Viini

Sauvignon blancilla on köppöinen maine – uskalla suositella sitä, teet asiakkaalle palveluksen

Sauvignon blanc on usein ravintolan ja baarin talon valkoviini, jonka laatu ei aina ole kohdallaan. Näiden kokemusten vuoksi moni asiakas ei innostu, kun hänelle suositellaan sauvignon blancia. Ja jää paljosta paitsi.

Uusi-Seelanti tunnetaan huikeita sauvignon blanceja tuottavana maana. Uuden-Seelannin sauvignonit ovat perinteisesti tyyliltään keveitä, aromikkaita ja hapokkaita, trooppisten hedelmien, kuten passionhedelmän, aromeilla sävytettyjä viinejä. Pienen Rapauran kylässä sijaitsevan Rimaperen viinitilan johtaja Anne Escalle kiteyttää, miten nämä viinit eroavat Ranskan sauvignon blanceista.

”Ranskalaiset sauvignon blancit ovat kevyempiä ja matalahappoisempia Uuden-Seelannin sauvignon blanceihin verrattuna.”

Rimaperen viinitilan työntekijöitä
Rimaperen viinitilan työntekijöitä sauvignon blanc -palstan vierellä. Vasemmalta Jamie Jenkins, Jeff Clarke, Anne Escalle, Kurt Robinson ja Claire Doc. KUVA Rimapere Vineyards

Tarina myy

Kun asiakkaan haluaa vakuuttaa Uuden-Seelannin viinin ihanuudesta, maussa kannattaa korostaa niiden monimuotoisuutta. Escalle vinkkaa, että trooppisten hedelmien ja sitruunan hapokkuuden lisäksi viineistä voi löytää elegantteja, kevyitä makuja sekä pehmeää suutuntumaa.

Uuden-Seelannin viineistä esimerkiksi Villa Maria Estaten sauvignon blanceilla on helppo hurmata asiakas, etenkin kun viinityylin ja alkuperämaan tarinat ovat hallussa.

”Jos haluaa suositella suomalaisille eksoottisen ja kaukaisen Uuden-Seelannin sauvignon blanceja, alleviivaisin, että ne tulevat koskemattomasta ja erikoisesta maailmankolkasta. Uuden-Seelannin luonto on henkeäsalpaava ja maaperä täydellinen rypäleiden ja hedelmien kasvattamiseen”, Villa Maria Estaten brändijohtaja Yann Aguilhon kertoo.

Alun perin ranskalainen Aguilhon vetää perheomisteisen Villa Maria Estate -viinikellarin toimintaa. Nimenomaan sauvignon blancistaan tunnettu tila sijaitsee Marlborough’n viinialueella. Myös Rimaperen ja Clos Henrin viinitilat sijaitsevat samalla viinialueella. Muita tunnettuja Uuden-Seelannin viinialueita ovat esimerkiksi Waiparan laakso, Hawke’s Bay ja Nelson.

Kierrekorkki

Blenheimin kylässä sijaitseva Clos Henri tuottaa luomusertifioituja ja biodynaamisesti viljeltyjä viinejä. Myös Rimapere, maorin kielestä käännettynä ’Five Arrows’, viljelee luomua kestävän maatalouden keinoin.

Mikä sitten tekee sauvignon blancista erityisen – mikä on sen erityispiirre?

”Parasta näissä viineissä on se, että niitä ei tarvitse ikäännyttää. Ne ovat parhaimmillaan nuorina, jolloin niiden makuprofiili on tuore ja hedelmäinen”, Aguilhon kertoo.

Uuden-Seelannin sauvignon-pullot suljetaankin yleensä kierrekorkilla, koska kypsyttämistä ei tarvita. Vuonna 1962 perustettu Villa Maria Estate on maailman ensimmäinen tila, joka vaihtoi kaikkiin viinipulloihinsa kierrekorkit. Kierrekorkkien avulla voidaan myös taata viinin laatu pitkillä kuljetusmatkoilla merten yli.

Villa Maria Estate
Villa Maria Estaten viinitila Marlborough’ssa. KUVA Villa Maria Estate

Minkä ruuan kanssa sauvignon blanc sopii?

Aguilhonin mukaan Uuden-Seelannin sauvignon blancit erottaa muista viinin tasalaatuisuus. Uusi-Seelanti tunnetaankin uutena viinimaana, joka on saanut viime vuosikymmenien aikana nostetta sauvignon blancien ansiosta. Rimaperen Escalle alleviivaa, että Uuden-Seelannin sauvignon blancit ovat korkealaatuisia ja niiden erojen myötä viineistä voi löytää sopivan tuotteen aperitiivista ruokaviiniksi.

Uuden-Seelannin sauvignon blancit ovat helppoja tarjottavia ja toimivat erityisesti vähärasvaisten kalaruokien ja merenelävien pa­rina hapokkuuden ja aromikkuuden vuoksi. Rimaperen Escalle ja Clos Henrin Lara Campbell ohjeistavat, miten viinit kannattaa parittaa.

”Vihreät kasvikset, kuten grillattu parsa, kesäkurpitsa ja muhennetut vihreät pavut, toimivat erittäin hyvin. Sauvignon blanc sopii yhteen myös yrttisten makujen kanssa, joten thaimaalaisia tai vietnamilaisia vaikutteita sisältävät kasvisruuat toimivat sen kanssa erinomaisesti.”

Campbell lisää, että mikäli tarjoilet kuplivaa sauvignon blancia, lähesty makupareja kevyesti.

”Kupliva sauvignon blanc sopii hyvin aperitiiviksi kevyille alkupaloille, kuten artisokkadipille, kreikkalaiselle salaatille ja sushille.”

Escalle neuvoo pohtimaan sauvignon blancin kanssa sopivia ruokapareja erilaisten makujen kautta.

”Jos valitset hapokkaan ja raikkaan hedelmäisen sauvignon blancin, tarjoile se tuoreiden ruokien, kuten tomaattien, ostereiden ja merenelävien, kanssa. Jos taas kaadat viinilasiin maultaan kehittyneempää ja kalliimpaa sauvignonia, parita se kypsytetyn juuston, sienten, valkoisen lihan tai kampasimpukoiden kanssa.”

LUE MYÖS: Näin rakennat toimivan roseeviinilistan

LUE MYÖS: Roseen kausi on nyt – tässä viinituomarin 5 suositusta hellekesään


Näin tunnistat laadukkaan sauvignon blancin

 1. Laadukkaat sauvignon blancit ovat aromikkaita, parfyymisiä ja kompleksisia, mutta samalla keveitä ja elegantteja. Voit löytää mausta parfyymisiä kukkia, limen kuorta, pinkkiä greippiä ja mantelia.
 2. Bulkkiviinit ovat maultaan vahvempia, kovempia ja nopeampia. Niiden nuorekas sitruksinen hapokkuus saattaa ampua yli.
 3. Viinin valmistusprosessi korreloi laatuun. Yhden tilan viinit ovat useimmiten laadukkaampia sekoitusten sijaan. Yhden tilan viinin erottamisessa on nähty vaivaa ja usein viinintekijät keskittyvät alueen maaperän ja erikoisuuden kommunikointiin kehittyneiden makujen kautta.

Parhaat ruokaparit

 • Perunasalaatti. Tillillä maustettu uusista perunoista tehty perunasalaatti ja trooppisten hedelmien ja sitruunan makuinen sauvignon blanc.
 • Kalatacot. Meksikolaiset kalatacot ja elegantti, kehittyneempi ja pehmeämpi sauvignon blanc.
 • Vuohenjuusto. Tuoreet juustot, kuten vuohenjuusto, ja aromikas yhden palstan viini.

Hyvää helteellä

 • Tarjoile sauvignon blanc tulppaanin mallisesta, pienehköstä, suljetusta viinilasista. Näin viinin aromit pysyvät lasin sisällä.
 • Viinin ei tarvitse olla jääkylmää, noin 10–12-asteinen sauvignon blanc on raikas nautittava. Hellesäällä viini kannattaa jäähdyttää viileämmäksi.
 • Harkitse, sopiiko ravintolassasi tarjoilla viinin kanssa paahtavalla helteellä jääpala – tai vaikka jäädytettyjä rypäleitä. Älä stressaa liikaa tarjoilusta, asiakkaatkin ottavat kesällä rennosti.

 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker