Kilpailut

Lapin drinkkimestarin uuden spin off -kisan voitti Janne Mattila

Janne Mattilan ensimmäisen kisapäivän vodkapohjainen cocktail Suon kutsu maistui lakalle ja maarianheinälle. KUVA Anniina Kumara


Sallalainen baarimestari Janne Mattila voitti uuden kaksipäiväisen cocktailkilpailun Rovaniemellä elokuun viimeisenä viikonloppuna. Toiseksi sijoittui Milja Reijonen Leviltä ja kolmanneksi Samu Paulin Rovaniemeltä.

Helmikuussa järjestetyn Levi GP -cocktailkilpailun eli Lapin drinkkimestarin 20:nnen vuoden lisäkilpailu järjestettiin spin off-hengessä Santa’s Hotel Santa Clausin tiloissa.

Kilpailuun lähetettiin kaksitoista reseptiä, ja finaaliin osallistui kymmenen kilpailijaa eri puolilta Lappia. Edustettuna olivat perinteiset Levi ja Rovaniemi, mutta kilpailijoiden työpaikkoja löytyi myös Saariselältä, Kilpisjärveltä ja Sallasta.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa tehtävänä oli luoda Finlandia-vodkasta pohjoisen makuinen juoma. Cocktailista tuli valmistaa myös alkoholiton versio.

Toisen kisapäivän superfinaaliin selviytyi kahdeksan kilpailijaa. Kullekin arvottiin marja, joka kilpailijoiden piti parittaa Kyrön ruisviskin kanssa. Ykköspäivältä ylijääneet raaka-aineet saivat mahdollisuuden vielä superfinaalissa, kun kilpailijat saivat valita täydennykset cocktailresepteihinsä hävikkibuffetista.

Janne Mattila (Papana Pupi ja Ravintola Kiela) kiri voittoon Raspberry Rye Rye -nimisellä cocktaililla. Baarimestaritutkinnon Rovaniemellä vuonna 2022 suorittanut Mattila yhdistää mielellään klassikkococktailit paikallisiin makuihin, sekä suosii baarimestarina lähituotteita ja paikallisia raaka-aineita.

“Vadelman noustessa arvontacoolerista olo oli helpottunut, kyseessä oli tuttu raaka-aine. Siitä alkoi ajatustyö, miten saan viskin ja vadelman toimimaan yhdessä. Tosi hyvä fiilis, kisan jälkeinen aika meni hieman sumussa. Ei sitä ihan heti tajunnut että voitto tuli”, Mattila kertaa tunnelmia.

Pääpalkintona oli matka Bar Convent Berliniin kouluttautumaan Anora-alkoholibränditalon matkassa. Raspberry Rye Ryen myötä Mattila voitti myös Kyrö-päivän, ja pokkasi matkan Isoonkyröön viskitislausta oppimaan.

Kilpailuun oli mahdollista saada ennakkoon muutama piste kaupallisuudesta nostamalla kisajuoma esimerkiksi juomalistalle tai luomalla sille kampanja. Lisäksi molempien päivien suoritukset otettiin huomioon pisteidenlaskussa. Sunnuntain parhaana palkittiin kesän Aanaar-ravintolassa vaikuttanut ja ravintola Kekäleen Beverage Managerina vastikään aloittanut Milja Reijonen Vastaa mulle -juomallaan (koivu, Finlandia Cucumber & mint ja salmiakki-jäkälä).

Janne Mattilan Raspberry Rye Rye -cocktail. KUVA Anniina Kumara

Uusia kasvoja

Kisaa järjestävä Suomen baarimestarien yhdistyksen paikallisosasto FBSK Lappi sai keväällä uudet tekijät, kun johtokuntaan valittiin uusia jäseniä ja puheenjohtajana toimiva tapahtumatuottaja-baarimestari Anniina Kumara otti kisajärjestelyistä tuotantovastuun.

“Totta kai jännitti lähteä uudistamaan perinteikästä, hienomaineista kisaa ja aloittaa homma juhlavuonna rytinällä, vaihtamalla kisapaikkakuntaa ja ajankohtaa. Uskon kuitenkin pienen ravistelun tekevän hyvää ja kisan löytäneen uusia osallistujia, kannattajia ja katsojia. Upean tiimin ansiosta järjestelyt sujuivat mutkattomasti myös etänä, ja tämän kokemuksen pohjalta on innostavaa lähteä suunnittelemaan jälleen seuraavaa Levi GP:tä sekä myös ensi keväänä Lapissa järjestettäviä cocktailin SM-karsintoja. Etenkin, kun niin moni innostui nyt kertomaan halukkuudestaan lähteä mukaan toimintaan – Lapin baarimestariyhteisö on mahtava.”

Kilpailun lisäksi tapahtuman ohjelmassa oli koulutuksia ja myös kisan perustajan Juha Yli-Rahnaston historiikki.

“Kisa syntyi alkujaan tarpeesta näyttää Etelä-Suomelle, että Lapissa osataan. Kisassa on huikea fiilis, ja odotan tulevilta vuosilta paljon. Lupaa hyvää, koska ensikertalaisia tässä kisassa oli useita”, Yli-Rahnasto toteaa.

LUE MYÖS: Anniina Kumara on ravintola-alan moniosaaja, jonka urapolku on vienyt kukkakaupasta festarimestariksi

Janne Mattila korjasi potin. KUVA Anniina Kumara


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker