Vaikuttaja

Suomen paras baarimestari 2023 Jussi Alatalo aloitti ravintolahommat pizzeriasta

Raumalainen Jussi Alatalo, 34, voitti baarimestarien SM-kilpailun, jonka finaali kisattiin Matkamessujen yhteydessä Helsingissä 22. tammikuuta. SM-voitto oli Alatalolle ensimmäinen.

”Tosin nuorten kisoissa olin yksilökilpailun toinen, kun kisasin nuorena kollina 2017.”

Alkujaan järvenpääläinen Alatalo päätyi ravintola-alalle, kun hänen selkänsä ei armeijan jälkeen kestänyt enää varastotöitä. Uusia hommia löytyi paikallisesta Pizza-Pop-ravintolasta, jossa Alatalo työskenteli kassan takana ja pizzakuskina.

”Sain paljon positiivista palautetta asiakaspalveluasenteestani.”

Yhteishaussa 2010 Alatalo pääsi restonomiopintoihin Espoon Laureaan. Silloin myös pizzahommat jäivät. Alatalon opiskelukaveri teki ravintola-alan töitä HR Housen kautta, joten Alatalokin otti firmaan yhteyttä ja tuli valituksi kesätöihin helsinkiläisen ravintola Kappelin terassille kesäksi 2011.

”Se oli ensimmäinen puhtaasti baarialan työni.”

Työ veikin Alatalon mukanaan. Hän keikkaili muun muassa Virgin Oilissa ja Casa Largossa, jonne päätyi lopulta myös vakituiseksi työntekijäksi. Lopulta restonomiopinnot jäivät kesken.

”Duuni rupesi maistumaan ja koulunkäynti sakkaamaan, sillä opintojen viimeinen osuus oli käytännössä tekstintuottamista. Tällaiselle snadisti lukihäiriöiselle nuorelle miehelle se oli vähän liikaa. En kadu kouluun menemistä, sillä en olisi saanut ensimmäisiä Helsingin-rafladuuneja ilman koulukavereiden vinkkejä.”

Casa Largossa työskennellessään Alatalo kuitenkin suoritti Espoon Omniassa baarimestarin erikoisammattitutkinnon ja valmistui 2016.

Karvisen Jaana veti tuolloin linjaa ja houkutteli hakemaan opiskelijaksi. Se oli vuoden aikana työn ohessa suoritettava tutkinto, jossa oli pari lähipäivää kuussa ja rutkasti kotitehtäviä. Siellä opiskeltiin käytännönläheisesti juomien historiaa ja valmistusta, mikä jäi hyvin päähän. Teoriaakin oli, mutta se liittyi konkreettisesti työhön.”

Nyt Alatalo työskentelee raumalaisessa Kapakka 2:ssa.

”Se on olohuonemainen ja tyylikäs iltaravintola aikuisempaan makuun Vanhan Rauman liepeillä.”

Kapakka 2 ei varsinaisesti halua profiloitua cocktailbaariksi, mutta ravintolassa on toki mietitty cocktaillista, joka vaihtuu sesonkien mukaan kolmesta neljään kertaa vuodessa. Juomissa suositaan yksinkertaisia ja puhtaita makuja, ja niihin käytettävät siirapit ja cordialit valmistetaan itse. Alatalon mukaan asiakkaiden mieleen ovat etenkin erilaiset Gin & tonicit sekä hedelmäiset ja marjaisat juomat.

”Asiakkaat tykkäävät aavistuksen makeammista juomista. Oma makupalettini on erilainen kuin keskivertoasiakkaalla, sillä pidän happamammista juomista.”

LUE MYÖS: Suomen paras baarimestari 2023 on Jussi Alatalo! Finaalicocktailissa hauska tarjoilujippo


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker