Kilpailut

Suomen tulikuumin kokki Jonathan Slotte roihuaa ilmiliekeissä – ”Huikea vuosi”

Jonathan Slotte (kesk.) vakuutti suorituksellaan tuomarit, joista kuvassa Pipsa Hurmerinta ja päätuomari Heikki Liekola. KUVA Santeri Stenvall

Vuoden kokiksi valittu Jonathan Slotte tuuletti voittoaan vapautuneesti Helsingin Messukeskuksessa lauantaina. Hän osallistui alan parhaita seulovaan kisaan nyt toista kertaa.

”Olen tosi ylpeä itsestäni! Tämä on ollut huikea vuosi. Pokkasin huhtikuussa PRO-palkinnon, kävin heinäkuussa kumartamassa Palacen toisen Michelin-tähden ja nyt tuli voitto Vuoden kokissa. Nämä kaikki kertovat, että kova työ palkitaan, kun vaan jaksaa painaa”, Jonathan Slotte totesi Avecille tuoreena Vuoden kokkina.

Slotte harjoitteli työpaikkansa Palacen keittiössä tunnollisesti joka sunnuntai ja maanantai, vaikka harjoittelu tuntui puuduttavalta.

”Harjoitteluvaiheessa mitataan, kuinka paljon haluaa voittaa. Tein harjoituksia kelloa vastaan ja hioin komponentteja. Tuntuu, että sen myötä myös arjessa tekeminen muuttui koko ajan paremmaksi”, Slotte sanoo.

Slotten keittiö oli selkeästi kisan paras: hänen assistenttinsa, Perhon kokkiopiskelija Daniel Romi, palkittiin parhaana keittiöassistenttina.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Voitokas keittiö: Vuoden kokki Jonathan Slotte (vas.) ja parhaana keittiöassistenttina palkittu Daniel Romi. KUVA Santeri Stenvall

Soosausoivallus

Jonathan Slotte löi kilpakumppaninsa tasaisella suorituksella, päätuomari Heikki Liekola toteaa.

”Slotten työskentely oli rauhallista. Hän kesti paineen ennakkosuosikin asemasta huolimatta”, Liekola kiittää.

Liekola kiittää vielä erikseen Slotten luottamusta assistenttiinsa Daniel Romiin.

”Ainoana kilpailijana Slotte otti assistentin mukaan ”soosaamaan” tuomaripöytään. Se oli nerokasta, sillä kun kastikkeen annostelijoita oli kaksi, tuomarit saivat nauttia annoksensa lämpimämpinä. Luovaa assistentin käyttöä”, Liekola toteaa.

Päätuomari Liekola on tyytyväinen kilpailussa tehtyihin uudistuksiin. Kilpailijoiden ammattitaitoa haluttiin testata monipuolisesti, ja siinä onnistuttiin. Tosin samalla luotiin unohtumattomia elämyksiä osalle kilpailijoista: kaikki eivät olleet käsitelleet hummeria tai turskaa aiemmin. Ne tulivat vastaan toisen finaalipäivän tehtävissä, ja mielenkiinnon säilyttämiseksi tässä vaiheessa oli myös jaossa iso osa pisteistä. Tässä mielessä voi sanoa, että hummeri ratkaisi kisan Palacen Slotten eduksi – hänellä jos jollakulla oli siitä kokemusta.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Hummeriannos. KUVA Santeri Stenvall
Kuvassa kolme Vuoden kokkia: vasemmalta lukien Heikki Liekola (2014), Jonathan Slotte (2022) ja Mikko Kaukonen (2019). KUVA Santeri Stenvall
Joonas Heino on kokenut kisaaja. Kokemus palkittiin Vuoden tarjoilija -tittelillä. KUVA Santeri Stenvall


Vuoden tarjoilija 2022 Joonas Heino: Kokemus auttoi voittoon

Vuoden tarjoilija Joonas Heino on kisakonkari, joka on valmentanut Perhon kisajoukkuetta monta vuotta.

Pitkän linjan perholaisena Joonas Heino on kerännyt kisakokemusta opiskelijakisoissa jo vuodesta 2007. Hän muun muassa veti kolmen vuoden ajan koulun kilpailujoukkuetta. Omaan toiseen kisakertaansa hän tuli kuitenkin uudesta työpaikasta, Peloton Cycling Eaterysta Helsingin Suvilahdesta.

”Olo on helpottunut, iloinen ja vähän omituinen – en odottanut, että voitto osuisi vielä kohdalle. Tällä kerralla pääsin kilpailumoodiin kunnolla vasta toisena finaalipäivänä. Kun löysin vaihteen, kilpailu oli pelkkää nautintoa!”

Joonas Heinon mielestä kymmenvuotisjuhlan kunniaksi uudistunut kilpailu oli tänä vuonna huomattavasti viimevuotista haastavampi. Nyt mitattiin ammattitaitoa työelämästä.

”Halusimme mukaan myös pitkäkestoisia, painetta tuovia tehtäviä. Fine dining -tehtävä kesti viisi tuntia, niin pitkään piti jaksaa keskittyä fyysisesti ja henkisesti. Mukana oli myös paljon yllätystehtäviä, joista halusimme näyttäviä ja yleisöystävällisiä, kuten samppanjapullon avaaminen sapelilla”, päätuomari Miia Sironen toteaa.

Heinolta sapelin heiluttelu onnistui hienosti, mutta myös osa tarjoilijakilpailijoista joutui turvautumaan Youtubeen saatuaan tietää tehtävästä edeltävänä iltana. Samoin kävi osalle kokeista turskan ja hummerin kanssa.

Heinon palkintoon kuuluu jäsenyys Suomen sommelierit ry:ssä ja semifinaalipaikka seuraavassa Best Sommelier of Finland -kilpailussa. Kisaputki siis jatkuu.

LUE MYÖSVuoden kokki 2022 on Jonathan Slotte – Vuoden tarjoilija on Joonas Heino

LUE MYÖSHelsingin erikoisuus, pyöräilyravintola Peloton haluaa kukoistaa myös Suvilahden festarisesongin ulkopuolella


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi