekijöitä tiimiin. Päätökseen vaikuttaa paljon se, miten henkilö esimerkiksi esittäytyy ja käyttäytyy haastattelutilanteessa.

”Jos uutta kokkia haastatellessa ei käy kertaakaan ilmi, että hän on valinnut uran intohimosta ruuanlaittoon, en tarvitse sellaista työntekijää. Rahalla saa vaikka minkälaisia tekijöitä, mutta harvassa ovat ne, joilla on intohimo ja halu tehdä sitä työtä.”

Huuskonen on suorittanut esimiehen erikoisammattitutkinnon työn ohessa. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työnantaja mahdollistaa kouluttautumisen sekä työssä etenemisen.

Myös alan opiskelijoiden ohjaamiseen on panostettava.

”Kaikki opiskelijat haastatellaan, ja meillä koko tiimi on mukana haastattelutilanteessa. Käymme yhdessä läpi, millainen harjoittelujakso on kyseessä, mikä on opiskelijan lähtötilanne ja kuka harjoittelua ohjaa. Opiskelijoillakin on ihan samanlainen oikeus hyvään ohjaukseen ja oppimiskokemukseen kuin kenellä tahansa työntekijällä.”

Mitä hengähdystauko työssä sinulle merkitsee?

”En yleensä kaipaa sen kummempia hengähdystaukoja, mutta ehkä silloin pystyy kasaamaan ajatukset ja saa mahdollisuuden ideoida uutta.”

Mikä on parasta vastapainoa työlle?

”Viihdyn kotona, minulla on ihana mies ja ihana koira. Paljon kyllä vapaa-aikakin pyörii työn ympärillä, kun seuraan leivontablogeja ja tulevia trendejä.”

Miten työnantajasi tukee työhyvinvointiasi?

”Oma esimieheni on helposti lähestyttävä ja saatavilla, jos haluan jostain keskustella. Tapahtuu mitä tahansa, niin minulla on joku, kenelle soittaa, ja asiat järjestyvät. Henkinen tuki työssä on minulle liikuntaseteleitä tärkeämpää.”

Sarjassa ruuan ammattilaiset kertovat oivalluksensa hyvinvoinnista työssä. Sarjan tarjoaa Lavazza.

Julkaistu Aromissa 10/21.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi