Ravintolat

Hans Välimäki avaa kaksi uutta ravintolaa Helsinkiin: tasokasta brittipubiruokaa ja italialainen ”bistro”

Helsingin keskustaan avataan syyskuussa italialaistyylinen Bistro Gina ja myöhemmin syksyllä Britteinsaarilta ammentava gastropub The Rook, Ministry of Horns and Fins. Molempien ravintoloiden taustalla ovat keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas tiimeineen.

Korkeavuorenkadulle avattavan Bistro Ginan sisarravintola on Kluuvikadun Bistro Bardot, ja molempien taustalla vaikuttaa sama nelikko Hans Välimäki, Arto Rastas, Miika Lönn ja Maria Von Graevenitz-Välimäki.

Bistro Gina tulee panostamaan yksinkertaiseen ja laadukkaaseen italialaiseen ruokaan, huolella valittuihin viineihin ja hyvään palveluun, kertoo Hans Välimäki. Ravintolaan tulee baari, jossa voi ruokailla.

“Olemme ystävien kanssa todenneet parhaiden italialaisten ravintoloiden usein sijaitsevan Italian ulkopuolella. Tavoitteenamme onkin avata yksi parhaista italialaisista tänne Helsingin Korkeavuorenkadulle. Bistro Ginan esikuvia ovat ikoniset italialaiset ravintolat. Näille tunnusomaista ovat ensiluokkainen ruoka, juoma ja palvelu, ilmapiiristä ja sisustuksesta tinkimättä. Tällaista kokonaisuutta lähdemme Ginassakin tavoittelemaan”, Välimäki sanoo.

”Lisäksi nimessä on harkittu dilemma. Italiassahan ei sinällään bistro-sanaa yleisemmin käytetä, vaan sen sijaan käytetään osteriaa (viinibaari), trattoria-sanaa tai ristorantea. Emme halunneet maalata itseämme nurkkaan, joten koimme, että ’Italian Bistro’ antaa enemmän osviittaa siitä mitä tulemme jatkossa Ginassa asiakkaillemme esittelemään.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Maria Von Graevenitz-Välimäki ja Hans Välimäki. KUVA Le Fou

Tasokasta pubiruokaa

Yrjönkadun ja Ratakadun kulmaan loppusyksystä avattava brittiläistyylinen gastropub The Rook, Ministry of Horns and Fins painottuu mereneläviin ja riistaan.

“Olen syönyt elämäni parhaat osterit, fish and chipsit, makrillit sekä monia muita mieleenpainuvan herkullisia kalaruokia Brittein saarilla. Gastropubit viehättävät, koska kynnys astua niihin sisään on matala, hintataso maltillinen ja tunnelma rento. Helsingistä on pitkään puuttunut tunnelmallinen, tasokasta pubiruokaa tarjoava ravintola, jossa voi viihtyä myös lasillisen äärellä, nauttia herkullisista sormisyötävistä tai viettää vaikka koko pitkän illan”, Välimäki kertoo.

“Aikoinaan mietin pääni puhki, että miksi ranskalaisilla on bistrot ja englantilaisilla ’vain’ ravintoloiden lisäksi kaljaa tarjoavia pubeja. Kaikki kuitenkin muuttui 80-luvun loppupuolella, kun briteissä kokkien uusi sukupolvi keksi muokata tutut helposti lähestyttävät ruokalajit taidonnäytteiksi ja raameina toimivat monet entiset juottolat, joista sitten kehkeytyikin osasta varsinaisia ruokatemppeleitä. Nykyään näistä parhaimmat rankataan esimerkiksi Michelin-oppaissa kolmen tähden voimin ja gastropubeilla on nykyään omat sarjansa arvioissa Britteinsaarilla. Niinpä voisi sanoa, että gastropubi on vastine nykypäivän bistrolle. Niissä on muutenkin paljon yhteneväisyyttä, mielenkiintoiset ruokalistat, halpojen raaka-aineiden (toisin sanoen unohdettujen) käyttö sulassa sovussa luksustuotteiden kanssa, laajat juomamenut, osaava tarjoilu sekä rento ilmapiiri”, Välimäki pohtii.

The Rook -ravintolaan luvataan panimotuotteiden lisäksi kattavaa viini- ja drinkkilistaa. Juomia voi nauttia ravintolan ja baarin lisäksi salahuoneessa, jonka sisäänkäynti löytyy ravintolan kirjahyllystä.

Gastropubin koko nimi The Rook, Ministry of Horns and Fins syntyi ajatuksesta, että logon tulisi olla vaakunamainen ja sen tulisi kertoa jotain ravintolan tarjoomasta. Kiinteistössä on lisäksi aikoinaan toiminut eri ministeriöitä. The Rook avataan myöhemmin syksyllä 2023 ja ravintola tulee olemaan auki iltaisin tiistaista lauantaihin. Perjantaisin ja lauantaisin tarjoillaan myös lounasta ja brunssia.

LUE MYÖS: Osterit ja makkara sovussa samassa annoksessa tähtikokki Rick Steinin kalaravintolassa Englannissa

LUE MYÖS: Sasu Laukkonen, Maija Silvennoinen ja Hans Välimäki: Tällaisen ravintolan perustaisin nyt


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi