Työhyvinvointi

Kristina Rosenberg rakastaa palvelutyötään – ”Minä olen yksi niistä onnellisista, jotka ovat sellaisen työpaikan löytäneet”

Kristina Rosenbergin yli kymmenvuotinen työ­ura laivalla ei ole millään tavalla poikkeuksellinen, sillä monelle työ merellä on elämäntapa aina eläköitymiseen asti. Mikä merellä ihmisiä vetää puoleensa?

”Meillä on täällä ihana työporukka, mikä auttaa meitä kaikkia jaksamaan. Kutsunkin heitä työkavereiden sijaan omaksi perheeksi merellä.”

M/S Finlandian kokousvastaavana työskentelevä Rosenberg ylsi viime talvena PRO-finalistiksi hovimestari/sommelier-kategoriassa ja on saanut erinomaista palautetta vierailtaan. Hän on myös inspiroinut nuoria ravintola-alalle töihin.

Vielä kahdentoista vuodenkin jälkeen työ laivavieraiden kanssa saa Rosenberin silmät syttymään.

”Ihminen viettää niin suuren osan elämästään töissä, että siellä pitää osata viihtyä. Minä olen yksi niistä onnellisista, jotka ovat sellaisen työpaikan löytäneet.”

Rosenberg kertoo löytäneensä työstään oman ikigain. Tällä hän viittaa japanilaiseen filosofiaan.

”Ikigai-filosofian mukaan, kun saan tehdä jotain, mihin minulla on intohimo ja jossa olen hyvä, myös maailma saa siitä jotain. Vieraanvaraisuus on se, mikä sytyttää minun silmäni.”

Työ laivalla tarjoaa enemmän vapautta kuin vastaava työ tarjoaisi maissa. Eckeröllä tehdään töitä 7–14 päivää, jonka jälkeen on yhtä monta päivää vapaata.

Rosenbergin oma rytmi on kymmenen työpäivää ja kymmenen vapaata, mikä mahdollistaa paljon myös omalla ajalla. Talvisin voi yleensä pitää vieläkin pidempiä vapaita, jolloin hän hakeutuu usein lämpimämpiin maihin.

”Tällainen työrytmi mahdollistaa sen, että minulla on akut täynnä vieraitamme varten, kun palaan jälleen töihin.”

Rosenberg kokee, että työhyvinvointi ja työssä viihtyminen lähtee henkilöstä itsestään. Hän sai kerran lahjaksi pienen laatikon, jonka päällä luki teksti Here is the solution to all of your problems (tässä on ratkaisu kaikkiin ongelmiisi).

Laatikon sisällä oli peili.

”Meidän jokaisen ympärillä tapahtuu asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten reagoimme ja suhtaudumme niihin.”

Rosenbergin resepti töissä viihtymiseen on löytää hyvä energia ja pitää hauskaa. Kiire ei saa olla sen esteenä.

Oikean tunnetilan saavuttaakseen hän ottaa hetken itselleen juuri ennen vieraiden saapumista.

”Kun olemme saaneet kaiken valmiiksi, otamme kupillisen kahvia ja lähdemme ulkokannelle katsomaan merta, aurinkoa ja laivan saapumista satamaan. Rauhoitan näin oman itseni ja samanlaisella energialla otan myös vieraat vastaan. Kun olet itse jo positiivisella ja rennolla asenteella, se tarttuu myös vieraisiin.”

LUE MYÖS: Ex-intendentti palasi eläkkeeltä töihin rivimiehistöön risteilylaivan kahvilaan – “Nautin jokaisesta hetkestä”


Kristina Rosenberg

Kokousvastaava, M/S Finlandia, Eckerö Line

Mottosi tiiminvetäjänä?

Kohtele kaikkia niin kuin haluat sinua kohdeltavan. Se kuulostaa kliseeltä, mutta on totuus.

Miten työnantajasi tukee työhyvinvointiasi?

Meillä on sauna, kuntosali, hyvää terveellistä ruokaa, kursseja ja ohjelmia, joiden tarkoituksena on auttaa kaikkia meitä jaksamaan ja voimaan paremmin.

Paras vastapaino työlle?

Kun lähden kymmenen päivän vapaalle, työt eivät jää stressaamaan, sillä tiedän tiimimme hoitavan kaiken. Jos en lähde reissuun, minun aurinkoni ja valoni on kultainen noutaja Aura. En työni takia voi pitää lemmikkiä, mutta vietän lainakoiran kanssa paljon aikaa yhdessä.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi