Vastuullisuus

Maailman parhaan baarimestarin titteliä tavoitteleva Liisa Lindroos aikoo puhua finaalissa Itämeren puolesta

Liisa Lindroos on rakkohaurun sanansaattaja. KUVA Fernando López Durand

Maailman parhaan baarimestarin titteliä tavoitteleva Liisa Lindroos, 27, aikoo kohdistaa kisasuorituksessaan huomiota Itämeren tilanteeseen. Lindroos edustaa Suomea baarimestarien World Class -kisan finaalissa Australiassa syyskuussa.

Lindroos hyödyntää kisasuorituksessaan Itämeren uhanalaista rakkohaurua, entiseltä nimeltään rakkolevä. Rakkohauru tarjoaa ravintoa ja elinympäristöjä monille muille Itämeren lajeille.

World Class -finalistit pääsevät näyttämään taitonsa erilaisissa tehtävissä, joissa tuomaristo arvioi esimerkiksi suoritusten ekologisuutta, tekniikkaa, tuotetietoutta ja luovuutta. Tämän vuoden kisassa yhtenä tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa juoma, jolla on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. 

”Tästä inspiroituneena aion käyttää yhdessä kisatehtävässä rakkolevää, joka on sekä vastuullinen että trendikäs valinta juoman ainesosaksi. Haluan tuoda kilpailussa esiin Itämeren hyvinvoinnin tärkeyttä ja hakea kansainvälistä huomiota sille, miten suuri merkitys rakkolevällä ja sen lisäämisellä vesistössä on Itämeren koko ekosysteemille. Rakkolevä sisältää paljon mineraaleja ja esimerkiksi jodia, mutta sitä ei valitettavasti hyödynnetä riittävästi. Jos kysyntä kasvaisi, rakkolevän viljely Itämeressä voisi lisääntyä tulevaisuudessa. Tällöin pystyisimme tukemaan Itämeren ekosysteemiä ja auttamaan sitä voimaan paremmin”, Liisa Lindroos kertoo.

Rakkohaurudrinkkiä voi maistaa Suomessakin. Lindroos on mukana baarimestareista koostuvan Bartenders of the Baltic Sea -ryhmän kampanjassa, joka järjestetään 15.8.–15.9.2022 Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Mukana on 15 cocktailbaaria.

”Näissä baareissa pääsee kokeilemaan, miltä rakkolevästä tehty drinkki maistuu. Jokainen kampanjassa mukana oleva baari luo oman Itämerijuomansa. Rakkolevä raaka-aineena on vehreä ja merellinen ilman kalamaisuutta. Omassa juomassani käytän rakkolevää raikkaan soodan muodossa tillin ja piparjuuren kanssa.”, Lindroos sanoo.

Kampanjan aikana, 25. elokuuta, vietetään kansainvälistä Itämeripäivää.

LUE MYÖS: Mitä vastuullinen baari myy? Ja miten kertoa vastuullisuudesta asiakkaalle – ilman moraaliposeeraamista?

LUE MYÖS: ”Shotti kylkeen?” on väsynyttä – baarimestari Liisa Lindroos ei hae työssään pikavoittoja

Baarimestarikilpailu World Class

 • Finaali järjestetään Sydneyssä 12.–15.9.2022.
 • Finaalissa 50 kilpailijaa. Hakijoita yli kymmenentuhatta eri puolilta maailmaa. Ennen finaalia järjestettiin maakohtaisia ja maanosien karsintoja.
 • Järjestetty vuodesta 2009 alkaen.
 • Suomesta ollut edustaja kisassa mukana vuodesta 2017.
 • Baarimestariala on miesvaltainen, mikä näkyy myös World Class -kilpailussa: selkeä vähemmistö on naisia.
 • Kilpailun järjestää Diageo, joka on kansainvälinen alkoholiyhtiö.
Rakkohaurukasvustot tarjoavat suojaa ja ravintoa lukuisille selkärangattomille sekä lisääntymispaikan useille kalalajeille. Hyvinvoiva rakkohaurukasvusto kertoo merialueen voivan hyvin. KUVA Fernando López Durand


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker