Verotus

Hallitus on korottamassa Suomen alkoholiverotusta

Valtiovarainministeriö esittää luonnoksessaan hallituksen esitykseksi, että alkoholijuomien valmisteverotusta korotettaisiin keskimäärin noin kahdella prosentilla.

Väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta kiristettäisiin ja oluen verotusta kevennettäisiin.

Viinin ja muiden käymisteitse valmistettujen juomien (alkoholia yli 5,5 %) veroa korotettaisiin keskimäärin noin 8,3 prosentilla.

Välituotteiden (esimerkiksi vermutin kaltaiset väkevöidyt viinit) veroa korotettaisiin keskimäärin noin 12,7 prosentilla.

Viinojen, muiden väkevien juomien, long drink -juomien ja muiden etyylialkoholipohjaisten juomasekoitusten veroa korotettaisiin keskimäärin 8,8 prosentilla.

Oluen veroa alennettaisiin noin 4,9 prosentilla. Alle 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävän oluen veroa ei alennettaisi, sillä vähäalkoholisimpien oluiden vero on jo nykyisellään matalampi kuin alkoholittomista juomista kannettava virvoitusjuomavero.

Keskimäärin alkoholijuomien valmisteverotus kiristyisi noin kahdella prosentilla.

Veromuutosten seurauksena alkoholijuomien hintojen arvioidaan nousevan kokonaisuudessaan keskimäärin vajaan prosentin.

Enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien etyylialkoholipohjaisten juomien tai enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien viinien ja muiden käymisteitse valmistettujen juomien veroa ei korotettaisi. 

Valtiovarainministeriö pyytää muutoksista lausuntoja.

LUE MYÖS: Näkökulma: 8-prosenttiset alkoholijuomat kauppoihin? Tätä se tarkoittaisi ravintoloille


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi