Viini

Roseen kausi on nyt – tässä viinituomarin 5 suositusta hellekesään

Roseeviinien suosio on noussut räjähdysmäisesti, ja valmistuksen laatuun on panostettu viime vuosina yhä enemmän. Roseeviinin arviointikulttuuri on kuitenkin verrattain tuore. Viinikilpailuissa roseeviinien joukosta löytyy varmoja valintoja, kun tekniset ominaisuudet ovat riittävän laadukkaat. Joukosta nousee usein muutama rosee selkeästi yli muiden, mutta mukana on yhä harvemmin viallisia tai muuten erittäin vaatimattomia viinejä.

Tuomaroin maaliskuussa järjestetyssä roseekilpailussa Espanjan Valladolidissa. Concours Mondial de Bruxelles Rose Wine Session 2022 -kilpailu oli kohdennettu ainoastaan roseeviineille kuivista makeisiin sekä kuplivista kuplattomiin. Mukana sessiossa oli yli tuhat roseviiniä 30 maasta. Niitä arvioi 60 tuomaria 25 maasta. 

Klassisimmat roseet löytyvät Euroopan perinteikkäistä viinimaista, kuten Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta, tunnetuimpina alueina Provence, Loiren Anjou ja Rhônen Tavel. Ne toimivat myös usein jonkinlaisina referensseinä. Näiden rinnalle on alkanut nousta moderneja vaihtoehtoja eri puolilta viinimaailmaa. Erityisesti sellaisilta alueilta tai rypäleistä, jotka eivät välttämättä ole niittäneet erityisesti mainetta mutta roseeversioina nostavat itsensä uuteen arvoon.

Parhaat roseeviinit terassikesään 2022

1. Gorgo Bardolino Chiaretto Biologico 2021
Veneto, Italia
Rypäleet: Corvina, Molinara ja Rondinella
Alko 12,34 e

Mitä tapahtuukaan, kun Bardolinon perinteisten rypäleiden kuorista otetaan mukaan vain kaunis väri ja se muuttuu Chiaretto-roseeksi? Viinin elämä ja identiteetti muuttuvat elegantiksi ja huomattavasti vivahteikkaammaksi. Monikäyttöinen rosee runsaalle salaattipöydälle tai sellaisenaan. 

2. Txomin Etxaniz Txakoli Rose 2020
Baskimaa, Espanja
Rypäleet: Hondarrabi Zuri ja Hondarrabi Beltza,
Alko 14,98 e

Kun kaipaat roseeviiniltä ryhdikästä hapokkuutta, Espanjan Baskimaan roseet tarjoavat juuri sitä. Hondarrabi-rypäleiden (Zuri valkoinen ja Beltza punainen) hapot kantavat tyylikkäästi sen raikasta hedelmää. Soveltuu erinomaisesti aperitiiviksi ja monille mereneläville ravuista simpukoihin.

3. The Pawn Wine Co El Desperado Rosé 2020
Adelaide Hills, Australia
Rypäleet: Sangiovese ja Tempranillo
Alko 14,99 e

Australian viinikentällä voidaan hassutella tyyliin, jota vanhassa maailmassa saatetaan järkytyksellä kavahtaa. Ken voi sekoittaa keskenään Sangiovesea ja Tempranilloa, kysyttäisiin. Kuriositeetti mutta miksipä ei, kun lopputulos on maukas. Monipuolinen kumppani esimerkiksi grillatuille kasvis-, kala- ja kanaruoille. 

4. Domaine de l’Idylle Rosé 2020
Savoie, Ranska
Rypäleet: Gamay ja Mondese
Alko 15,90 e

Savoien alue Ranskan Alpeilla on jäänyt viinimaailmassa jokseenkin etäiseksi, mutta tämä viini on yksi syy tutustua siihen paremmin. Nimensä mukaisesti herkkä idyllisyys johdattelee viiniä, aromeinaan punaisia marjoja ja mausteista kukkaisuutta. Parhaimmillaan raikkaiden salaattien ja miedompien juustojen kera.

5. Tenuta delle Terre Nere Rosato 2018
Sisilia, Italia
Rypäle Nerello Mascalese
Alko 24,98 e

Vulkaanisen Etna-vuoren ympäristöstä Sisiliasta tulee nykyään monia loistoviinejä. Huipputuottajan rosee on peräisin Nerello Mascalese -rypäleestä, josta saadaan myös kauniin silkkisiä punaviinejä. Tämä eloisan tyylikäs rosee toimii erinomaisesti myös hienovaraisten ruokien seurana.

Veli-Antti Koivuranta kuvattuna Mundus Vini -kilpailussa helmikuussa. KUVA Ad Lumina
Kesällä maistuu roseeviini. KUVA Istock


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker