MAINOS

Takana kaikkien aikojen tapahtumakesä – ja tahti jatkuu messuilla ja yritystapahtumissa

Creative Technologyn (CT) tapahtumakesä oli historian kiireisin. Tapahtumatekniikan edelläkävijä oli kesän aikana mukana toteuttamassa teknisiä ratkaisuja yli 200 tapahtumassa. CT Finlandin toimitusjohtaja Jarno Uusitalo kertoo, mitä kaikkea 150 tapahtumatekniikka-ammattilaisen kesään kuului.

Käytännössä kaikki isot konsertit ja monen vuoden urheilutapahtumat toteutuivat vihdoin tänä vuonna. CT oli mukana tekemässä lukuisia koronavuosilta siirtyneitä tapahtumia, kuten Olympiastadionin suurkonsertteja, jotka oli suunniteltu alun perin vuodelle 2020.

”Tänä kesänä on tapahtunut tosi paljon: Olemme päässeet tekemään taas todella paljon hienoja keikkoja, investoimaan uuteen kalustoon ja rekrytoimaan uusia tekijöitä. Samaan aikaan olemme saaneet takaisin vanhoja tekijöitä ja voineet vakinaistaa freelancereita. Oli hienoa päästä koronarajoitusten jälkeen livetapahtumien pariin”, CT Finlandin toimitusjohtaja Jarno Uusitalo iloitsee.

Kesä 2022 oli kiireinen tapahtuma-alalla myös globaalisti, Uusitalo kertoo.

”Muualla Euroopassa pätee sama kuin Suomessa: oli aiemmilta vuosilta siirtyneitä tapahtumia ja artistit lähtivät kiertueille ensi kertaa pariin vuoteen.”

Tapahtuma-alan avautuminen on mahdollistanut investoinnit kasvavaan markkinaan.

”Olemme investoineet tänä vuonna huomattavasti tekniseen laitteistoon, jonka johdosta pystymme toteuttamaan entistä isompia ja näyttävämpiä tapahtumia. Toteutamme ylpeänä Suomessa maailmanluokan tapahtumia.”

Tapahtumajärjestämistä Olympiastadionilla. KUVA Creative Technology

Valtava ammattilaisten koneisto

CT Finland työllisti kesäkuun alusta elokuun loppuun projekteissaan satoja henkilöitä tapahtumatekniikan eri osa-alueilla, kuten ääni-, valo-, kamera- ja videotekniikan sekä tapahtumien lavarakenteiden parissa.

Havainnollistaakseen CT:n työn luonnetta toimitusjohtaja Jarno Uusitalo kertoo, millaisia voivat olla kiireisen päivän tekniikkamäärät. Yksi kesän kiireisimmistä ajankohdista oli heinäkuun alussa, jolloin CT toimitti samanaikaisesti teknisiä ratkaisuja muun muassa Olympiastadionille, Puistobluesiin ja Tuska-festivaalille:

 • 644 d&b:n kaiutinta
 • 1 671 palaa ROE LED -näyttöä
 • 743 valaisinta
 • 228 moottoria
 • 1 318 metriä trussia

”Tuotantojen parissa työskenteli pelkästään tänä tapahtumaviikonloppuna satoja ammattitaitoista teknikkoja”, Uusitalo kertoo.

Myös Flow Festivalin tuotannossa CT:n toimittaman laitteiston määrä oli huomattava. Suvilahteen kuljetettiin teknistä kalustoa 12 rekallisen verran, muun muassa 335 kaiutinta, 1560 LED-palaa ja lähes 400 valaisinta.

Mitä vaaditaan tällaisten tuotantojen hoitamiseen, millainen firma onnistuu luomaan tekniset puitteet kaikkien aikojen tapahtumakesään?

CT on osa kansainvälistä NEP Groupia. Suomessa aiemmin markkinaa johtanut Bright yhdistyi Creative Technologyn kanssa. Se vaihtoi nimensä Creative Technology Finlandiksi vuoden 2021 lopussa ja on nyt osa Euroopan suurinta tapahtumatekniikan taloa. Vaikka isot konsertit, festivaalit ja TV-tuotannot ovat näkyvin osa CT:n työtä, liikevaihdosta ne muodostavat noin kolmanneksen.

Creative Technology Finlandin toimitusjohtaja Jarno Uusitalo. KUVA Creative Technology

CT:n kesän täyttivät festivaalit, konsertit ja TV-tuotannot. Jo varhain keväällä CT:lle tärkeät  yritystapahtumat osoittivat piristymisen merkkejä. Tämä antoi vahvaa signaalia siitä, että syksy tulee olemaan kiireinen myös yritystapahtumien parissa.

Syksy tuo mukanaan yritystapahtumat

”Kevät toi yritystapahtumat vahvasti takaisin. Rajoitusten poistuttua toteutimme nopeallakin aikataululla sekä yritysten sisäisiä, että asiakkaille suunnattuja tapahtumia. Sama jatkuu: Nyt on selvä tarve kohdata ja järjestää tapahtumia”, Uusitalo kertoo.

Yritysasiakkaiden tapahtumiin CT toteuttaa teknisiä ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin, muun muassa osavuosikatsauksiin, yhtiökokouksiin, tuotelanseerauksiin, messuihin ja henkilöstöjuhliin.

”Me teemme kaikkea: yritystapahtumia, messuja, festivaaleja, konsertteja ja tv-ohjelmien teknisiä ratkaisuja. Korona-aikana tutuksi tulleita verkkotapahtumia tehdään yhä livetapahtumien ohessa, ja tämä korostuu yritystapahtumissa”, Uusitalo kertoo.

Uusitalo huomauttaa, että virtuaali- ja hybriditapahtumien kysyntä on ollut kovassa kasvussa. Hän uskoo virtuaalitapahtumien tulleen pysyvästi livetapahtumien oheen. Tämä helpottaa etenkin globaalien yritysten tapahtumien järjestelyissä.

Flow Festival. KUVA Konstantin Kondrukhov

Kaikki yhdestä talosta

CT on kokonaisvaltainen tapahtumatekniikan yritys, jonka palveluihin kuuluu kaikki aina lavarakenteista teknisiin kokonaisuuksiin asti. Muun muassa lavat, ripustukset, videotekniikka, kamerat, videoscreenit, projektorit, serverit, valot, äänentoisto, savukoneet ja efektit löytyvät CT:ltä talon sisältä.

”Huippuluokan tekniikan ohella CT:n tärkein myyntiartikkeli on ammattimainen henkilökunta ja luotettava palvelu. Yksi vahvuutemme on oma suunnitteluosastomme Visual45. Toimitamme kokonaisuuden aina visuaalisesta suunnittelusta sisällöntuotantoon ja teknisestä piirtämisestä itse tekniseen toteutukseen”, Uusitalo kertoo.

Hän antaa esimerkin: CT:n visuaalisen suunnittelun yksikkö Visual45 oli alusta lähtien mukana suunnittelemassa Sunrise Avenuen jäähyväiskiertueen showta yhdessä artistin kanssa.

Tapahtumissa sisältö on keskiössä.

”Tapahtuman avainroolissa on sisältö, jonka ympärille tilaisuuden esitystekniikka räätälöidään vastaamaan kyseisen tuotannon tarpeita. Taustalla on kokonaispalvelu, johon kuuluu suunnittelu, sisällöntuotanto ja tekninen toteutus. Tärkein voimavaramme ovat ihmiset ja heidän ammattitaitonsa. Maailmanluokan kaluston ja ammattilaisista koostuvan henkilökunnan yhdistelmästä syntyy täydellinen lopputulos, tapahtuma, joka takaa katsojille unohtumattoman elämyksen. Meiltä saa kokonaisuuden, ja vastaamme työn jäljestä”, Uusitalo summaa.

Hän näkee tapahtuma-alan olevan kovassa nosteessa koronan jälkeen.

”Olemme käyttäneet pandemia-ajan hyödyksi; on koulutettu henkilökuntaa ja kehitetty kalustoa. Olemme valmiita tekemään entistä isommin ja laadukkaammin tapahtumia. Tapahtumakesä oli tosi kiireinen, ja sama jatkuu messuilla ja yritystapahtumissa. On hienoa olla takaisin vanhalla kasvu-uralla!”

https://www.ct-group.com/fi/fi/


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi
  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker
  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento