Kahvilat

Millaista on vaihtaa 20 vuoden jälkeen uuteen ammattiin? Kuopiolainen kahvilayrittäjä kertoo

Minut innosti ravintola-alalle

Äitini teki työuran baarimestarina, ja ravintolamiljöö tuli tutuksi jo lapsena. Äidin opeilla etikettisäännöt, hyvän asiakaspalvelun kulttuuri ja käytöstapojen merkitys iskostuivat mieleen. Alkujaan minusta piti tulla maanviljelijä. Opiskelin agrologiksi, mutta ala ei työllistänyt. Jatkoin tradenomiopintoihin ja opiskeluaikana vastasin iltakahviosta. Lopullisen sysäyksen alalle antoi kaverin pyyntö lähteä tarjoilijaksi Viinijuhlille muutama vuosi sitten. Aloin työskennellä työn ohessa ilta- ja viikonloppukeikkalaisena Kuopion ravintoloissa. Heräsi ajatus, että ehkä voisin tehdä samaa työtä itseäni varten. Ravintola-alan työntekijöiden välillä on käsittämätön yhteys: jokainen kuuluu heti rentoon ja avoimeen porukkaan.

Elämän varrella opittua

Työskentelin taloushallinnon tehtävissä 20 vuotta ennen kuin lähdin yrittäjäkurssille. Silloinen työ oli vastuuseen nähden alipalkattua, mutta yrittäjänä tiedän tasan tarkkaan tekemäni työn arvon ja merkityksen. Yrittäjää enemmän pidän tittelistä tekijä, koska pienen yrityksen omistaja tekee kaikkea pienistä fiksauksista siivoamiseen. Harvassa ovat ravintola- tai kahvilapomot, jotka eivät osallistuisi suorittavaan työhön.

Haen inspiraatiota

Minulla on lennokkaita ajatuksia, mutta tuoreena yrittäjänä olen aika varovainen. Harkitsen tarkkaan vanhan ja toimivan konseptin hienovaraistakaan muutosta, onhan Kaneli-kahvila pyörinyt ennen minua jo 16 vuotta. Olen kolmas yrittäjä samalla liikepaikalla ja konseptilla. Inspiraatiota ja tukea olen saanut tuntemiltani naisyrittäjiltä, Uusyrityskeskukselta ja heidän kauttaan järjestetyiltä kursseilta.

Inspiroin muita

Kahvilani työllistää osa-aikaisesti nuoria. Painotan työntekijöille opiskelua, oman osaamisen kehittämistä ja oman alan etsimisen merkitystä. Pyrin olemaan alaisilleni reilu ja avoin, opetan esimerkillä ja kerron työelämän kirjoittamattomista pelisäännöistä.

Ihailen

Ihailen jokaista, joka on ponnistanut omin voimin yrittäjäksi ja rakentanut jotain kestävää. Oppia kahvila-alalle voi ammentaa myös muiden alojen osaajilta ja yrittäjiltä.

Viiden vuoden kuluttua

Viiden vuoden kuluttua voin todeta, että olen kasvanut kahvila-alan ammattilaisena ja asiantuntijana. Käytän kokemustani ja osaamistani laajemmin, ehkä laajentaen nykyistä toimintaa. Aina pitää haaveilla ja suunnitella. Jos ja kun tilaisuus koittaa, siihen uskaltaa tarttua empimättä.


Johanna Ovaskainen

 • 46 vuotta
 • Kuopio
 • Koulutus Agrologi (amk), tradenomi (amk)
 • Aiempi työkokemus Taloushallinnon tehtävät

LUE MYÖS: Tehdasduunari vaihtoi alaa ja on nyt viinibaarin ravintolapäällikkö: “Parasta ovat ihmiset”

LUE MYÖS: Ex-intendentti palasi eläkkeeltä töihin rivimiehistöön risteilylaivan kahvilaan – “Nautin jokaisesta hetkestä”


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi