Ravintolat

Helsingin 10-vuotias ravintola-alue Teurastamo odottaa sykäystä uudelta isännältään – pettymys tuoreessa muistissa

Teurastamon vahvuus on tunnelmallinen, suojeltu rakennuskanta, joka sopii hyvin ruoka- ja juomatoimijoille. Alueen kehittäminen loistoonsa edellyttää vahvaa yhteistyötä, ja siihen on nyt suuret lupaukset. KUVA Mariaana Nelimarkka

Kymmenvuotias Teurastamo on noussut yhdeksi Helsingin ruokakulttuurin keskittymistä. Rouhea miljöö on kaupunkilaisten suosikki kesäaikaan, mutta iltaisin ja talvisin on hiljaisempaa. Teurastamon uusi isäntä aikoo kehittää aluetta ympärivuotiseen suuntaan.

2010-luvun alun vuodet olivat täynnä toiveikkuutta. Maailman muotoilupääkaupungiksi 2012 valittu Helsinki myönsi Teurastamon hankkeelle budjetin ja monet asiat toteutettiin pikavauhtia, osin väliaikaisessa hengessä. Esimerkiksi Kellohallin, alueen maamerkin, keittiö laitettiin nopeasti pystyyn juhlavuoden ravintoloitsijan Antto Melasniemen tarpeiden mukaan.

Seuraavana vuonna avautui Matti Santalan vetämä Flavour Studio, josta tuli kaupungin halutuimpia tapahtumatiloja. Teurastamon alueen yrittäjien puheenjohtajana alusta asti toiminut Santala kumppaneineen otti haltuunsa myös Kellohallin ja rouheutti sitä hieman. Naapurustoon kertyi sarja ruoka- ja juomayrittäjiä.

Teurastamotoiminta alueella loppui hyvän aikaa sitten, mutta teollisuusalueen tunnelma on säilynyt. Flavour Studio rakennettiin tilaan, jossa oli mukulakivilattia, alas laskettu katto ja teräslevyllä päällystetyt seinät.

”Miljöö puhutteli: tilat olivat raakoja ja houkuttelevia, Teurastamossa oli uuden aloittamisen imua. Maailmalla tällaiset teollisuuslaitokset ovat kuluttajakäytössä muodostuneet kiinnostaviksi kulttuurikeskuksiksi, ja tästä kaavailtiin vastaavaa vetonaulaa. Kööpenhaminan Kødbyen on ollut meille tärkeä referenssi. New Yorkissa Meatpacking Districtin alue on paljon kaupallisempi, mutta totta kai yksi esikuva”, Matti Santala kertoo Avecille.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Matti Santala uskoo Teurastamon potentiaaliin. KUVA Mariaana Nelimarkka

Tarvitaan uusi sykäys

Se, mikä nyt vuosia myöhemmin kaivelee alueen yrittäjiä, on vuonna 2013 laaditun kattavan hankesuunnitelman hautaaminen muutamaa vuotta myöhemmin. Santala kuvailee yrittäjien ylläpitäneen Teurastamon toimintaa ja sitoutuneen tiettyihin visioihin, vaikka infrastruktuurin rakentaminen on jäänyt kesken. Eniten Teurastamoa ja sen potentiaalia on muistettu juhlapuheissa.

”Vetosimme keväällä kaupunginhallitukseen, ja meille on luvattu edistää pitkään keskeneräisenä ollutta hanketta pikaisesti”, Santala kertoo.

Teurastamo odottaa nyt uutta sykäystä Helsingin Kaupunkitiloilta, kaupungin vuodenvaihteessa perustamalta uudelta yhtiöltä, joka hallinnoi Teurastamon lisäksi toreja, kauppahalleja ja Torikortteleita. Yhtiön toimitusjohtaja Peggy Bauer toteaa, että suunnitelma päivitetään.

”Nyt on tärkeintä selvittää, mikä on kriittisintä tällä hetkellä. Tavoitteemme on uuden yhtiön myötä tarttua ketterästi asioihin”, Bauer sanoo.

Tärkeimpänä Bauer näkee alueen elinkelpoisuuden kehittämisen ympärivuotiseen suuntaan. Juhlavuoden avajaistilaisuudessa viikonloppuna esitetty idea katetuista, lämmitetyistä terasseista, joilla jatketaan kesäterasseistaan tunnetun Teurastamon kautta, saa Bauerilta heti vihreää valoa. Hän vakuuttaa, että ympärivuotisen ruokakulttuurikeskuksen tarjoaminen kaupunkilaisille on Teurastamon yrittäjien ja Helsingin Kaupunkitilojen yhteinen haave.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Teurastamo on saanut hieman uinua hiljaisuudessa, joten siitä pitää puhua enemmän, Helsingin kaupunkitilojen toimitusjohtaja Peggy Bauer sanoo. Bauer mainitsee alueen esikuvina sellaisia paikkoja maailmalta, joihin usein liittyy paljon muutakin kuin ruokaa ja ravintoloita: Telliskivi Tallinnassa, Brooklyn Navy Yard New Yorkissa sekä Dairy Blocks Denverissä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Toteutuuko hankesuunnitelma 10 vuoden päästä?

Teurastamo oli syntyessään aikaansa edellä, ja sen tapahtumat muistetaan.

”Helsinki Night Marketissa kävi kahdessa päivässä 32 000 vierasta. Olin vähällä joutua sirkkojen myynnistä vankilaan, mutta poliisikin halusi vain oman annoksensa sirkkoja”, muistelee tuottaja Nina Ruotsalainen vuoden 2015 kohokohtaa.

Vieläkään kaikki kaupunkilaiset eivät tiedä, mitä kaikkea Teurastamo tarjoaa ja että alue todella on avoinna kaikille. Lisäksi haasteena on vuorokausirytmiin ja vuodenaikoihin sidottu sesonkiluonteisuus: Teurastamo sammuu iltaisin ja miltei koko talveksi.

Lähialueille valmistuu runsaasti uusia asuntoja ja työpaikkoja – vähitellen.

”Teurastamo on ehkä 20-vuotiaana se kuhiseva keskus, jollaista hankesuunnitelmassa maalailtiin”, Santala ja Teurastamon yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Kai Kilpinen toteavat.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Teurastamon porttina toimiva Roslundin myymälä on yksi alueen tunnetuimpia paikkoja, ei vähiten monesti kaupungin parhaaksi äänestetyn hampurilaisen takia. KUVA Mariaana Nelimarkka

Lounasta, tuorejäätelöä ja viskiä

Teurastamolla on vilinää lounasaikaan, ja kesäisin piha kuhisee ihmisiä. Esimerkiksi Kellohalli, Roslund, Palema sekä Tukkutorin kala vetävät lounastajia päivittäin.

Osalla yrityksistä on alueella tuotantoa, kuten Natural Drinks Companylla ja Leipomo Väyrysellä. Joillakin koko toiminta keskittyy Teurastamolle, kuten tuorejäätelöä tekevällä Jädelinolla, jonka ainoa myyntipiste on Kellohallin vieressä. Alueen uusin toimija, Nokkos Company, aloittelee kombutsan tuotantoa ja avaa kesään mennessä baarin.

Alue sai uutta eloa, kun Teurastamon hankesuunnitelman mukaisesti uusia tiloja remontoitiin 2013–14 uusille toimijoille. Nyt Kellohallin “siivessä”  toimivat Lopez y Lopez, B-Side ja B-Smokery.  Alueen toisessa päässä pöhisevät Mikko Mykkäsen ja Kai Kilpisen lempilapset, Helsinki Distilling Company -tislaamon viinapannut. Uusimpana toimijoina Teurastamolla ovat kahvipaahtimon kahvila, Pizzala, taidegalleria, Tukkutorin Kala ja Helsinki Distilling Companyn elämyskeskus, viskikellari.

LUE MYÖS: Rediä myllerretään kunnolla: tällainen on uusi 2800 neliön ravintolamaailma, johon etsitään nyt yrittäjiä

LUE MYÖS: Helsingin uusi asuinalue täyttyy ravintoloista – ”Olemme vähän tällainen piilossa oleva helmi”

LUE MYÖS: Helsingin erikoisuus, pyöräilyravintola Peloton haluaa kukoistaa myös Suvilahden festarisesongin ulkopuolella

”Ihmiset pitävät siitä, ettei kaikki ole sliipattua. Teurastamon ainutlaatuisuus kiteytyy siihen, että tämä on pientuotannon ja käsityöläisyyden ja niihin liittyvän ravintolatoiminnan keskittymä”, Matti Santala sanoo. KUVA Mariaana Nelimarkka
Helsinki Distilling Company pyörittää Teurastamolla kokonaista elämyskeskusta. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi