Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ravintolaelämyksiä ei olisi ilman alan ammattilaisia, ja he ansaitsisivat työstään kunnon korvauksen

Vaikka innokkaana ruokaharrastajana rakastan ruoanlaittoa ja nautin hyvästä ruoasta kotonakin, en voisi kuvitella elämää ilman ravintoloita. Itselläni kokin koulutusta ei ole, joten ravintolassa käydessäni nautin täysin siemauksin siitä, että ammattilainen on tehnyt minulle annoksen, jota en osaisi itse kotioloissa valmistaa.

Ravintolassa lautaselleen saa raaka-aineita, joita ei lähimarketista edes löydy. Näin syksyisin monissa ravintoloissa herkutellaan riistalla. Kotikeittiöön sitä on hankalampi hankkia, ellei lähipiiriin satu kuulumaan metsästäjää. Ravintoloilla kontakteja löytyy, ja aina on vaihtoehtona metsästää itse. Näin tekee Nokan ravintoloitsija Ari Ruoho, jonka kanssa pääsimme juuri ilmestyneessä Aromissa lintujahtiin.

Ravintolaelämysten luominen vaatii ammattitaitoista henkilökuntaa, ja siitä on alalla pula. Palkkataso ei vastaa työn vaativuutta, ja moni on päätynyt vaihtamaan alaa. MaRan ja Pamin asiantuntijat pohtivat erilaisten palkkamallien mahdollisuuksia. Onhan palkan oltava sillä tasolla, että se riittää elämiseen, oli työpaikka sitten huippuravintolassa, koulun ruokalassa tai huoltoaseman keittiössä.

Me Aromissa ja Avecmediassa teemme sisältöjä ravintola-alan ammattilaisille ja kirjoitamme aiheista, jotka puhuttelevat alaa ja sen työntekijöitä. Jotta voisimme palvella lukijoitamme entistäkin paremmin, teemme parhaillaan lukijatutkimusta Aromi-lehden tuoreimmasta numerosta 8/2023. Olisi hienoa, jos käyttäisit hetken päivästäsi ja kertoisit meille, millaista lehteä juuri sinä haluaisit lukea.

Kaikkien vastaajien kesken arvotaan Bio Rex Cinemasin leffalippuja. Vastaamalla kyselyyn saat myös ilmaislinkin uusimman Aromin näköislehteen, jos sinulla ei lehteä vielä ole.

Osallistu ja voita: Aromin lukijatutkimus 2023


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi